Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 23. marraskuuta 2015

Belgian poliisin terroristijahdissa 21 pidätettyä – metrot, koulut ja yliopistot kiinni Brysselissä

HS Ilta
 
YVES HERMAN
Belgialaissotilaat partioivat maanantaina Euroopan komission päärakennuksen luona Brysselissä.
Belgialaissotilaat partioivat maanantaina Euroopan komission päärakennuksen luona Brysselissä. Kuva: YVES HERMAN

Bryssel/Helsinki

Belgian poliisi kertoi maanantaina iltapäivällä pidättäneensä viisi ihmistä lisää terrorisminvastaisissa iskuissaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Liittovaltion syyttäjän toimistosta kerrottiin poliisin tehneen yhteensä seitsemän uutta kotietsintää maanantain aikana; viisi Brysselissä ja kaksi Liegessä.

Myöhään sunnuntaina poliisi pidätti 16 ihmistä operaatioissaan Brysselissä ja Charleroissa. Pidätettyjä on nyt yhteensä 21.

Pariisin terrori-iskusta etsitty Salah Abdeslam, 26, ei ole pidätettyjen joukossa. Belgialaisten tiedotusvälineiden mukaan hänet on nähty ajamassa BMW-merkkisellä autolla E40-tietä kohti Saksaa.

Poliisi teki sunnuntaina Brysselissä parikymmentä ratsiaa. Etsinnöissä ei ole löytynyt aseita eikä räjähteitä, syyttäjä kertoi.

Brysselissä oli välitön terrorihyökkäyksen uhka, ja kaupungissa pelättiin Pariisin terrori-iskun kaltaisia hyökkäyksiä. Satoja poliiseja ja turvallisuusjoukkojen jäseniä partioi sunnuntai-iltana kaupungilla.

”Pelkäämme Pariisin kaltaista hyökkäystä, jossa lukuisat eri ihmiset voisivat mahdollisesti hyökätä samanaikaisesti useissa paikoissa”, Belgian pääministeri Charles Michel sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa.

Keskustassa kaksi korttelia suljettiin kokonaan liikenteeltä. Eristetty alue on turistien suosimaa aluetta, jolla on paljon ravintoloita sekä kauppoja.

Ihmisiä kehotettiin pysyttelemään kodeissaan. Myös keskustassa asuvia hotellivieraita kehotettiin pysyttelemään huoneissaan.

Belgiassa jatkuu maanantaina korkea terrorivalmiustila, josta ilmoitettiin lauantaina. Se tarkoittaa, että Brysselissä metro pysyy suljettuna. Myös koulut ja yliopistot pidetään kiinni.

Sunnuntaina Belgian poliisi kehotti ihmisiä välttämään Twitterissä poliisin sijainnin kertomista tai muita havaintoja poliisioperaatiosta. Se pyysi myös mediaa välttämään operaation yksityiskohtien kuten ratsioiden paikkojen kertomista suoraan, kunnes operaatio on ohi.

Pääministeri Michelin mukaan uusi tilannearvio tehdään maanantaina iltapäivällä. Viranomaiset tekevät hänen mukaansa kaikkensa, jotta kaupunki saadaan palautettua normaaliin tilaan.

Yksi etsityistä on Ranskan kansalainen Salah Abdeslam, jonka viranomaiset uskoivat palanneen Pariisista kotikaupunkiinsa Brysseliin. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Abdeslamin ystävät ovat kertoneet, että hän on Brysselin seudulla ja yrittää livahtaa viranomaisilta Syyriaan.

Abdeslamin veli kertoi Belgian yleisradioyhtiölle RTBF:lle uskovansa, että tämä perääntyi hyökkäyssuunnitelmasta eikä lopulta osallistunut Pariisin iskuihin.

”En vain toivo sitä vaan olen vakuuttunut siitä”, Muhammed Abdeslam sanoi RTBF:lle AFP:n mukaan.

”Hän on hyvin älykäs mies, ja uskon, että hän muutti mielensä viime hetkellä ja päätti valita toisenlaisen tien.”

Viranomaisten mukaan Abdeslamin tavoittaminen ei yksinään lopettaisi terroriuhkaa.

Lauantaina HS:n haastattelemat brysseliläiset kertoivat, että kaupunki hiljeni terroriuhan vuoksi. Ihmisiä kehotettiin välttämään väkijoukkoja välittömän hyökkäysuhan takia.

Belgia nosti lauantaina terroriuhkaluokituksensa korkeimmalle tasolle pääkaupunki Brysselin alueella.

Sisäministeriön alainen kriisikeskus kehotti välttämään esimerkiksi ostoskeskuksia, konsertteja sekä asemia.

Lue lisää: Pariisin terrori-iskut: Näin kaikki tapahtui Stade de France -stadionilta Saint Denis’n terroristijahtiin

Useita terroripidätyksiä tehty Ranskassa ja Belgiassa
Useita terroripidätyksiä tehty Ranskassa ja Belgiassa
Poliisi on pidättänyt satoja ihmisiä Ranskassa viikonlopun aikana. Myös Belgiassa on tehty useita pidätyksiä, jotka liittyvät Pariisin terrori-iskuihin.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?