Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 23. marraskuuta 2015

Joukkomurhaa suunnitellut tutkija HS:n haastattelussa: ”Pystyn hallitsemaan aivoissani asuvaa tappajaa”

HS Ilta
 
Kuka?

Arto Halonen

 Arto Halonen (s. 1964 Joensuussa) on itseoppinut elokuvantekijä.

 Hän on ohjannut vuodesta 1986 alkaen runsaasti dokumenttielokuvia. Prinsessa (2010) on esitetty Montrealin elokuvajuhlilla.

 Suomi-palkinnon Halonen on saanut vuonna 2005.

Ohjaaja Arto Halosen uusin elokuva Valkoinen raivo kertoo rajusta aiheesta: joukkomurhan suunnittelusta ja siitä selviämisestä.

Se on tositapahtumiin perustuva dokumenttielokuva vuosikausia rankasti koulukiusatusta ”Laurista”, hyvän perheen pojasta ja kympin oppilaasta, joka suunnitteli ja valmistautui tekemään joukkomurhia, ensin koulussaan ja sitten muuallakin. Hän ei kuitenkaan koskaan toteuttanut tekoaan, vaan haki apua terapiasta, ja on sittemmin tehnyt merkittävän uran akateemisena tutkijana.

Menneestä muistuttaa tutkimusaihe; hän on keskittynyt aggressioiden, väkivaltaisen käyttäytymisen ja jopa joukkomurhien tutkimiseen.

Hän on luonut myös teorian ”valkoisesta raivosta”, joka tarkoittaa ihmisen sisälle esimerkiksi koulukiusaamisen seurauksena kanavoitunutta raivoa, joka ei purkaudu impulsiivisena väkivaltana vaan pitkäaikaisina joukkotuhofantasioina ja pahimmillaan toteutettuina tekoina.

Halosen lajityypiltään draamadokumentiksi nimeämä elokuva sai innoituksensa Suomen Kuvalehdessä vuonna 2008 ensi kertaa julkaistusta haastattelusta, ja elokuvassakin hän toimii aitona kertojaäänenä. Kuvissa häntä kuitenkin esittävät näyttelijät, hekin lähes pelkästään takaapäin kuvattuina.

Itse Lauri kuvaa pelastumiskertomustaan paluuksi ihmisenä ihmisten pariin.

HS haastatteli ”Lauria” sähköpostitse elokuvan nostattamista kysymyksistä.

Oletko seurannut Pariisin terrori-iskun tapahtumia? Millaisia tunteita ne herättävät?

Olen seurannut Pariisin tapahtumia hyvinkin tarkkaan. Seuraan netin avulla monia kansainvälisiä uutislähteitä. Yhdistämällä eri uutislähteiden tiedot pyrin mahdollisimman luotettavaan kokonaiskuvaan tapahtumista.

Google Mapsin avulla olen käynyt läpi Pariisin karttaa, katunäkymiä ja satelliittikuvia terroristien iskukohteista.

Pariisin isku herättää minussa ensisijaisesti surua, jopa lohduttomuutta mutta myös uskoa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta. En ole kyyninen ja kylmän tunteeton vaan surun tunteminen on toisinaan niin voimakasta, että suru purkautuu kyyneleinä ja joskus itkuna.

Valitettavasti en kuitenkaan usko tilanteen paranevan lähitulevaisuudessa. Ihminen on väkivaltainen laji. Minun tapani tarkastella väkivaltaa on jossakin määrin ammatillinen. Etsin syy- ja seuraussuhteita; en kuitenkaan kysymällä miksi, miksi, miksi. Lähestyn näitä tapahtumia pyrkien ymmärtämään kaikkia osapuolia; pyrin ymmärrykseen terrorin tekijöistä, heidän uhreistaan ja myös kaikista niistä ihmisistä, joita tapahtumat koskettavat.

Uskotko tekijöiden kokevan valkoista raivoa?

Oletan iskujen suunnittelijan ja johtajan olevan valkoista raivoa tunteva ihminen. Pariisin iskujen kaltaisia tekoja ei synny hetken mielijohteesta eikä äkillisen raivostumisen eli mustan raivon ohjaamana.

Joku on suunnitellut Pariisin iskujen strategian ja taktisen toiminnan. Joku on rahoittanut iskussa käytetyt aseet ja räjähteet. Tällaisen iskun taustalla on joku ilmeisen älykäs, harkitseva, strategisen ja taktisen ajattelun hallitseva, rationaalinen taho.

