Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 21. joulukuuta 2015

Tuomioja: Aseharrastajien harvinaisen onnistunut lobbaus on saanut eduskunnassa päät pyörälle

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) mielestä EU:n suunnitteilla olevan asedirektiivin vastustajien argumentit ovat tarkoitushakuisia ja virheellisiä.

HS Ilta
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja listaa blogikirjoituksessaan joukon syitä siihen, miksi argumentit siitä, että asedirektiivi olisi uhka maanpuolustukselle, ovat tarkoitushakuisia ja virheellisiä.

Tuomiojan mukaan lainsäädäntö lähtee yksiselitteisesti siitä, että Suomea puolustetaan viranomaisten antamilla aseilla eikä puolivirallisten suojeluskuntaorganisaatioiden välineillä.

Toiseksi suurin osa niistä aseista, joita asedirektiivin tiukennus koskisi, on niin iäkkäiden reserviläisten hallussa, että heille ei olisi käyttöä puolustusvoimien suorituskyvyn kannalta, Tuomioja perustelee.

Tuomioja ihmettelee sitä, kuinka aseharrastajien harvinaisen onnistunut lobbaus EU:n suunnitteilla olevaa uutta asedirektiiviä vastaan on saanut eduskunnan valiokunnatkin lausumaan, että direktiivin hyväksyminen ja käyttöönotto Suomessa olisi mahdotonta.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on eduskunnan täysistunnossa linjannut, että asedirektiiviä ei Suomessa pantaisi täytäntöön, jos se EU:ssa hyväksytään.

”Itse olen aina tukenut järkeviä pyrkimyksiä aselakien tiukentamiseen syistä, joilla on hyvin vähän tekemistä sen vaaran kanssa, että ne kulkeutuisivat kansainvälisten terroristien käsiin”, Tuomioja kirjoittaa.

Hänen mukaansa tältä osin Pariisin terrori-iskujen jälkeisissä tunnelmissa kirjoitettuja direktiivin perusteluja voi kritisoida.

”Todennäköisyys sille, että suomalainen puoliautomaattiase päätyisi ISIS-terroristeille, on äärimmäisen pieni. Paljon suurempi riski on, että sellainen päätyy jonain päivänä jonkun supisuomalaisen breivikin käsiin tuhoisin seurauksin.”

EU:n komission antamassa muutosesityksessä sotilasasetta muistuttavien – lippaallisten itselataavaa kertatulta ampuvien siviilikäyttöön valmistettujen ampuma-aseiden, jotka muistuttavat sarjatuliaseita – hankinta ja hallussapito kielletään yksityishenkilöiltä myös deaktivoituna. Deaktivoitu tarkoittaa sitä, että aseella ei voi ampua.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Suomi ei voi ehdotusta hyväksyä, koska se rajoittaisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintamahdollisuuksia.

Myös eduskunnan suuri valiokunta totesi lausunnossaan, että kielto olisi huomattavan kielteinen maanpuolustuksen kannalta, koska se heikentäisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan järjestely- ja toimintaedellytyksiä.

Tuomioja vastaa näihin kantoihin viittaamalla ensin pääesikunnan omaan lausuntoon siitä, minkälaisia aseita tarvitaan vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa. Lausunnossa korostetaan sitä, että koulutuksessa käytetään ”nimenomaisesti puolustusvoimien aseita”.

”Reserviläisten kertausharjoitukset ja asekunnon ylläpitäminen ei voi perustua vapaaehtoisuuteen eikä omiin aseisiin, ja siltä osin kuin tässä on kehittämisen tarvetta, se täytyy hoitaa ilman tämän kyseenalaisen kotivarustelun tuomista Suomeen”, Tuomioja kirjoittaa.

Hän muistuttaa lainvalmistelun lähtevän yksiselitteisesti siitä, että aseellisen voiman käyttö ja siihen valmistautuminen on julkinen hallintotehtävä, joka kuuluu vain viranomaisille.

Tuomiojan kritiikki kohdistuu myös aseista julkisuuteen annettuihin lukuihin.

Poliisin rekisterien mukaan niin sanottuja reserviläisaseita on yli 20 000 kappaletta, mutta kun näiden aseiden haltijoita tarkastelee reservin ampumaharrastajien ikäjakauman valossa, huomaa, että ainoastaan noin 3 000 reserviin merkittyä aseen omistajaa on puolustusvoimien kannalta käyttökelpoisessa iässä, Tuomioja argumentoi.

Toisin sanoen kiistan kohteena olevista aseista suuri osa on niin iäkkäillä reserviläisillä, että puolustusvoimat ei heitä voisi enää tositilanteessa käyttää.

Tuomiojan mukaan aselobbauksessa on myös tarkoitushakuisesti sotkettu reserviläisjärjestöjen jäsenten määrä vapaaehtoisista puhuttaessa.

”Tosiasiassa sitoutuneita vapaaehtoisia reserviläisiä on enintään noin 7 000. Tämä luku ei siis ole sama kuin reserviläisjärjestöjen jäsenmäärä.”

Tuomioja muistuttaa, että reserviläisjärjestöjä ”vaivaa sama vanhentumisilmiö kuin ammunnan harrastamista tai vaikkapa hirvenmetsästystä”.

”On siten täysin kestämätöntä argumentoida direktiiviä vastaan sillä, että kyseessä olisi minkäänlainen maanpuolustuksen kulmakivi.”

”Suurempi huoli puolustustoimille on reservin fyysinen toimintakyky kuin yksityinen aseenomistus”, Tuomioja kirjoittaa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?