Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 22. maaliskuuta 2016

Uskallatko nähdä väkivallan merkit lapsessa?

HS Ilta
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Osallistuin valtakunnalliseen perheterapiakongressiin, jonka suojelijana toimi näyttelijä, ohjaaja Peter Franzén. Ylen haastattelussa Franzén rohkaisi naapureita ja ystäviä perheväkivaltaan puuttumiseen, vaikka siihen tarvitaankin ”samanlaista rohkeutta kuin on liisin, lääkärin tai vaikka sotilaan rohkeus”. Franzénin kannustukselle antaa lisää painoarvoa avoimuus, jolla hän on kertonut väkivallan pilkuttamasta lapsuudestaan.

Perheväkivaltaan liittyy usein vahva häpeän tunne, joka saa vaikenemaan tapahtuneesta. Harmi kyllä, sillä väkivallan tai sen uhan alla eläminen muokkaa monin tavoin lapsen (ja aikuisenkin) ajattelua, tunteiden säätelyä ja tarkkaavaisuutta. Kun uhka on läsnä, keskitymme siihen mikä pitää meidät ja läheisemme elossa. Kurotamme tarkkaavaisuutemme vaarallista kohti, olemme tietoisia sen liikkeistä, ennakoimme, jos mahdollista. Arvioimme, onko viisainta olla muina miehinä, hyökätä päin, pyrkiä pakoon tai leikkiä kuollutta. Älä ainakaan rentoudu, se voi olla kuolemaksi.

Kaupassa riehuvan humalaisen tieltä voi siirtyä lähemmäs kassaa tai vaihtaa kauppaa. Perhesuhteissa lapsen on kuitenkin taktikoitava niin, että saa mahdollisimman vähillä iskuilla sen verran hoivaa, että pysyy hengissä. Joskus se merkitsee tapettiin sulautumista. Toiste taas provosoimista: lyö jo nyt, että tämän illan piina saadaan päätökseen. Lapsi, johon ei ole sormellakaan koskettu, joutuu yhtä lailla mukautumaan uhkaan. Vanhemman pahoinpitelyn näkeminen traumatisoi yhtä paljon kuin itseen kohdistuneet lyönnit.

Lopulta perhettä aamuyöhön valvottaneet huudot ja iskut vaimenevat. Entä sen jälkeen? Arkeahan siinä elellään. Lapset menevät päiväkotiin ja kouluun. Neuvolassa tehdään ikäkausitarkastuksia. Lääkäri lastoittaa ”liukastuessa vääntyneen” pikkurillin – potilaan tai omansa. Me ammattilaiset, joita Franzén kauniisti kuvasi rohkeuden mittapuuksi, emme valitettavasti sitä aina ole. Häpeä ja tietämättömyys saa meidätkin katsomaan toisaalle tai keskittymään vain mustelmien etsimiseen, vaikka lapsen käytös huutaa salaisuutta julki.

Rohkeus vaatisi arvioimaan lapsen käytöstä osana ihmissuhdeverkostoa, jossa hän elää. Ehkä lapsi keskittyy hyvin, mutta ei oppikirjoihin. Jos eskaritehtävänä olisi uhan tunnistaminen ja turvapaikan löytäminen, hän olisi ryhmän taitavin. Koulun provokaatiotunneilla hän auttaisi heikompia luokkatovereitaan suistamaan opettajan tarkkaan ajoitettuun raivoon. Mutta koska opiskelemme vallan toisia oppiaineita, ovat lapsen taidot häiriökäytöstä.

Kuka syyttäisi sodan keskellä elänyttä lasta levottomuudesta, manipuloinnista, vetäytymisestä tai pelokkuudesta? Emmekö ymmärtäisi, jopa myötätuntoisina, että poikkeuksellisissa olosuhteissa eläminen väkisinkin muokkaa ihmisen mieltä?

Valtaosa lapsista haluaa edelleen asua perheessään, kunhan väkivalta loppuu. Kuten Franzén hyvin sanoi: perheväkivaltaan puuttumiseen tarvitaan sotilaan rohkeutta. Jos me aikuiset suljemme silmämme väkivallan merkeiltä, jää rohkeuden taakka lapsille. Yhä uudestaan perherintamalle palaavat lapsisotilaat ovat puuttumattomuutemme vammauttamia. Veteraaneja ilman mitaleita.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?