Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 23. joulukuuta 2015

Jouluihmisten aivot ovat erilaiset kuin joulusta piittaamattomien aivot

Tutkijat päättivät jättää huomiotta tutkimuksen heikkoudet, jotta ihmisten joulumieli ei menisi pilalle.

HS Ilta
 
Juhani Niiranen
Jouluvalaistuja katuja esittävät kuvat herättivät tutkittavissa erilaisia reaktioita.
Jouluvalaistuja katuja esittävät kuvat herättivät tutkittavissa erilaisia reaktioita. Kuva: Juhani Niiranen

Toiset ovat jouluihmisiä, toiset eivät – mutta mistä ero johtuu? Tanskalaistutkijat ovat nyt ratkaisseet tämänkin arvoituksen: syy on aivoissa. Asiasta kertoo amerikkalaislehti The Washington Post.

Kööpenhaminan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan joulunaikaan liittyvät lämpimät tunteet aktivoivat tiettyjä alueita aivoissa. Niillä, jotka eivät piittaa joulusta, nämä alueet eivät aktivoidu.

Tanskalaistutkijat halusivat osittain leikkimielellä paikantaa, mihin osaan aivoja jouluun liittyvät tuntemukset sijoittuvat. Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään: toiseen tuli ihmisiä, joilla oli voimakkaita jouluperinteitä ja toiseen ihmisiä, jotka eivät juhlistaneet joulua. Jälkimmäinen ryhmä sisälsi Pakistanista, Intiasta, Irakista ja Turkista muuttaneita ihmisiä tai heidän Tanskassa syntyneitä jälkeläisiään.

Kaksi ihmistyyppiä jätettiin laskuista: ne, jotka eivät juhlineet joulua, vaikka heillä oli voimakas side jouluun, ja ne, jotka juhlivat, mutta heidän käsityksensä joulusta oli negatiivinen.

Loput tutkittavat kytkettiin aivokuvantamislaitteisiin. Heille näytettiin kuvia, joista osassa oli joulutunnelmaa ja osassa ei. Yhdessä kuvassa saattoi olla jouluvaloin koristeltu katu ja seuraavassa kuvassa tavallinen katu.

Aivokuvista oli nähtävissä, että joulua juhlivien kohdalla useat aivojen osat reagoivat jouluaiheisten kuvien kohdalla. Joulua juhlimattomien kohdalla näin ei käynyt. Tämä merkitsi tutkijoiden mukaan sitä, että joulumieli sijoittuu tiettyihin aivojen osiin.

”Kuka tietää, ehkä jonain päivänä on olemassa kone, jolla voidaan tuottaa joulumieltä ihmisissä”, sanoo fyysikko Bryan Haddock Rigshospitalet-sairaalasta The Washington Postin jutussa. Rigshospitalet tekee yhteistyötä Kööpenhaminan yliopiston kanssa, missä tutkimus tehtiin.

Haddockin mukaan tutkimustulokset olivat tosia, mutta tutkijoiden tarkoituksena oli myös vähän irvailla tieteelle.

Tutkijat muun muassa tiedostavat tutkimuksen heikkoudet, amerikkalaislehti kertoo: On esimerkiksi vaikea erottaa, reagoivatko jouluihmisten aivot nimenomaan jouluun vai ylipäätään iloisiin, värikkäisiin kuviin. Tutkittavat ryhmät erosivat myös kulttuurillisilta taustoiltaan, mikä voi vaikuttaa reaktioihin, tutkijat myöntävät.

Haddockin mukaan näiden puutteiden esiintuonti kuitenkin latisti juhlatunnelmaa. Jotta ihmisten joulumieli ei pilaantuisi, tutkijat päättivät jättää heikkoudet huomiotta tutkimustulosten analysoinnissa, hän sanoo.

Entä jos todella haluaa tietää, onko joku joulumielellä? Kannattaa kysyä ihmiseltä itseltään, Haddock suosittelee.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?