Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 22. joulukuuta 2015

Saunan terveellisyys ja ylitöiden epäterveellisyys kiinnostavat: Kaksi suomalaistutkimusta nousi vaikuttavimpien tutkimusten listalle

HS Ilta
 
Matti Vassinen / HS
Sauna on hyväksi terveydelle, ja tutkimus siitä levisi maailmalle.
Sauna on hyväksi terveydelle, ja tutkimus siitä levisi maailmalle. Kuva: Matti Vassinen / HS

Maailmalla tiedetään nyt osittain suomalaisten tutkijoiden ansiosta, että pitkät työviikot lisäävät aivohalvauksen riskiä, ja että saunominen on hyväksi miesten terveydelle. Muun muassa nämä tutkimukset ovat nousseet sadan levinneimmän ja viitatuimman joukkoon brittiläisen Altmetricin tuoreessa listauksessa, joita on tehty vuosikymmenen alusta.

Peräti sijalle 12 sijoittui professori Mika Kivimäen johtama kansainvälinen tutkimus, joka selvitti pitkien työviikkojen vaikutusta terveyteen. Arvostetussa lääketieteellisessä lehdessä Lancetissa julkaistu tutkimus totesi, että pitkät työviikot lisäävät aivohalvauksen ja sydäntautien riskiä, kuten Helsingin Sanomat kertoi elokuussa.

”Tässä pärjää tieteellä, mutta toki raflaava uutinen voi nousta myös. Tässä kuvastuvat hyvin tavallisten ihmisten kiinnostukset”, Kivimäki muistuttaa. Hän professorina Työterveyslaitoksella ja Helsingin yliopistossa.

Saunatutkimuksen julkaisi Jari Laukkasen tutkimusryhmä viime talvena, ja tutkimuksen vastaanotto oli tutkijan mukaan hyvä. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta kertoi esimerkiksi Helsingin Sanomat otsikolla Saunominen suojaa miehen sydäntä. Altmetricin listalla tutkimus oli sijalla 98:

”Itä-Suomen yliopiston mediaraportin mukaan tutkimus noteerattiin maailmalla käsittämättömän laajasti”, Laukkanen sanoo.

Altmetricin on kehittänyt brittiläinen teknologiayhtiö Digital Science. Se mittaa tutkimuksen leviämistä laajemmin kuin viittauksilla tieteellisen yhteisön sisällä. Se laskee mukaan viittaukset myös perinteisissä viestimissä ja sosiaalisessa mediassa – Facebookissa, Twitterissä, blogeissa ja jopa Wikipediassa.

Kardiologi Laukkanen on tyytyväinen sijoitukseen.

”Tämä mittaa, miten tutkimus leviää käytännössä, siis muuallekin kuin tutkijoiden keskuuteen. Se kertoo tutkimuksen yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja siitä, miten tieto leviää kohderyhmään”, Laukkanen pohtii.

Hän huomauttaa, että Itä-Suomen yliopiston tutkimus on ”puhtaasti alkuperäistutkimus”, kun yleensä hänen mukaansa tällaisissa mittauksissa menestyvät kansainväliset suuriin valmiisiin ja osin jo julkaistuihin aineistoihin perustuvat meta-analyysit.

Altmetricin listauksen kärjessä oli tutkimus uudesta antibiootista, jonka arvioitiin tappavan taudinaiheuttajia ilman, että bakteerien havaittiin kehittävän vastustuskykyä lääkkeelle.Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature tammikuussa.

Yksi tutkimuksen kirjoittajista, mikrobiologi Brian Conlon yllättyi Sciencen mukaan siitä, että kovaa tiedettä sisältävä tutkimus levisi jopa iltauutisiin Yhdysvalloissa.

Tällaisessa mittauksessa kärkisijoille nousua voivat edistää myös muut kuin tiukan tieteelliset ansiot, Science huomauttaa. Sijalle 20 nousi kanadalainen paleontologi, jonka tutkimus Current Biologyssa oli sinänsä ansiokas – mutta isomman huomion viestimissä saattoi herättää alaviitteessä ollut kosinta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?