Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 23. joulukuuta 2015

Uskonto aiheutti poliittisia konflikteja jo ennen ajanlaskun alkua

Olemme politiikan ja uskonnon kanssa yhä yhtä solmussa kuin parituhatta vuotta sitten, toteavat Meksikossa kaivaneet arkeologit.

HS Ilta
 
Monte Albán on vuorten keskellä sijaitseva rauniokaupunki Oaxacassa.
Monte Albán on vuorten keskellä sijaitseva rauniokaupunki Oaxacassa.

Uskonto on johtanut poliittisiin konflikteihin jo ennen kuin monet nykyisistä uskonnoista syntyivät, väittävät yhdysvaltalaiset arkeologit Arthur A. Joyce Coloradon yliopistosta ja Sarah Barber Keski-Floridan yliopistosta. He ovat tutkineet uskonnon ja politiikan yhteenkietoutumista yli 2 000 vuotta vanhoissa meksikolaiskaupungeissa.

Kaupungit sijaitsevat Meksikon Tyynenmeren puoleisella rannikolla Oaxacan laaksossa ja alemmassa Río Verden laaksossa. Arkeologit panivat merkille, että laaksojen kaupungit alkoivat kehittyä eri suuntiin noin tuhannen vuoden ajanjaksolla vuosien 700 eaa. ja 250 jaa. välillä. Tuolloin alueelle syntyivät ensimmäiset valtiot.

”Sekä Oaxacan laaksossa että alemmassa Río Verden laaksossa uskonto oli merkittävässä roolissa varhaisten kaupunkien ja valtioiden synnyssä, mutta hyvin eri tavoilla”, Joyce kertoo tutkimustiedotteessa.

”Kun ottaa huomioon, mikä rooli uskonnolla on nykyään politiikassa ja sosiaalisessa elämässä, tämän ei pitäisi olla kovin yllättävää.”

Alemmassa Río Verden laaksossa uskontoon kuuluivat uhrirituaalit ja vainajien hautaaminen hautausmaille. Uskonto lujitti ihmisten yhteenkuuluvuutta, minkä on perinteisesti katsottu luoneen pohjaa valtioiden synnylle alueella.

Samaan aikaan uskonto kuitenkin myös jarrutti yhteisöjen yhdistymistä, sillä esi-isien maalliset jäännökset, uhrimenot ja rakennuksissa asuvat henget sitoivat ihmiset omiin pieniin kyliinsä.

Oaxacan laaksossa puolestaan eliitti toimi aktiivisemmin välittäjänä yhteisön ja sen jumalten välillä. Tämä loi paremman pohjan keskitetyn hallinnon luomiseen kuin toisessa laaksossa.

Laaksoon syntyikin oma valtionsa, jolla oli pääkaupunki Monte Albán. Eliitin vahvistuva rooli kuitenkin hiersi pienten yhteisöjen perinteisiä johtajia, mikä johti konflikteihin.

Myös alempaan Río Verden laaksoon syntyi valtio. Siellä uskonnon ja politiikan välinen konflikti näkyi uuden valtion nopeana kukoistuksena ja tuhona.

Vuoteen 100 mennessä sen pääkaupunkiin Río Viejoon nousi suurella työllä massiivisia temppeleitä. Ne ja monet laakson kaupungit kuitenkin hylättiin vuosisataa myöhemmin.

”Sillä ei ole väliä, vaikka tänä päivänä emme jakaisikaan tiettyjä uskonnollisia uskomuksia, mutta kun ihmiset entisaikoina toimivat näiden uskomusten mukaan, sillä saattoi olla todellisia, aineellisia seurauksia”, Barber toteaa tutkimustiedotteessa.

”Se todella pakottaa meidät huomioimaan uskonnon poliittisten prosessien yhteydessä.”

Löytöjä kuvaavan tutkimuksen julkaisi Current Anthropology.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?