Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 22. joulukuuta 2015

Fiva yrittää nostaa asuntolainan hintaa suomalaisten velkaantumisen takia

HS Ilta
 
Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Asuntolainojen riskipainot ovat nykyään hyvin matalia, mikä on pitänyt lainojen marginaalit pieninä.
Asuntolainojen riskipainot ovat nykyään hyvin matalia, mikä on pitänyt lainojen marginaalit pieninä. Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Kotitalouksien velkaantumisesta huolestunut Finanssivalvonta (Fiva) ilmoitti tiistaina harkitsevansa asuntolainojen riskipainojen korottamista. Riskipainojen korottaminen voisi ennen pitkää korottaa asuntolainojen marginaaleja ja näin vähentää lainojen kysyntään.

”Kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvu on jatkunut heikosta taloustilanteesta huolimatta. Tämä kasvattaa järjestelmäriskejä, joihin on tarpeen varautua valmistautumalla korottamaan asuntolainojen riskipainoja vakavaraisuuslaskennassa”, Fivan johtokunnan puheenjohtaja Pentti Hakkarainen sanoo tiedotteessa.

Erityyppisille luotoille annetaan pankkien vakavaraisuuslaskennassa erilaisia riskipainoja. Riskipaino määrittää, miten paljon omaa pääomaa pankki joutuu varaamaan kutakin luottoa varten.

Asuntolainojen riskipainot ovat hyvin matalia, koska niillä on yleensä täydet reaalivakuudet, jotka on vielä arvostettu käyvän markkinahinnan alle. Pankit ovat ottaneet viime vuosina yhä yleisemmin käyttöön niin sanottuja sisäisiä riskinlaskentamalleja, jotka ovat käytännössä laskeneet asuntolainojen riskipainoa entistä alemmaksi.

Jos riskipainoja korotetaan, ja pankit joutuvat varaamaan asuntolainoja varten enemmän pääomaa, lainojen marginaalit voivat nousta. Tällä tavoin Fiva pyrkii hillitsemään kotitalouksien velkaantumisen kasvua, jota poikkeuksellisen matala korkotaso on pitänyt yllä.

Kotitalouksien velkaantumisaste kohosi tämän vuoden toisella neljänneksellä ennätystasolle eli 123 prosenttiin. Suomalaisilla oli siis velkaa 123 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin vuosituloihin. Velan määrä on kasvanut myös suhteessa kotitalouksien rahoitusvaroihin.

Finanssialan Keskusliiton (FK) mielestä Fivan ehdottama toimenpide on tarpeeton.

”Suomessa ei ole merkkejä luotonannon tai velkarahoituksen liiallisesta kasvusta viime kuukausien aikana. Myös asuntomarkkinoiden tilanne on pysynyt rauhallisena, mikä näkyy niin asuntohinnoissa kuin uusien asuntolainojen nostoissa”, FK kirjoittaa tiedotteessa.

Liitto muistuttaa, että pankkisektorin tilanne on hyvin vakaa. Pankkien kokonaisvakavaraisuus oli syyskuun 2015 lopussa peräti 21,6 prosenttia ja tappiopuskuri yli 16 miljardia euroa.

”Asuntolainojen riskipainojen korotus lisää pankkien kustannuksia, mikä voi heijastua uusien asuntolainojen ehtoihin. Viime kädessä tämä riippuu markkinoiden kilpailutilanteesta”, FK:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo tiedotteessa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?