Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 24. lokakuuta 2016

Ministeriö: Malissa olevat suomalaissotilaat ovat turvassa

HS Ilta
 

Suomi on parhaillaan Malissa mukana YK:n Minusma-rauhanturvaoperaatiossa ja EU:n koulutusoperaatiossa.

Terroristit ottivat hienostohotellissa maan pääkaupungissa Bamakossa perjantaina noin 170 panttivankia. Ulkoasiainministeriön mukaan maassa olevat noin 15 suomalaissotilasta ovat turvassa.

”Meillä on sekä YK:n Minusma-rauhanturvaoperaatiossa että EU:n koulutusoperaatiossa tällä hetkellä Malissa noin 15 henkilöä. Se on varmistettu, että he ovat kunnossa”, ulkoasiainministeriön vanhempi osastoesiupseeri Hannu Teittinen sanoo.

Teittisen mukaan ei ole tiedossa, ovatko Minusma-joukot osallistumassa hotellin panttivankitilanteeseen jollain tapaa.

”Siitä ei ole mitään tietoa, eikä tietoa välttämättä saataisikaan, ennen kuin tilanne on ohi”, Teittinen sanoo.

Suomi on osallistunut YK:n Minusma-rauhanturvaoperaatioon Malissa vuodesta 2013 lähtien. Syyskuussa Tasavallan presidentti ja turvallisuuspoliittinen valiokunta linjasivat, että Suomi vahvistaa osallistumistaan operaatiossa niin, että siihen osallistuu korkeintaan 20 henkilöä. Aiemmin suomalaisten määräksi oli päätetty korkeintaan viisi henkilöä.

Minusma-operaatio käynnistettiin vuonna 2013 ja sen jälkeen siinä on yli 40 sotilasta. Sitä pidetään YK:n vaarallisimpana operaationa.

Malin EUTM-operaatio on sotilaallinen koulutusoperaatio, jossa kansainväliset kouluttajat opettavat paikallisille sotilaille eri aselajien käyttöä. Paikallisille opetetaan myös kuinka he itse voivat jatkossa kouluttaa aseiden käyttöä muille.

Suomalaiset ovat yhdessä latvialaisten ja tšekkien kanssa kouluttaneet malilaisille sotilaille ainakin raketinheittimien ja kevyen konekiväärin käyttöä.

HS seurasi suomalaisten koulutustyötä Mitä kuuluu Maliin? -juttusarjassa vuonna 2013. Siinä suomalaiset sotilaat kertovat, millaista harjoittelu oli jopa 50 asteen lämpötiloissa. Sarjan viimeinen osa luettavissa tässä ja aiempi, paikallisten asenteista kertova osa tässä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?