Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 22. joulukuuta 2015

Tanskan pakolaislakiehdotus saa kovaa arvostelua – valtio voisi takavarikoida tulijoiden arvoesineet

HS Ilta
 
Asger Ladefoged / Scanpix
Ryhmä pakolaisia tutki aikatauluja Kööpenhaminan päärautatieasemalla marraskuussa.
Ryhmä pakolaisia tutki aikatauluja Kööpenhaminan päärautatieasemalla marraskuussa. Kuva: Asger Ladefoged / Scanpix

Tukholma. Tanskan hallituksen esittämät uudet kireämmät pakolaislait ovat herättäneet arvostelumyrskyn. Erityisen kovaa kritiikkiä saa lakiehdotus, joka mahdollistaisi turvapaikanhakijoiden arvoesineiden kuten korujen ja käteisen rahan takavarikoimisen. Tarkoituksena on, että näin maksettaisiin osa tulijoiden ylläpidosta maassa.

Hallituksen esitys on niin Tanskassa kuin ulkomaillakin ehditty rinnastaa natsi-Saksan toimintaan. Nyt myös yksittäiset poliisit ovat nousseet kapinoimaan hallituksen esitystä vastaan.

”En ryhtynyt poliisiksi, jotta voisin ryöstää pakolaisilta heidän omaisuutensa”, kirjoittaa kööpenhaminalaispoliisi Jacob Nielsen pitkässä ja Tanskassa laajasti huomiota herättäneessä Facebook-kirjoituksessaan.

”Jos joutuisin tekemään niin, miettisin varmasti jo edesmenneitä isovanhempiani, jotka tekivät vastarintaa (natsi-Saksaa vastaan), ja joita ihailen. Mietin, että he kääntyisivät haudassaan, jos tietäisivät, mitä minä näen tänään”, hän kirjoittaa.

Esitys on määrä käsitellä tammikuussa valtiopäivillä ja se tulisi voimaan helmikuussa. Se on osa laajempaa pakolaispolitiikan kiristysten listaa. Laki antaisi tanskalaisviranomaisille mahdollisuuden käydä läpi turvapaikanhakijoiden ja luvattomasti maassa olevien matkatavarat ja vaatteet arvotavaroiden löytämiseksi. Erikseen mainitaan, että käteistä saisi takavarikoida 3 000 kruunun eli noin 400 euron ylittävältä osalta.

Poliisien ammattiliiton puheenjohtaja Claus Oxfeldt toteaa, ettei poliisin ammattitaitoa ole ihmisten omaisuuden arvon arvioiminen. Ei poliisi tiedä eroa 1  000 kruunun ja 5 000 kruunun sormuksen välillä, hän sanoo Ekstrabladetin haastattelussa.

Tulijat saavat hallituksen mukaa aina pitää omaisuuden, joka on tarpeellinen vaatimattoman elintason ylläpitämiseen, esimerkiksi kellot ja matkapuhelimet.

Ministeriö täsmentää myös, ettei Tanska takavarikoisi esineitä, joilla on henkilökohtaista tunnearvoa kuten vihkisormuksia. Tähänkin voi olla poikkeuksia, jos esineet ovat huomattavan arvokkaita. Sääntö pätisi myös niihin turvapaikanhakijoihin, jotka ovat jo maassa.

Liberaalipuolue Venstreä edustava maahanmuuttoministeri Inger Støjberg torjuu arvostelun. Hän kirjoittaa Facebook-kommentissaan muun muassa, että myös tanskalainen voi joutua myymään yli 10 000 kruunun omaisuuttaan sosiaaliavun saamiseksi. Poliisien arvostelun hän torjuu DR:n haastattelussa.

”No, minun mielestäni suurin osa ihmisistä osaa arvioida onko jonkin 1  000 tai 20 000 kruunun arvoista, mutta jos asiasta on epävarma, voi viedä korun arvioitavaksi tai jättää takavarikoimatta”, hän sanoo.

”Jos kyse on hyvin arvokkaista koruista, silloin voidaan käyttää arviointiyhtiötä, mutta kyse on hyvin yleisestä tanskalaisesta periaatteesta. Jos kykenee elättämään itsensä, on niin tehtävä. Se koskee myös pakolaisia, jotka tulevat maahan.”

Jo aiemmin tänä vuonna Tanska on kiristänyt pakolaispolitiikkaansa useaan otteeseen. Lisäksi se on muun muassa kampanjoinut ulkomailla, jotta pakolaiset eivät valitsisi Tanskaa tulomaakseen.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?