Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 23. marraskuuta 2015

Postin tukilakot alkavat viikon kuluttua – toimet kohdistuvat aluksi DHL:n kuljetuksiin

HS Ilta
 
Heikki Saukkomaa
Postin työntekijöitä edustavan PAU:n lakkovahteja Helsingin Postikeskuksen pihalla torstaina 19. marraskuuta, jolloin Postin lakot alkoivat.
Postin työntekijöitä edustavan PAU:n lakkovahteja Helsingin Postikeskuksen pihalla torstaina 19. marraskuuta, jolloin Postin lakot alkoivat. Kuva: Heikki Saukkomaa

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti maanantaina Postiin kohdistetuista työtaisteluista, joilla AKT tukee työntekijöitä edustavaa Pauta Postin työehtoneuvotteluissa.

Maanantaista 30. marraskuuta kello 6 alkaen Hamina-Kotkan, Helsingin, Hangon, Turun, Naantalin ja Rauman satamissa AKT:n jäsenet eivät käsittele DHL:n yksiköitä eikä niissä tulevia tai lähteviä lasteja. Jos kyseiset yksiköt tai lastit siirtyvät muihin Suomen satamiin, laajenvat tukitoimet koskemaan myös näitä satamia.

Myöhemmin kuljetusliitot tai ainakin Raideammattilaisten yhteistyöjärjestön JHL:n jäsenet osallistuvat todennäköisesti Postin kuljetusten vaikeuttamiseen Transpointissa. Järjestö päättää asiasta tiistaina. Transpoint on yhteisnimike VR:n rahti- ja muita tavarakuljetusliiketoimintoja hoitaville osille. Itella osti Transpointin kappaletavaralogistiikan liiketoiminnan muutama vuosi sitten.

Tukityötaisteluihin saattaa AKT:n ja Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun lisäksi osallistua kahdeksan kuljetusliittoa, jotka kaikki ovat ilmoittaneet valmiutensa toimiin. Kukin liitto päättää itse lähipäivinä, miten se osallistuu työtaisteluun. Asiasta päättivät maanantaina kuljetusalojen puheenjohtajat. Liitot noudattavat neljän päivän ilmoitusaikaa.

Pau on jo aikaisemmin ilmoittanut useista työtaisteluista saadakseen torjuttua työnantajan työehtosopimukseen esittämiä ehdotuksia, joita Pau pitää heikennyksinä. Tällä viikolla Pau on pysäyttänyt Postin pääkaupunkiseudun kirjeiden, pakettien ja sanomalehtien jakelun. Lue tästä, kuinka saat Helsingin Sanomat luettavaksesi lakon aikana.

Postin neuvotteluja jatketaan huomenna tiistaina valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvotteluissa ei olla edistetty.

Kuljetusliittoihin kuuluvat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Ilmailualan unioni IAU, Pau, Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL, Rautatievirkamiesliitto RVL, Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhditys SLSY, Suomen Merimies-Unioni SMU ja Veturimiesten liitto.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK tuomitsi jo perjantaina suunnitellut tukitoimet.

Lakot kohdistetaan siis ensi vaiheessa Postiin. Jos se ei riitä, seuraavana kohteena ovat ehkä Postia neuvottelussa edustavan Paltan jäsenyritykset tai ainakin osa niistä. Paltassa on 1 700 yritystä ja yhteisöä, joissa työskentelee noin 150 000 ihmistä.

Palta edustaa logistiikkaa, informaatioalaa, yritys- ja asiantuntijaorganisaatioita, hallinto- ja tukitoimintoja sekä virkistys- ja viihdeyrityksiä. Paltaan kuuluvat muun muassa VR, Finnair, Kela, Telia-Sonera, Raha-automaattiyhdistys, Securitas, Tallink Silja ja Kansallisooppera.

Kuljetusliitoilla on mahdollisuus vaikka pysäyttää lähes koko Suomen vienti ja tuonti sekä lamauttaa kotimaan joukkoliikenne ja kauppa. Liitoilla on niin sanottu kaveria ei jätetä -sopimus.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?