Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 21. joulukuuta 2015

Isis värvää Euroopassa taskuvarkaita rahoittamaan taistelijoiden matkoja – ”Me kapinoimme tätä yhteiskuntaa ja valtiota vastaan”

Euroopan viranomaiset eivät ole osanneet ennakoida, että pikkurosvot muodostaisivat terroriuhkaa. Pariisin iskujen tutkinta on paljastanut yhteydet taskuvarkaiden ja terrorismin välillä ainakin Belgiassa.

HS Ilta
 
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Terroristijärjestö Isisin toimintatavoista paljastuu vähitellen uutta tietoa Pariisin terrori-iskujen tutkinnan edetessä. Isisin varainhankinta vaikuttaa nojaavan ainakin osittain Euroopassa toimiviin, huumeita käyttäviin pikkurikollisiin.

Ranskan viranomaisten mukaan Pariisin iskuihin osallistuneiden ja niissä kuolleiden terroristien ruumiista on löydetty jäämiä Isisin suosimasta captagoniksi kutsutusta huumeesta. Sen vaikuttava aine on fenetyliini, joka on kemiallisesti läheistä sukua amfetamiinille.

Lisäksi ainakin kaksi iskuihin osallistunutta terroristia on pidätetty aiemmin pikkurikoksista.

Wall Street Journal -lehden mukaan iskujen pääsuunnittelijana pidetty ja pidätyksen yhteydessä kuollut Abdelhamid Abaaoud sekä yhä karkuteillä oleva Salah Abdelslam pidätettiin yhdessä Belgiassa vuonna 2010, kun he yrittivät murtautua autotalliin. Abaaboud oli aiemmin istunut vankilassa ainakin kolmasti.

Eritoten Abdelhamid Abaaboud liittyi Washington Postin mukaan kiinteästi Belgian Molenbeekin lähiössä toimineeseen rikollisryhmään, jota on viranomaisten mukaan johtanut Klahid Zerkani -niminen, 42-vuotias marokkolainen. Jengin jäsenet ovat käyttäneet johtajastaan nimeä Papa Noel eli joulupukki.

”Joulupukki” jakeli nuorukaisille rahaa ja erilaisia lahjoja, kirjoittaa Washington Post. Hän värväsi miehiä taskuvarkaiksi varastelemaan turisteilta juna-asemilla ja jopa myymälävarkaiksi. Varkauksista syntyneitä tuottoja käytettiin Syyriaan ja Irakiin sotimaan lähtevien eurooppalaisten matkarahoiksi.

Värväyksestä aiemmin tänä vuonna tuomittu Zerkani on liitetty ainakin 30–40 ihmiseen, jotka ovat lähteneet Belgiasta taistelijoiksi Lähi-Itään. Yksi Zerkanin rekrytoimista nuorukaisista kertoi viranomaisille, että häntä oli kannustettu varastamaan juna-asemalta matkatavaroita, jotta tuotoilla voisiin ”rahoittaa islamistisia päämääriä”.

Islamin pyhä kirja Koraani kieltää varastamisen. Isisin kannattajille tarkoitus kuitenkin pyhittää keinot, ja toimintaa on perusteltu myös sillä, että varkauksien kohteina ovat vääräuskoiset.

Pariisin iskujen pääsuunnittelija Abaaboud tuomittiin poissaolevana samassa yhteydessä kuin Zerkani. Yhteys miesten välillä on epäselvä, mutta viranomaiset löysivät Ababoudin puhelimesta sisältöä, jossa Zerkanista puhuttiin tämän sotanimellä Abu Omar Soussi. Abaaoudin vanhentunut passi löydettiin talvella 2014 kotietsinnässä, joka tehtiin yhden Zerkanin seuraajan kotiin.

Tapaus osoittaa merkittäviä eroja Isisin ja sitä edeltäneen terroristijärjestön al-Qaidan rekrytoinnissa ja rahoituksessa. Al-Qaidan värväyksiin tähdännyt propaganda muistetaan etenkin Osama Bin Ladenin pitkistä ja puuduttavista monologivideoistat, ja järjestöllä on ollut merkittäviä yksityisiä rahoittajia.

Khalid Zerkani vaikuttaa kohdentaneen rikollis- ja terroristivärväyksensä miehiin, joilla on ollut jo valmiiksi rikostaustaa. Tavallisesti kyseessä ovat olleet jo pikkurikoksista tuomitut lähiönuoret.

Isis käyttää värväykseensä näyttävää propagandaa sosiaalisessa mediassa. Se vetoaa nuoriin, adrenaliinihakuisiin miehiin, jotka kokevat ettei heillä ole paljoa menetettävää.

”He ovat heikkolaatuisempia terroristeja”, Washington Postille nimettömänä puhunut eurooppalainen turvallisuusviranomainen sanoi.

Rikollisten avulla Isis saa hankittua Europassa haraa ja aseita. Toisaalta värväystoimien kohdistaminen pikkurikollisiin on hämännyt viranomaisia, sillä taskuvarkaiden ja muiden pikkurosvojen ei ole osattu ennakoida muodostavan terroriuhkaa.

Esimerkiksi Molenbeekin lähiössä Belgiassa asuva Farid vaikutti Washington Postin toimittajan mielestä täydelliseltä värvättävältä. Hänen taskussaan näytti olevan käsiase. Faridin vanhemmat ovat kotoisin Marokosta ja suurin osa hänen kavereistaan on istunut vankilassa.

”Me kapinoimme tätä yhteiskuntaa ja valtiota vastaan. Ne eivät ole koskaan hyväksyneet meitä belgialaisiksi”, Farid sanoi ja kertoi, että haluaa lähteä Syyriaan liittyäkseen Isisin riveihin.

Washington Postin haastattelussa Farid kertoi Isisin vetoavan hänen kaltaisiinsa nuoriin miehiin, sillä he uskovat löytävänsä ryhmän, jossa voivat tuntea olevansa kotonaan.

”Me kapinoimme vanhempiamme vastaan. Me kapinoimme vanhempiemme kotimaita vastaan. En tunne itseäni belgialaiseksi. En tunne itseäni marokkolaiseksi. Tunnen itseni muslimiksi. Niin Abdelhamidkin (Ababouud) ajatteli.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?