Huomattavasti vaikeampaa on arvioida millaiset vaikuttimet ohjaavat iskukohteisiin meneviä, raskaasti aseistettuja pomminkantajia. Eivät hekään toimi hetkellisen impulssin eli musta raivon ohjaamina. He ovat tietoisia, että he ovat menossa kuolemaan mutta samalla he surmaavat kymmeniä tai jopa satoja muita. Kai hekin kokevat enemmän valkoista kuin mustaa raivoa.

Miltä tuntui katsella Halosen elokuvaa?

Katsellessani dokkaria kävin läpi paljon muistoja ja laajan skaalan ihmisen tunteita. Palasin lapsuuteen ja etenkin isäni äkilliseen kuolemaan. Vasta nyt kymmeniä vuosia myöhemmin, olen kyennyt ymmärtämään, miten paljon silloin menetin. Isäni "kohtaaminen" elokuvan muodossa oli minulle henkilökohtaisesti ehdottomasti se voimakkain ja tärkein osa. Muistot koulukiusatuksi joutumisesta nousivat vasta kakkostilalle.

Olen työstänyt omia uhrikokemuksiani, kipua, häpeää, itsetuntoa ja minuuttani hyvin paljon psykoterapiassa. Olen käynyt läpi kaksi erillistä, viisi vuotta kestänyttä terapiajaksoa. Terapioiden intensiivijaksoissa on ollut joka viikko kolme käyntikertaa.

Minulle Halosen dokumentti on tavallaan päätepiste omalle kivuliaalle menneisyydelle; siis ikään kuin elämäni kolmas terapiajakso, joka päättää menneet vuosikymmenet. Mutta tärkeämpää kuin omat tuntemukset elokuvaa katsoessa on se, että elokuvan avulla voisin auttaa muita kiusattuja, kiusaajia, opettajia, terveydenhuollon ammattilaisia, viranomaisia ja päättäjiä. Toivon parempaa tulevaisuutta kuin mitä menneisyys on ollut.

Miksi luulet, että kiusaamiskuvio toistui korkeakoulussa?

Minä olen ollut helppo kohde kiusaamiseen taipuvaisille ihmisille. Lapsesta lähtien lienen ollut kiltti, ilmeisesti ylikiltti, ja minut kasvatettiin arvoihin, joiden mukaan ei saa lyödä takaisin, vaikka muut löisivät ensin. Minulla ei ole ollut keinoja selviytyä kiusaamistilanteissa.

Ja mitä tulee korkeakouluihin, niin niissä opiskelevat, opettavat ja tutkivat ihmiset ovat samaa Homo sapiens -lajia kuin muutkin ihmiset. Korkeakoulu ei ole puolustautumiskyvyttömän turvapaikka. Siellä ei ehkä saa nyrkistä turpaansa, mutta muut väkivallan ja vallan väärinkäytön muodot elävät akateemisissa opinahjoissa.

Miksi olet halunnut jakaa kokemuksesi?

Elokuvan välityksellä pyrin lisäämään ihmisten tietoisuutta, miten surullista ja vaarallista on joutua koulukiusatuksi. Vain harvat koulukiusatut kehittävät valkoista raivoa; sen kehittymiseen vaaditaan hyvin pitkään jatkunut, törkeä, väkivaltainen ja voimakkaasti traumatisoiva tapahtumien sarja.

Tällainen vakava koulukiusaaminen altistaa myös ahdistukselle, peloille, masennuksella ja lisää itsetuhoisuutta. Useimmat koulukiusatut selviävät paljon vähemmällä; joko kiusaaminen on ollut vähäisempää tai kiusatulla on ollut enemmän selviytymiskeinoja kuin minulla.

Mitä ajattelet vihapuheesta internetissä?

Tapani käyttää nettiä on sellainen, että en päädy vihapuhetta sisältäville keskustelupalstoille. Lukiessani suomalaista uutismediaa en ole kiinnostunut keskustelupalstoista enkä muiden kommenteista. Koen, että niillä ei ole mitään annettavaa minulle.

Toimin samoin myös kansainvälisen median sivustoilla. Olen avoimen, vapaan internetin kriitikko. Minusta se ei ole tiedon valtatie vaan tiedottomuuden valtatie. Oletan, että netin vihapuhe voi lietsoa mustan raivon ihmisiä; impulssit laukeavat herkemmin, kun on juuri kirjoitettu ja luettu "vihapuhepalstoille". Valkoinen raivo ei etsi netistä muuta kuin tietoa. Poliittisten ääriliikkeiden jäsenet käyvät netissä keskusteluja keskenään ja toisinajattelijoiden kanssa. Se ei ole valkoista raivoa.

Millaista on elämäsi nyt? Elätkö perhe-elämää?

