Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 24. lokakuuta 2016

Lipponen on ykkönen

Asiantuntijaraati pani lähihistorian hallitukset paremmuusjärjestykseen HS:n Sunnuntai-sivuilla 1. syyskuuta 2013

HS Ilta
 
MARTTI KAINULAINEN / LK
Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus asettui ryhmäkuvaan huhtikuussa 1995.
Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus asettui ryhmäkuvaan huhtikuussa 1995. Kuva: MARTTI KAINULAINEN / LK

Ykkösenä Lipposen ykkönen (1995–1999), kakkosena Lipposen kakkonen (1999–2003).

Kolmantena tulee, ehkä hieman yllättäen, Esko Ahon aikanaan parjattu porvarihallitus (1991–1995).

Siinä kolmen kärki, kun HS pyysi kymmeneltä politiikan asiantuntijalta arviot lähihistorian hallituksista. Tutkijoista, professoreista ja politiikan journalisteista koostuneen raadin jäsenet antoivat hallituksille kouluarvosanat (4–10) ja arvioivat niiden toimintaa sanallisesti.

Tässä vertailussa lähihistoria alkaa kokoomuslaisen Harri Holkerin sinipunahallituksesta (1987–1991). Aikarajaus perustuu siihen, että yhden uuden aikakauden voi katsoa alkaneen Holkerista: voimamies Urho Kekkonen oli kuollut, rahamarkkinat vapautuivat, ja Neuvostoliiton vaikutus väheni.

Holkeri sai raadilta huonoimman yleisarvosanan, 7–.

"Holkerin hallitus oli suuren laman kätilö", tiivistää Tampereen yliopiston professori Ilkka Ruostetsaari.

Yllätys oli ehkä myös se, että Jyrki Kataisen paljon parjattu hallitus ei ollut lähihistorian huonoin, vaan keskikastia.

Matti Vanhasen johtamat hallitukset taas ovat asiantuntijoiden mukaan hieman kuin entisen pääministerin oma imago: hajuttomia, tasapaksuja – seiskan oppilaita.

Mutta onko reilua edes vertailla hallituksia? Ovathan ne toimineet niin erilaisissa taloudellisissa ja poliittisissa olosuhteissa. Lisäksi historiankirjoitus muuttuu jatkuvasti, eikä politiikan onnistumista voi mitata tieteellisellä täsmällisyydellä.

Arvioinnin vaikeudesta saatiin tällä viikolla kouriintuntuva esimerkki. Asiantuntijaraati antoi kouluarvosanansa viikon alkupuolella, ja silloin lähihistorian huonoimmaksi hallitukseksi arvioitiin vielä Kataisen sixpack. Kun torstaina syntyi sopu laajoista rakenneuudistuksista, asiantuntijoille tarjottiin mahdollisuutta tarkistaa käsitystään.

Neljä raatilaista päätyi nostamaan Kataiselle antamaansa arvosanaa, kaksi heistä kokonaisella numerolla.

Näin Kataisen joukkue nousi täpärästi Holkerin ja Vanhasen toisen hallituksen ohi.

Kouluarvosanoiksi pyöristettyinä kaikki kolme ovat tehneet tyydyttävää seiskan tai seiska miinuksen työtä.

Åbo Akademin professorin Åsa Bengtssonin mukaan hallituksen kova mätkiminen on johtanut siihen, että Katainen kumppaneineen pyrkii todistamaan pystyvänsä päätöksiin.

"En olisi uskonut, että Kataisen hallitus kykenisi sopimaan näin laajoista uudistuksista. Viime aikoina Suomessa on ollut maailmanlopun tunnelma. Nyt näyttää siltä, että maailmanloppu siirtyy tuonnemmaksi", kommentoi Helsingin Sanomien toimittaja Unto Hämäläinen.

On huomattavasti helpompaa hallita, jos rahaa tulee ovista ja ikkunoista.

