Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 21. joulukuuta 2015

Ensimmäisen hasistynnyrijutun syyttäjä: ”Aarnio esitti hölmöä”

Hasistynnyrijutun ensimmäisen haaran syyttäjä Perttu Könönen ihmetteli Helsingin huumepoliisin ja Aarnion toimintaa tynnyrijutun tutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana.

HS Ilta
 
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.
Fakta

Hasistynnyrijuttu

 Hollannin viranomaiset takavarikoivat loppuvuodesta 2011 hasistynnyrin, joka oli matkalla Suomeen. Suomen keskusrikospoliisi ja Hollannin viranomaiset vaihtoivat hasikset tiiliskiviin ja päästivät tynnyrin takaisin matkaan.

 Esitutkinnassa selvisi, että vastaavia tynnyrilähetyksiä oli tullut Suomeen aiemminkin. Yhteensä kyse oli noin tuhannesta hasiskilosta.

 Tynnyrijutun ensimmäisessä osassa tuomittiin viisi suomalaista miestä ja yksi hollantilainen mies pitkiin vankeusrangaistuksiin. Toisen hollantilaisen osalta syytteet käsiteltiin Hollannissa.

 Tynnyrijutun ensimmäisessä osassa ei kuitenkaan selvinnyt salakuljetusorganisaation ylätaso. Nyt epäillään, että ylämies oli Jari Aarnio ja että yhtenä hänen apurinaan oli United Brotherhood -jengin entinen keulahahmo Keijo Vilhunen.

 Vilhunen ja Aarnio ovat syytteessä törkeistä huumerikoksista. Molemmat ovat kiistäneet syytteet.

Hasistynnyrijutun ensimmäisen haaran syyttäjä Perttu Könönen ihmetteli Helsingin huumepoliisin toimintaa hasistynnyrijutun esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana. Könöstä kuultiin todistajana Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä maanantaina.

Könösen mukaan Aarnio oli eräässä palaverissa kysellyt, miten keskusrikospoliisin (krp) tutkimassa tynnyrijutussa voi riittää näyttö useampaan tynnyriin, kun takavarikkoon oli saatu vain yksi tynnyri. ”Vaikutti siltä, että hän esittää hölmöä. Kuulosti siltä, että ihminen olisi ekaa kertaa tekemisissä huumejutun kanssa. Kokenut huumepoliisi tietää varsin hyvin, että voidaan tuomita ilman takavarikkoa”, Könönen sanoi.

Toinen omituisuus liittyi palaveriin, jossa oli paikalla nyt virkarikoksista syytteessä oleva Aarnion alaisuudessa työskennellyt rikoskomisario. Könösen mukaan mies oli ollut todella hermostunut, kun hänelle oli esitelty palaverissa niin kutsutun Pasilan miehen teletunnistetietoja ja kysytty, miten ne liittyvät Helsingin poliisiin.

”En muista koskaan nähneeni ihmistä niin hermostuneena. En ole edes oikeussalissa nähnyt niin hermostunutta ihmistä”, Könönen sanoi.

Könösen mukaan rikoskomisario ei ollut osannut vastata kysymyksiin, mutta myöhemmin oli ollut palaveri, jossa oli mukana myös Aarnio. Aarnio oli Könösen mukaan selittänyt Pasilan miehen paikannuksia teknisillä seikoilla, joilla ei tuntunut olevan mitään tekemistä asian kanssa.

Aarnio-jutun syyttäjien mukaan Aarnio oli käyttänyt Pasilan miehen puhelimia huumekauppoihin. Puolustuksen mukaan ne taas ovat olleet huumepoliisin operaatiopuhelimia. Alkuun huumepoliisi sanoi krp:lle, etteivät he tiedä liittymistä mitään.

Könönen oli ihmetellyt myös sitä, että Aarnio oli sanonut, ettei United Brotherhoodin entisellä johtohahmolla Keijo Vilhusella ole mitään tekoa tynnyrijutun kanssa. Könösen mukaan hän hämmentyi kommentista niin, ettei tajunnut kysyä perusteita.

Vilhusen nimi oli noussut tutkinnassa esiin, mutta tuossa vaiheessa häntä vastaan ei ollut saatu tarpeeksi näyttöä. Nyt Vilhunen on Aarnion ohella syytteessä törkeistä huumausainerikoksista. Aarniota epäillään koko tynnyrijutun pyörittäjäksi ja Vilhusta yhdeksi hänen avustajakseen.

Tynnyrijutun ensimmäisen oikeuskäsittelyn aikana Könönen puolestaan ihmetteli sitä, että huumepoliisin edustajia istui käräjäsalin yleisössä, vaikka juttu oli krp:n tutkima.

Könösen mukaan hänelle on jäänyt sellainen mielikuva, että huumepoliisit yrittivät läsnäolollaan vaikuttaa johonkin jutun osallisiin.

”Eivät he minua mulkoilleet, mutta oli sellainen mielikuva, että he pyrkivät johonkin henkilöön vaikuttamaan”, Könönen sanoi.

Aiemmin päivällä kuultiin Mikael Fagerholmia, joka on tuomittu hasistynnyrijutussa yli kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen. Mies otti vastaan kolme hasistynnyriä, joista kaksi saapui toukokuussa 2011 ja kolmas alkuvuodesta 2012.

Viimeinen tynnyri oli valelähetys, sillä Hollannin viranomaiset olivat päässeet salakuljetuksen jäljille ja tynnyri oli otettu takavarikkoon. Suomen keskusrikospoliisi ja Hollannin viranomaiset poistivat hasispaketit tynnyristä Hollannissa ja korvasivat ne tiiliskivillä. Sen jälkeen tynnyri päästettiin takaisin matkaan.

Aarnion huumeoikeudenkäynnin kannalta mielenkiintoinen yksityiskohta Fagerholmin kertomuksessa on se, että Fagerholmin kertoman mukaan häntä oli kielletty ottamasta vastaan viimeistä tynnyriä. Fagerholmin mukaan kiellon oli antanut tynnyrijutussa tuomittu Pasi Nikko.

Fagerholm kertoi, että hän otti tynnyrin vastaan kiellosta huolimatta ja seuraavana päivänä poliisit ottivat hänet kiinni.

Fagerholmin mukaan häntä ja hänen perhettään on uhattu prosessin aikana, minkä vuoksi hän ei uskaltanut kertoa kaikkea esitutkinnan ja ensimmäisen oikeusprosessin aikana.

Syyttäjien mukaan varoitus siitä, että tynnyriä ei saisi ottaa vastaan, oli alun perin peräisin Aarniolta. Aarnio oli kuullut Hollannin takavarikosta keskusrikospoliisilta. Fagerholm kertoi, ettei tiennyt Aarnion mahdollisista tekemisistä mitään, eikä hänelle ollut kerrottu, miksei tynnyriä saisi ottaa vastaan.

Aarnio on aiemmin oikeudessa kiistänyt antaneensa kenellekään mitään varoitusta.

Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?