Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 23. marraskuuta 2015

Turvapaikkaa hakevien lasten into kouluun on kova – ”Olen oppinut paljon, kysy vaikka opettajalta!”

HS Ilta
 
Pekka Fali
Haidar Al-Obeidi (edessä), Ahmed Al-Naimi ja Ali Al-Quragli opettelivat värejä sekä numeroita väritystehtävän avulla Lapinniemen koulussa Tervolassa. Opettaja Elli-Noora Varajärvi ja avustaja Baha Dakhel taustalla.
Haidar Al-Obeidi (edessä), Ahmed Al-Naimi ja Ali Al-Quragli opettelivat värejä sekä numeroita väritystehtävän avulla Lapinniemen koulussa Tervolassa. Opettaja Elli-Noora Varajärvi ja avustaja Baha Dakhel taustalla. Kuva: Pekka Fali
Fakta

Opetusta pitää järjestää pikaisesti

 Laki määrää kunnan järjestämään alueellaan asuville perus- ja esiopetusta.

 Laki ei säätele tarkemmin, milloin maahan muuttavalle tulisi järjestää opetusta. Sen pitäisi kuitenkin alkaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun selviää, että oppivelvollisuusikäinen jää kuntaan pidemmäksi kuin aivan lyhyeksi aikaa.

 Terveydenhuolto ja rokotukset kuuluvat maahanmuuttajalapsille samoin perustein kuin kuntalaisille. 

Lähteet: Opetusministeriö ja THL

Tervola. Yksi jää koulun aulaan istumaan, kun tunti alkaa. Hamid Al-Naimi, 13, ei ole saanut vielä virallista lupaa aloittaa koulunkäyntiä, ja se harmittaa poikaa.

Tervolalaisen Lapinniemen peruskoulun valmistavan luokan opettaja Elli-Noora Varajärvi on pitänyt turvapaikanhakijoille koulua viisi päivää. Aamuisin hän on joutunut poistamaan opinhaluisia luokastaan.

”Aamulla luokassa on istunut lapsia, joiden terveystarkastuksesta ei ole vielä saatu vahvistusta. Myös isät ovat tuoneet lapsiaan kouluun. Mukana on saattanut olla lappu, johon on kirjoitettu lapsen nimi. Valitettavasti olen joutunut heiltä pääsyn kieltämään”, Varajärvi kertoo.

Turvapaikanhakijoiden into opintielle on kova. Kuntaliitto arvioi, että ainakin osa lapsista ja nuorista on jo saatu kouluun valtaosassa kuntia, joissa on vastaanottokeskus tai -keskuksia.

”Loppuvuoden aikana loputkin kunnat käynnistävät opetuksen”, Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta uskoo.

Joissain kunnissa vaatimus valmistavan opetuksen tarjoamisesta on tullut yllätyksenä. Päivärinta sanoo kyselyitä tulevan nyt paljon.

”Pienissä kunnissa on ollut vaikeaa löytää pätevää opettajakuntaa nopeasti. Myös koulutilojen riittävyys on haaste. Suurin osa valmistavasta opetuksesta on saatu kuitenkin sijoitettua normaaleihin koulutiloihin.”

Lapissa sijaitsevan Tervolan historian ensimmäinen valmistavan opetuksen luokka on vasta aloittanut, mutta oppilaat tervehtivät iloisesti suomeksi.

”Minun nimeni on Yousif. Hauska tutustua. Minä olen 14 vuotta”, kertoo Yousif Al-Dulaimi.

Poikavaltainen 10–17-vuotiaiden irakilaisten oppilaiden ryhmä omaksuu huimalla vauhdilla suomen sanastoa. Hallussa ovat ainakin koulutarvikkeet, ruokailuvälineet, viikonpäivät, numerot ja värit.

Kahdeksasta oppilaasta kaksi ei osaa vielä lukea eikä kirjoittaa. He ovat käyneet kotimaassaan hieman koulua, mutta siitä on jo vuosia aikaa. Jotkut ovat taidoissaan pitkällä: he puhuvat englantia ja odottavat siirtymistä aineopetukseen.

Ahmed Al-Naimi, 15, tähtää insinööriksi, isosisko Shefaa Al-Naimi, 17, lääkäriksi.

