Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 23. joulukuuta 2015

Ovatko Pedro Almodóvarin elokuvat tehneet espanjalaisista seksuaalisesti vapaamielisiä?

Madridissa videovuokraamon työntekijä arvelee, että elokuvilla on voinut olla hiukan vaikutusta.

HS Ilta
 
Pedro Almodóvarin Pepi, Luci, Bom ja muut tytöt (1980)
Pedro Almodóvarin Pepi, Luci, Bom ja muut tytöt (1980)

Espanjalaiset ovat eurooppalaisessa vertailussa vapaamielistä kansaa. He suhtautuvat monia muita myönteisemmin sitoutumattomaan seksiin, syrjähyppyihin sekä homosuhteisiin.

Tutkimusprofessori Osmo Kontula pohtii kirjassaan Halu ja Intohimo (2008), ovatko Pedro Almodóvarin elokuvat muokanneet espanjalaisten asenteita suopeammiksi esimerkiksi homoseksuaalisuudelle.

Soitetaan Espanjaan ja kysytään. Madridista videovuokraamo Ficciones Malasañasta puhelimeen vastaa Luis.

Helsingin Sanomista, hyvää iltaa. Sellaista olen miettinyt, että tutkimusten mukaan espanjalaiset ovat seksuaalisesti vapaamielisempiä kuin monet muut Euroopassa. Suomalaisen professorin mukaan se saattaa kenties johtua Almodóvarin elokuvista. Mitä mieltä olette?

No jaa…Voi olla, että ne ovat vähän auttaneet asiaa, mutta en usko, että se on ainoa tai pääasiallinen syy. Kyllä ne varmaan hieman ovat vaikuttaneet.

Mikä on teidän mielestänne Almodóvarin paras elokuva?

Sanoisin, että Kaikki äidistäni. Samaistun joihinkin sen kohtiin ja pidän draamoista. Pidän myös elokuvasta Pepi, Luci, Bom ja muut tytöt.

Ovatko espanjalaiset keskimäärin mielestänne vapaamielisempiä kuin muut eurooppalaiset, mitä tulee esimerkiksi homoseksuaalisuuteen tai satunnaiseen seksiin?

Kyllä, ehdottomasti. Etenkin asioista perillä olevien ihmisten parissa se on tavallista.

Enemmistö espanjalaisista on myös katolilaisia. Onko tässä mielestänne ristiriitaa?

Minä en pidä mistään uskonnosta. Mutta täällä on kyllä todella paljon katolisia kristittyjä, ja totta on, että enemmistö heistä ei ole homoja. Katolilaisia on kaikenlaisia.

Espanjassahan on myös anarkismin perinnettä. Luin, että kun anarkistit pääsivät Barcelonassa 1930-luvulla valtaan, he lakkauttivat yksisuuntaiset kadut. Mitä mieltä te olette siitä?

En tiennytkään asiasta. Joka tapauksessa kaikki on nykyään todella paljon kontrolloidumpaa. Täällä ei voi enää edes osoittaa mieltä. Meillä on uusi laki, jonka mukaan vankilaan voi joutua pelkästä osallistumisesta mielenosoitukseen. Hallitus yrittää sillä estää ihmisiä protestoimasta. Se on kamala juttu.

Teillä oli siellä juuri vaalit. Mitä mieltä olette poliittisesta tilanteesta nyt?

Tilanne on todella surullinen. Monet ihmiset äänestivät yhä samoja vanhoja puolueita, mikään ei muutu. Minun nähdäkseni espanjalaiset eivät ole rohkeita, joten he äänestivät siten kuin ovat tehneet koko elämänsä. Perinteiset puolueet saivat yhä eniten ääniä.

Mitä aiotte tehdä jouluna?

En tiedä vielä. Madridissa on tällä hetkellä vähän kylmä. Mutta jos ihmisiä on paljon liikkeellä, voi olla, että videovuokraamo on auki. Saa nähdä.

Kiitos paljon Luis, ja hyvää joulua!

Eipä kestä. Mikä sanomalehti tämä oikein olikaan?

Helsingin Sanomat.

Selvä. Toivottavasti minusta oli apua. Hei sitten!

Ulkomaantoimituksen joulukalenterissa soitetaan umpimähkään Euroopan maihin ja haastatellaan vastaajia.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?