Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 23. marraskuuta 2015

Suomi voi joutua höllentämään Kreikka-tuen ehtoja – ohjelman kaatuminen uhkaisi koko euroa

Euromaat kaipaavat Kansainvälistä valuuttarahastoa vastuunjakoon Kreikan tukemisessa. Huolena on, johtaako tukiohjelman kaatuminen jopa koko valuutan romahtamiseen.

HS Ilta
 
Alkis Konstantinidis / Reuters
Kreikkalaiset eläkeläiset osoittivat mieltään EU:n talouskuripolitiikkaa vastaan Ateenassa perjantaina.
Kreikkalaiset eläkeläiset osoittivat mieltään EU:n talouskuripolitiikkaa vastaan Ateenassa perjantaina. Kuva: Alkis Konstantinidis / Reuters
Fakta

Vaalit myöhästyttivät Kreikan toimia ja niiden arvioimista

 Euroryhmä kokoontuu maanantaina pohtimaan Kreikan kolmannen tukiohjelman uudistusten edistymistä.

 Marraskuun aluksi luvattu väliraportti myöhästyy Kreikan vaalien takia joulun yli.

 Uudistusten kehno eteneminen tai Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n poissapysyminen voi johtaa Suomen Kreikka-tuen perumiseen tai kantojen muutoksiin.

 Ohjelman horjuminen ja IMF:n uskonpuute Kreikan pelastamisesta voi horjuttaa yhteisvaluutta euron olemassaoloa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on alkutaipaleellaan joutunut perumaan monia päätöksiään ja lakihankkeitaan, kun niiden vaikutuksia on arvioitu tarkemmin.

Joulun jälkeen arvioitavaksi tulee sekin, pitääkö Kreikan tukipaketin ehtoja höllentää.

Suomi asetti elokuun 13. päivä Kreikka-tukensa ehdoksi sen, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF on mukana. ”IMF:n mukanaolo on keskeistä ohjelman uskottavuuden kannalta”, kirjattiin.

Tuolloin arveltiin, että IMF ratkaisee osallistumisensa uuteen tukipakettiin marraskuun alussa Kreikan pelastusohjelman väliraportin valmistuttua.

Kreikan uudet vaalit sotkivat kuitenkin aikataulun. Nyt tukiohjelman toteutusta ja Kreikan tilaa arvioivan väliraportin uskotaan valmistuvan joulunpyhien jälkeen, virkamieslähteet kertovat.

Kreikan talouden kolmannessa rahoitustukipaketissa lainoittajien keskeinen huoli on se, toteuttaako Kreikka velkojien vaatimat talouden uudistustoimet.

Jos näin ei käy, pelastusohjelma ei etene, eikä IMF osallistu tukipakettiin.

IMF ei ole osallistunut vielä kolmanteen tukipakettiin, mutta euromaat kaipaavat sitä kipeästi vastuunjakoon. Laajempana huolena on se, että tukiohjelman romuttuminen voi johtaa kriisin levitessä jopa koko eurojärjestelmän romahtamiseen.

Panokset ovat suuret. Esimerkiksi perussuomalaiset voivat halutessaan horjuttaa koko yhteisvaluutan olemassaoloa pitämällä sanatarkasti kiinni Suomen vanhasta Kreikka-tukilinjauksesta. Tosin loppukesästä hallitus pysyi Kreikka-tuessa yhtenäisenä.

Euromaiden valtiovarainministerien euroryhmä käsittelee Kreikan rahoitustukipakettia maanantain kokouksessaan.

Viime viikolla Kreikan parlamentissa on runnottu läpi velkojien vaatimia talousuudistuksia.

Nyt päähuomio on pankkien pelastamisessa.

Kreikka nosti puolet 26 miljardin euron uudesta rahoitustuestaan elokuussa, kun maan varat loppuivat täysin. Lopuista varoista kymmenen miljardia siirrettiin sulkutilille, jotka vapautetaan, kun Kreikan parlamentti on päättänyt riittävistä pankkien tervehdyttämistoimista.

Yhteensä kolme miljardia euroa menee maksuun jo aiemmin, Kreikan täytettyä erilaisia sille asetettuja ”virstanpylväitä”.

Kreikkalaiset ongelmapankit keräävät paraikaa yksityistä rahaa osakeanneilla. Kun Kreikka on antanut strategiansa siitä, miten pankkeja tervehdytetään, Euroopan vakausmekanismi EVM luovuttaa varat muutaman mutkan kautta Kreikan rahoitusvakausrahasto HFSF:lle.

Pankkien tervehdyttämisen pohjana ovat EKP:n siipien alla toimivan pankkivalvontaviranomaisen, yhteisen pankkivalvontamekanismi SSM:n pankeille tekemät stressitestit.

Käynnissä olevista ensimmäisen vaiheen päätöksistä valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) voi tehdä päätökset yksin, mutta väliraportin jälkeinen toinen tukierä on tuotava eduskunnan suuren valiokunnan päätettäväksi.

Silloin alkaa todennäköisesti keskustelu Kreikan velkojen leikkaamisesta ja siitä, voiko Suomi olla kolmannessa rahoitustukiohjelmassa mukana, jos IMF irtautuu ohjelmasta.

Suomelta odotetaan tällöin todennäköisesti velkaehtojen lisähuojennuksia: joustoja lyhennyspiikkeihin eli vuosiin, joissa velkoja pitäisi lyhentää rutkasti.

Vastaavia huojennuksia on myönnetty aiemmin Portugalille ja Irlannille pelastusohjelmien päättymisen yhteydessä.

Kreikan tukipaketit rautalangasta väännettynä
Kreikan tukipaketit rautalangasta väännettynä
HSTV väänsi kirjaimellisesti rautalangasta Kreikan kolme suurta tukipakettia. Reippaassa minuutissa pääset myös kärrylle siitä, miksi maan talous on kriisissä. Toimittaja ja leikkaus: Esa Juntunen HS, grafiikka: Sofia Pusa HS.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?