”Olen jo lapsesta halunnut lääkäriksi. Nyt pitää oppia ensin suomen kieli. Olenkin oppinut jo paljon. Kysy vaikka opettajalta”, Shefaa Al-Naimi vakuuttaa.

Opettaja heijastaa kankaalle Irakin kartan ja pyytää nuoria näyttämään kotikaupunkinsa. Monen kohdalla se on Bagdad.

”Bagdadissa asuu seitsemän miljoonaa ihmistä”, Elli-Noora Varajärvi tarkistaa. ”Tervetuloa Tervolaan”, hän nauraa.

Sitten kun kaikki Tervolan vastaanottokeskuksen 29 kouluikäistä on saatu pulpetteihin joulukuussa, Lapinniemen peruskoulun oppilasmäärä on kasvanut kymmeneksellä.

Rehtori Essi Varajärven mukaan se on merkittävä lisäys, joka tuntuu ja näkyy koulun arjessa.

”Tein asennekasvatusta etukäteen kiertämällä kaikki yläluokat läpi. Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla eivät tietenkään ole asenteita muokanneet parempaan suuntaan.”

Kasvavat oppilasmäärät ilahduttavat kuihtuvissa kunnissa. Esimerkiksi Salossa peruttiin kolmen koulun sulkeminen, kun vastaanottokeskuksen perustaminen varmistui.

Isoissa kaupungeissa taas kamppaillaan tilojen riittävyyden kanssa. Espoossa on perustettu syksyn aikana peräti 12 uutta valmistavaa luokkaa. Oulussa uusia luokkia tulee olemaan kevääseen mennessä vähintään kymmenen.

Lain mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuus- ja esiopetusikäisille opetusta.

Joidenkin mielestä koulun tarjoaminen nyt maahan tulleille turvapaikanhakijoille on turhaa. Arvioiden mukaan ehkä vain kolmannes heistä saa jäädä.

Opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta katsoisi asiaa sekä lastensuojelun että kehitysavun näkökulmasta.

”Vaikka he lähtisivätkin pois, olemme edistäneet heidän taitojaan, uuden kielen oppimista ja arjen valmiuksia.”

Nawal Al-Saadi ja Baha Dakhel toimivat avustajina ja arabian tulkkeina Tervolan valmistavalla luokalla. Molemmat ovat turvapaikanhakijoina maahan vastikään tulleita ja englannin taitoisia.

Al-Saadilla on opettajakelpoisuus, Dakhelilla ei.

Lasten vanhempia ja muita aikuisia on otettu luokkiin kulttuuritulkeiksi muissakin kunnissa.

Nissilä muistuttaa, että heidänkin osaltaan tulisi ensin selvittää kaikki se, mitä opetushenkilöltä vaaditaan, kuten rikostausta.

”Jos työskentely kestää yli kolme kuukautta, on velvoite pyytää selvitys”, Nissilä sanoo.

Vastaanottokeskuksissa järjestettävää koulumaista kerhotoimintaa vaatimus ei koske. Esimerkiksi Kauhavalla vastaanottokeskukseen perustettiin leikkikoulu jo ensimmäisellä viikolla. Tulijoiden joukossa on useita opettajia.

Nyt Etelä-Pohjanmaan Kauhavallakin odotetaan pääsyä kunnalliseen kouluun. Kaupungin puolesta kaikki on valmiina, mutta terveystarkastusten valmistuminen kestää.

Kerhotoiminnassa avustaneet aikuiset eivät Kauhavalla pääse mukaan koulutyöhön.

”Opetus järjestetään kielikylpyperiaatteen mukaan. Käytössä on vain yksi kieli, eikä siihen sekoiteta muita kieliä”, kertoo kaupungin valmistavan opetuksen koordinaattori Anne Vähäpassi.

Kauhavalle tulleissa turvapaikanhakijoissa on 58 kouluikäistä, joista muodostetaan kuusi luokkaa. Sopivia tiloja on haalittu useasta koulusta. Käyttöön on tulossa muun muassa koulurakennuksessa oleva entinen talonmiehen asunto.

Pekka Fali
Uusien oppilaiden vanhempia varten koulun oviin liimattiin arabiankielisiä käännöksiä.
Uusien oppilaiden vanhempia varten koulun oviin liimattiin arabiankielisiä käännöksiä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?