Nousukaudesta nauttivat etenkin Paavo Lipponen ja Matti Vanhanen ensikaudellaan. Esimerkiksi Paavo Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana Suomen bruttokansantuote kasvoi Nokian imussa peräti 18,5 prosenttia, kun taas Vanhasen ja Kiviniemen nelivuotisella hallituskaudella (2007–2011) bkt laski pari prosenttia.

Johtuivatko Lipposen hallitusten hyvät arvosanat vain siitä, että ne olivat vallassa kovalla nousukaudella?

Näinkään ei voi sanoa. Asiantuntijat ottivat suhdanteet huomioon.

Esimerkiksi Holkerin hallitusta arvosteltiin siitä, että se oli suorastaan lietsomassa talouskuplaa tuhlailevalla politiikallaan eikä nähnyt rahamarkkinoiden vapauttamisen seurauksia. Suuren laman aikana toimineelle, ankarasti leikanneelle Ahon hallitukselle politiikan tarkkailijat antavat puolestaan jo ihan tyydyttävän arvosanan. Aiemmin porvarihallitusta on arvosteltu jyrkästi siitä, että se antoi työttömyyden kasvaa lähes hätätilan partaalle.

"Aika on aiheesta kirkastanut Ahon hallituksen kilpeä!" Turun yliopiston professori Timo Soikkanen kirjoittaa perusteluissaan. Hän itse antoi Ahon hallitukselle arvosanaksi peräti 9–.

"Ahon hallituksen tehtävä oli epäkiitollinen, se joutui paikkaamaan edellisten hallitusten virhearviointeja", Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittaja Yrsa Grüne muistuttaa ja antaa arvosanaksi 8.

Ahon porvarihallituksen aikana tehtiin menoleikkausten lisäksi suuria uudistuksia verotukseen. "Kannuksen Kennedy" kerää kiitosta myös siitä, että vei Suomen EU-jäseneksi, vaikka omassa puolueessa ratkaisu teki kipeää.

Viestintään ja talouspolitiikkaan erikoistuneen tutkija Anu Kantolan mukaan Ahon hallituksella oli kauaskantoisia seurauksia: "Valtiovarainministeriön johdolla laadittiin pitkän aikavälin strategia, jonka tavoitteena oli julkisen sektorin menokuri ja leikkaukset ja toisaalta vientiyritysten tukeminen. Myös hyvinvointipalveluiden siirtäminen kunnille oli merkittävä päätös. Se hajautti hyvinvointivaltion satoihin kuntiin, ja samalla katosi kokonaiskuva hyvinvointivaltion tilasta."

Politiikan seurauksista on yhä monenlaisia mielipiteitä, mutta ainakin Ahon hallitus teki suuria päätöksiä, monesti selkä seinää vasten. Se petasi tietä myös Lipposen kausien talouskasvulle.

Jos tämä kysely olisi tehty viisi vuotta sitten, Lipposen hallitukset olisivat todennäköisesti saaneet vielä maireammat arviot.

Nyt historian tuomiota hämmentää läpi runnottu päätös euroon liittymisestä.

"Käsitykset siitä, oliko euron käyttöönotto hyvä vai huono asia, vaihtelevat suuresti", emeritusprofessori Heikki Paloheimo sanoo.

Heikki Paloheimo oli raadista ainut, joka ei suostunut antamaan kouluarvosanoja hallituksille. Hänen mielestään hallitusten työtä ei voi arvioida objektiivisin kriteerein, koska kyse on aina politiikasta: vasemmiston ja oikeiston käsitykset hyvästä politiikasta vaihtelevat suuresti.

Muut niin ikään puolueista riippumattomat asiantuntijat arvioivat hallituksia pitkälti niiden toimintakyvyn perusteella: miten hyvin ne onnistuivat asettamaan tavoitteita ja toteuttamaan niitä. Raatilaiset eivät siis erityisen tarkasti arvioineet esimerkiksi hallitusten politiikan oikeudenmukaisuutta.