Elämäni lienee melko tavallista. Et pysty erottamaan minua kadun ihmisvilinästä etkä lentokentän terminaalin kiihkeästä sykkeestä. En ole kylähullu, en kaupungin kummajainen enkä "poliisille entuudestaan tuttu". Je suis Lauri . . . taidan osata ranskaa. Kysymyksesi muu osa invasoituu anonymiteetin alueelle; siksi ”no comments”.

Käytkö edelleen terapiassa?

En. Se jakso elämääni on menneisyydessä.

Vieläkö pidät itseäsi sisimmässäsi tappajana?

En pidä itseäni tappajana, koska en ole koskaan tappanut ketään. En halua olla tappaja enkä halua kantaa tappamisen kykyä syvällä aivoissani. Siitä huolimatta se kyky on olemassa. Itse asiassa kaikissa ihmisissä on kyky tappaa. Se on ihmislajille tyypillinen ominaisuus, mutta emme halua olla tekemisissä sen kanssa.

Minä lienen niitä harvoja, joilla on selvä tietoisuus omasta tappamisen kyvystään. Se on ihmiselle itselleen raskas, oikeastaan sietämättömän raskas taakka. Natural Born Killer. Yksi merkittävä osa elämääni on ollut taistelu tuota tappamisen kykyä vastaan.

Vieläkö sinulla on fantasioita tappamisesta tai muita vaarallisia tunteita?

Minulla on hyvin monenlaisia mielikuvia ja tunteita, myös väkivaltaisia. En koe niitä enää vaarallisina, koska olen saanut työstettyä vaarallisuuden pois. Tiedän jo kokemuksen kautta, että pystyn hallitsemaan ja estämään aivoissani asuvaa tappajaa. Se on siellä aina ja vien sen hautaan mennessäni.

Millaisia neuvoja antaisit koulukiusatulle, tämän vanhemmille ja opettajille?

Katsokaa Valkoinen raivo; sen voi katsoa montakin kertaa. Pohtikaa elokuvan tapahtumia ja sisältöä ja keskustelkaa niistä. Älkää salatko kiusaamista, uhrin on tärkeä kertoa kokemastaan väkivallasta koulussa opettajalle, kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Aikuisen ei tule missään tilanteessa torjua koulukiusatun yritystä ottaa asia puheeksi. Aikuisen ei tule koskaan vähätellä kiusatun kertomaa uhrikokemusta. Koulukiusaaminen on kriminalisoitua väkivaltaa ja siihen tulee suhtautua aivan samoin kuin mihin tahansa muuhunkin väkivaltaan.

Entä yhteiskunnallisille päättäjille?

Tarvitsemme Suomeen lain, joka määrittelee koulukiusaamisen rangaistavaksi rikokseksi. Toki lainsäätäjän tulee huomioida koulukiusaamisen monet eri muodot ja vaikeusasteen sekä uhrin kokemukset. Tarvitsemme myös lisää osaamista ja voimavaroja koulujen oppilasterveydenhuoltoon, lasten ja nuorten auttamis- ja mielenterveyspalveluihin sekä menetelmiä tunnistaa vakava koulukiusaaminen varhaisessa vaiheessa ja keinoja puuttua siihen.

Koetko, että vihaaminen pilaa elämän?

Vihaaminen ei ainakaan tee elämää paremmaksi. Pitkään jatkuva viha muuttaa ihmistä itseään, yleensä huonompaan suuntaan. Tutkimuksissa on todettu, että voimakas viha muuttaa aivojen toimintaa ja jopa rakennetta. Vaikeimmillaan viha siirtyy sukupolvelta toiselle ja taas sitä seuraavalle sukupolvelle. Muodostuu vihan traditio ja kulttuuri.

Näin joukkomurhaa suunnitellut psykiatri purkaa aggressionsa
Näin joukkomurhaa suunnitellut psykiatri purkaa aggressionsa
Ohjaaja Arto Halosen uusin elokuva Valkoinen raivo kertoo rajusta aiheesta: joukkomurhan suunnittelusta ja siitä selviämisestä. Se on tositapahtumiin perustuva dokumenttielokuva vuosikausia rankasti koulukiusatusta "Laurista", hyvän perheen pojasta ja kympin oppilaasta, joka suunnitteli ja valmistautui tekemään joukkomurhia, ensin koulussaan ja sitten muuallakin. Hän ei kuitenkaan koskaan toteuttanut tekoaan, vaan haki apua terapiasta, ja on sittemmin tehnyt merkittävän uran akateemisena tutkijana. Menneestä muistuttaa tutkimusaihe; hän on keskittynyt aggressioiden, väkivaltaisen käyttäytymisen ja jopa joukkomurhien. Videolla on kaksi kohtausta elokuvassa. Niissä omalla äänellään elokuvassa esiintyvä päähenkilö kertoo, miten musiikki vaikuttaa aggressioon.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?