Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 21. lokakuuta 2016

Tanskalaistutkija Lene Hau pysäytti valon

Valonsäteillä pallottelevalle tanskalaiselle on ennustettu jo Nobelia.

HS Ilta
 
Justin Ide / Harwardin yliopiso
Lene Hau
Lene Hau Kuva: Justin Ide / Harwardin yliopiso

Tanskalainen fyysikko Lene Vestergaard Hau on onnistunut tempussa, johon Albert Einstein ei uskonut. Hau on pysäyttänyt valon. Se onnistui vuonna 2001, jolloin Hau vangitsi valonsäteen natriumatomien pilveen.

Haulle on sen jälkeen ennustettu fysiikan Nobelia, joka on myönnetty vasta kahdelle naiselle – puolalais-ranskalaiselle Marie Curielle ja saksalais-yhdysvaltalaiselle Marie Goeppert Mayerille. Hau, 56, työskentelee Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa.

Valon nopeus on tyhjiössä huikeat 300 000 kilometriä sekunnissa, mutta nopeus hidastuu jo ihan tavallisissa materiaaleissa kuten vedessä ja lasissa. Hau ensin hidasti valon 17 metrin sekuntinopeuteen, ja seuraavissa kokeissa hän jo pysäytti valonsäteen hyvin kylmän atomipilven, lasereiden ja peilien avulla.

Natriumatomien pilvi oli viilennetty hyvin lähelle absoluuttista nollapistettä. Syntyi niin sanottu Bosen-Einsteinin tiivistymä. Se on harvaa kaasua, jonka atomit käyttäytyvät hyvin yhtenäisesti.

Hau lähetti kylmään natriumpilveen laserilla valopulssin. Toinen eli kytkentälaser viritti natriumatomit siten, että pilvi tuli läpinäkyväksi valon tietyille aallonpituuksille, joten valopulssi pääsi etenemään. Atomit virittyivät yhdeltä energiatasolta toiselle.

Kun kytkentälaser sammutettiin, natriumpilvi muuttui taas läpinäkymättömäksi ja pilven läpi pyrkinyt valonsäde pysähtyi. Se myös meni kasaan, kun säteen kärki kulki pimentyneessä natriumpilvessä hitaammin kuin loppupää – kilometrin mittainen säde kutistui millimetrin osien mittaiseksi.

Kun kytkentälaser napsautettiin uudelleen päälle, pysähtynyt valonsäde ilmaantui natriumpilvestä uudelleen ja jatkoi matkaa kuin mitään merkillistä ei olisi tapahtunut.

Myöhemmissä kokeissa Hau on tarkentanut, että hän ei pyydystänyt fotoneita kuten tulikärpäsiä purkkiin vaan tallensi valopulssin informaation. Se tallentui natriumatomien ominaisuuksiin kuten spiniin. Valonsäteestä ikään kuin jäi jälki natriumatomeihin, valosta tuli ainetta.

Haun ryhmä on myös siirtänyt valonsäteen informaation kylmästä atomipilvestä toiseen. Kokeissa tutkijat ovat hidastaneet ja liikutelleet valonsädettä kymmeniä sekunteja. Se on perustutkimusta, mutta kertoo, että valoon perustuvaa informaatiota voi käsitellä. Tämä tukee ajatusta, että tietokoneet ehkä toimivat joskus valolla.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?