Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liigavalmentajien vaihtokaruselli pyörii entistä aikaisemmin: ”Kausia olisi hyvä kunnioittaa”

Heikki Miettinen HS
Uutiset
maanantaina 23. marraskuuta 2015

Kaikki alkoi oikeastaan jo viime vuoden marraskuussa. Rauman Lukon päävalmentaja Risto Dufva ilmoitti, ettei jatka seurassa tämän kauden jälkeen.

Dufvalle olisi ollut jatkopesti tarjolla, mutta hän katsoi neljän kauden riittävän.

”Ilmoitin lähdöstäni silloin seuralle tietämättä mistään jatkosuunnitelmista mitään. Välillä pitää olla ja välillä mennä”, Dufva sanoo.

Jääkiekkoliigan valmentajakaruselli nytkähti länsirannikolta liikkeelle.

Mikkelin Jukurit tavoitteli kesällä liigapaikkaa ja nimesi Dufvan ykkösehdokkaakseen, jos paikka Liigaan varmistuisi. Dufva oli periaatteessa vapaa siirtymään Rauman Lukosta eteenpäin, vaikka tämä kausi olikin vielä edessä.

Kaksi asiaa osui hyvin yhteen akselilla Rauma–Mikkeli. Jukurien nykyinen valmentaja Antti Pennanen oli rattaan kolmas pyörä. Kärryt liikkuivat vauhdilla, kun Pennanen sai syyskuussa, ettei jatka Mikkelissä.

Karusellin vauhti kiihtyi, ja pian Pennanen oli HPK:n mies. Nykyinen Kerhon päävalmentaja Pasi Arvonen siirtyy kauden jälkeen sivuun.

Dufvan, Jukurien, Lukon, Pennasen ja Arvosen tapaus on vain yksi monista. Liigavalmentajat rustaavat yhä aikaisemmin sopimuksia uusiin seuroihin, vaikka työt vanhassa seurassa ovat edelleen kesken.

Jukurien ja Dufvan sopimus julkistettiin syyskuun puolessa välissä eli pian Liigan alkamisen jälkeen.

Vapaana ollut Karri Kivi kuului valmentajaspekulaatioissa Oulun Kärppien ykkösehdokkaisiin. Paikka menikin Kai Suikkaselle, entiselle oululaiselle.

Sitä ennen jääkiekkomaajoukkue kertoi Lauri Marjamäen jatkavan Kari Jalosen aloittamaa työtä päävalmentajana. Marjamäen nimitys Leijoniin uutisoitiin elokuun lopussa.

Oulussa ei pitkään aikailtu. Suikkasen julkistus kerrottiin Kärppä-klubilla lokakuun puolivälissä.

Kivi ei kauan liikkunut toimettomana, kun Ilves kertoi ensi kauden suunnitelmistaan. Tuomas Tuokkola ei jatka seurassa. Kivi tulee tilalle.

”Se on ihan totta”, Tuokkola sanoo, ”kyllä tämä vähän liian aikaisin lähti pyörimään.”

Tuokkola kertoo esimerkin. Kun hän teki ensimmäisen liigasopimuksen, kaivettiin mustekynät esille tammikuussa. Seuraava sopimus hierottiin valmiiksi joulukuussa, ja nyt melkein kaikki paikat on jaettu lokakuussa.

”Kausia olisi hyvä kunnioittaa”, Tuokkola sanoo.

Millainen mahtaa olla valmentajan työmoraali, kun pesti päättyy keväällä ja uusi mies kurkistelee verhon raosta.

”Ei se sitä muuta. Mennään täysillä kausi loppuun ja hoidetaan projekti valmiiksi”, Tuokkola sanoo.

Jukureilla oli tavallaan suurin hätä. Seura haki liigapaikkaa, ja kun se vahvistettiin, piti joukkueella olla valmentaja.

”Meille on tärkeää, että päästiin julkaisemaan Risto Dufvan nimi aikaisin, koska se on iso osa markkinointia”, Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakka sanoo HS:lle.

”Meillä oli poikkeustilanne, kun sarjataso vaihtui.”

Toivakka on myös huomannut uuden trendin valmentajien liikkeissä. ”Se on selvää, että valmentajamarkkinat ovat siirtyneet tosi aikaiseksi. He ovat sellaisia ammattilaisia, että tekevät työnsä tosissaan.”

Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno on ollut niin pitkään mukana, että tietää kaikki vaiheet.

Junno sanoo, että he ovat ennenkin julkaisseet valmentajien nimen aikaisin. ”KJ [ Kari Jalonen ] me julkaistiin tammikuussa”, Junno sanoo.

Tammikuun on silti täysin eri asia kuin edellinen kesä tai varhainen syksy. ”Se riippuu monesti, mikä on tilanne. Se on kaikille hyvä, kun ei tule spekulaatioita”, Junno sanoo.

Dufva ei tunnista valmentajaruletin aikaistumista, mutta yhden eron hän näkee.

”Ennenkin valmentajat tekivät sopimuksia ajoissa, mutta nyt ne pyörivät julkisuudessa enemmän kuin ennen”, Dufva sanoo.

Valmentajapestauksissa on yksittäistapauksia tullut esille aina ennenkin, mutta tällaista avointa karusellia ei ole koskaan pyöritetty Liigan historiassa.

Siitä syntyi valtava kohu keväällä 1999, kun HIFK:n valmennuskaksikon Erkka Westerlund Raimo Summanen vaihto Jokereihin paljastui juuri pudotuspelien kynnyksellä.

Silloin asia kiellettiin jopa kömpelöillä valheilla.

Kai Suikkasen meno Turun Palloseuraan putkahti julkisuuteen vuosi ennen töiden aloittamista. Samoin kävi Petri Matikaisen siirtymiselle IFK:hon.

”Päävalmentaja on avainhenkilö seurassa, ja hänet halutaan kiinnittää hyvissä ajoin”, HPK:n toimitusjohtaja Jari Koskinen sanoo. Hän joutui Raumalta lähteneen ketjun viimeiseksi lenkiksi.

”Myös pelaajat tekevät sopimuksia aikaisemmin kuin ennen, mutta mikä on sitoutumisen aste, jos pelaaja tekee sopimuksen uuteen seuraan lokakuussa”, Koskinen kysyy.

On pakko luottaa, että pelaajat ovat yhtä kovia ammattilaisia kuin valmentajat.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?