Historioitsija Markku Kuisma muodosti oman arvosanansa kahdesta tekijästä: politiikan sisällöstä ja toiminnan tekniikasta eli siitä, miten hyvin ja määrätietoisesti hallitus toimii. Esimerkiksi Holkerin hallitus sai Kuismalta vain vitosen politiikan sisällöstä, mutta kahdeksikon toimintatavastaan. Täten arvosanaksi tuli 6,5.

"Hallitus voi huojuen ja tyylipisteittä tehdä jostain kulmasta katsoen erinomaista politiikkaa, sellaista, jonka tulokset ovat hyviä. Tai yhtä lailla erinomaisin tyylipistein ja hallitusti tehdä päätöksiä, jotka ovat synnyttämässä katastrofia", Kuisma arvioi.

Tutkija Anu Kantola puolestaan antoi kaikille hallituksille saman arvosanan: seitsemän. Kantolan mielestä suomalainen politiikka on pitkään ollut tyydyttävän arvoista tasaista asioiden hoitoa. Hallitukset muistuttavat kovasti toisiaan.

"Seiska eikä kasi siksi, että suomalaiset hallitukset eivät ole tehneet omia merkittäviä avauksia tai uudistuksia. Peruskoulu on ollut ainakin Pisa-mielessä menestystarina, mutta se tehtiin jo 1970-luvulla. Mitään vastaavaa ei ole kyetty keksimään."

Kantolan mielestä politiikkaa tukahduttavat ylilaajat konsensushallitukset.

Myös Timo Soikkasen mielestä hallitusten ongelmat johtuvat osin omasta poliittisesta järjestelmästämme ja perustuslaista.

"Presidentin valtaoikeuksien riisumisessa mentiin liian pitkälle. Ajatuksena oli, että pääministeri ottaisi presidentiltä riisuttua valtaa. Näin olisi ilmeisesti tapahtunutkin kaksipuoluejärjestelmässä. Suomen kaltaisessa monipuoluejärjestelmässä pääministerin on vaikea ottaa ja käyttää tehokkaasti sisäpoliittista valtaa", Soikkanen arvioi.

Mikä sitten tekee hyvän hallituksen?

Asiantuntijoiden vastauksista päätellen siltä vaaditaan ainakin tiukkaa taloudenpitoa niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

Holkerin lisäksi myös Vanhasen ensimmäinen hallitus (2003–2007) sai raatilaisilta moitteita siitä, että nousukaudella rahaa pantiin haisemaan eikä varauduttu huonompaan. Sen sijaan Lipposen hallitukset toimivat pääasiassa kukoistavalla nousukaudella, mutta siitä huolimatta ne leikkasivat julkisia menoja.

Tässä mielessä Lipponen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö siis harjoittivat oikeaoppista keynesiläistä nousukauden suhdannepolitiikkaa: hyvinä vuosina säästetään sukanvarteen, jotta huonoina olisi varaa elvyttää.

Hyvältä, tehokkaalta hallitukselta vaaditaan myös selkeää visiota siitä, mihin suuntaan se haluaa maata kehittää.

Se tarvitsee myös rohkeutta toimia. Näin historioitsija Markku Kuisma määrittelee toimivan hallituksen reseptin: "On oltava selkeä ohjelma, jonka se kykenee panemaan toimeen johdonmukaisesti, läpinäkyvästi ja riittävän vankkaan parlamentaariseen tukeen nojaten. Samalla sen tulee tehdä linjaansa yhteiskunnassa ymmärrettäväksi ja hyväksyttäväksi. Tämä ei saa silti tarkoittaa vain kansan ja median oikkujen myötäilyä. On myös uskallettava viedä omaa linjaa läpi joskus vastoin yleisiä tunnelmiakin."

Vertailussa pärjänneillä Lipposen hallituksilla oli kaksi keskeistä missiota: talouspolitiikassa velkaantumiskehityksen pysäyttäminen, ulkopolitiikassa aktiivinen pyrky Euroopan ytimiin. Molemmat se myös toteutti.

Ahon lama-ajan hallituksen kirkkaaksi tehtäväksi muodostui talouskriisin hoito. Ahon hallitus tuntuu keräävän asiantuntijoilta pisteitä varsinkin rohkeudestaan toimia, tarvittaessa kansalaismielipidettä vastaan.

Matti Vanhasen hallitukset puolestaan ovat asiantuntija-arvioiden mukaan toimintakykyisiä, mutta visiottomia.

Professori Matti Wibergin mielestä etevällä hallituksella on realistinen tilannekuva, toimivia keinoja sekä vahva sisäinen luottamus: "Se luo uskoa tulevaisuuteen, on tekemisen meininkiä." Tärkeää on tietenkin myös hyvä henkilökemia, keskeisten ministereiden välinen luottamus ja sujuva yhteistyösuhde.

Hallituksessa tarvitaan yhdistelmä kokemusta ja "uusinajattelijoita", toimittaja Yrsa Grüne sanoo.

Lisäksi hallituksella on oltava sisäistä päätöksentekoa koskevat pelisäännöt, Ilkka Ruostetsaari sanoo. Pelisääntöjen avulla voidaan ratkaista erimielisyydet, ja hallituspuolueet voivat keskustella erilaisista tavoitteistaan myös julkisuudessa. Vanhasen pääministerikausilla hallituspuolueet kävivät poliittisen keskustelun lähes kokonaan suljettujen ovien takana ja tulivat julkisuuteen vasta päätösten kanssa.

"Hyvä hallitus ei vilkuile olkapäänsä yli gallupeja, vaan toteuttaa strategiaansa määrätietoisesti luottaen visioonsa. Suomalaiset ovat perinteisesti ymmärtäneet hallituksen joutuvan tekemään kipeitä päätöksiä, kunhan ne ovat oikeudenmukaisia eri väestöryhmiä kohtaan", Ruostetsaari muotoilee.

Ei ole yllätys, että nykyinen Kataisen sixpack saa politiikan tarkkailijoilta ankaraa kritiikkiä. Sekoilusta etenkin kunta- ja soteuudistuksissa on tullut tavaramerkki, jota ei torstain rakenneuudistussovulla vielä muuteta.

Teksti on paikoin kovaa. "Hallituksella ei ole yhteistä missiota. Se seisoo neuvottomana sumussa. Sekameteliä ovat niin hallituspohja kuin hallituksen toiminta", suomii professori Matti Wiberg, joka ei katsonut tarpeelliseksi muuttaa arviotaan.

Yhtenä Kataisen hallituksen ongelmana on pidetty sen poikkeuksellista laajapohjaisuutta. Kuuden puolueen kesken päättäminen on väistämättä vaikeampaa kuin kolmen.

Professori Åsa Bengtssonin mukaan sixpackista uhkaa tulla esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun vaalivoittaja yrittää luoda hallituspohjan hinnalla millä hyvänsä.

"Jos vaalivoittaja ei onnistu löytämään luontevaa ja toimivaa hallitusmuodostelmaa, pitäisi pallo siirtää toiselle puolueelle, ehkä toiseksi tulleelle puolueelle", Bengtsson sanoo.

Toisaalta parhaat arvosanat saaneet Lipposen hallitukset olivat pohjaltaan lähes yhtä laveita. Niissä oli mukana viisi puoluetta laidasta laitaan, kokoomuksesta vasemmistoliittoon.

Oliko Lipponen niin paljon vahvempi johtaja, että hän pystyi pitämään pienemmät puolueet ja ideologisesti eripuraisen porukan ruodussa?

"Katainen ei ole toistaiseksi onnistunut nousemaan Ahoon tai Lipposeen verrattavaksi hallituksen johtajaksi. Kokemuksen puutteesta johtamiskyky ei ole kiinni: Kataisella on aiempaa ministerikokemusta valtiovarainministerin tehtävästä, kun taas Aholla ja Lipposella ei ollut päivääkään ministerikokemusta ennen nimitystä pääministeriksi", Ilkka Ruostetsaari sanoo.

Toimittaja Unto Hämäläinen huomauttaa, että Katainen joutuu kuuntelemaan pienpuolueita tarkemmalla korvalla kuin Lipponen: "Kaikissa aikaisemmissa hallituksissa kahdella pääpuolueella on ollut yhdessä enemmistö eduskunnassa, ja se on helpottanut päätöksentekoa. Kataisen hallituksessa näin vahvaa enemmistöä ei ole ollut, vaan pienten puolueiden rooli on kasvanut."

Lipposen toinen hallitus pystyi esimerkiksi ajamaan läpi ydinvoimapäätöksen, vaikka vihreät oli hallituksessa. Ydinvoimapäätöksen jälkeen vihreät luikki oppositioon, eikä tämä oikeastaan hetkauttanut hallitustyötä.

Asiantuntijoiden kritiikki sekä Holkerin että Kataisen hallituksille herättää väistämättä kysymyksen, miten toimintakykyinen voi Suomessa olla kokoomusjohtoinen hallitus, jossa valtiovarainministerin tehtävää hoitaa sosiaalidemokraatti. Pitäisikö vetää johtopäätöksiä?

"Kokemuksen perusteella (Holkerin sinipuna ja Kataisen sinipuna) näyttää siltä, että tällaista yhdistelmää pitäisi välttää, ainakin heikkojen talousnäkymien aikana", Yrsa Grüne kirjoittaa.

Professori Timo Soikkasen mukaan sekä Holkerin että Kataisen hallitukset ovat mainostaneet itseään rakennemuutoshallituksina.

"Holkerin hallittu rakennemuutos päättyi romahdukseen ja suurlaman alkuun. Kataisen hallituksen rakennemuutoksen uhkaa käydä samoin."

Holkerin hallitus oli ennen kokemattoman nousukauden hallitus, kun taas Katainen johtaa maata vaikean taantuman oloissa.

"Holkerin hallituksen ja sen seuraajan etuna oli, että valtion velka oli alhainen. Nykyinen hallitus ei voi ottaa samalla lailla syömävelkaa kuin Holkerin hallitusta seurannut Ahon hallitus teki. Kataisen hallituksen etuna on, että pankit ovat kunnossa toisin kuin Holkerin ja Ahon hallitusten aikana."

Holkerin hallituksen jälkeen potin keräsi keskustapuolue. Nyt voi käydä samoin, Soikkanen povaa.

Parhaat arvosanat Kataisen hallitus saa kahdelta politiikan konkaritoimittajalta, Unto Hämäläiseltä (7,5) ja Aarno Laitiselta (8).

Hämäläinen muistuttaa, että hankalasta hallituspohjasta ja hallituksen pienpuolueiden kasvaneesta vaikutusvallasta huolimatta Kataisen hallitus on pystynyt suuriin säästöpäätöksiin, jotka ovat olleet molemmille vasemmistopuolueille karvaita ja verottaneet niiden kannatusta.

Laitisen mukaan Suomen hallitus ei voi kansainväliselle taantumalle mitään: "Katainen on ihmeen hyvin pitänyt koossa hallituksen, jossa kuuden puolueen joukossa ovat vihreät ja kommunistien perinnejärjestö vasemmistoliitto."

Tämän kyselyn arvosana on välitodistus. Vaalikausi on vasta puolivälissä. Mediakin tunnetusti rakastaa comeback-tarinoita, kuten valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tietää.

Ja historia saattaa muistaa hallituksen aikalaisia suopeammin, kuten Ahon tapauksessa näyttäisi käyneen.

Hallituksia arvioivat politiikan tutkimuksen professori Ilkka Ruostetsaari, tutkija Anu Kantola, Suomen historian professori Markku Kuisma, valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo, professori Åsa Bengtsson, poliittisen historian professori Timo Soikkanen, valtio-opin professori Matti Wiberg, kolumnisti Aarno "Loka" Laitinen, pääkirjoitustoimittaja Yrsa Grüne ja toimittaja Unto Hämäläinen

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?