Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikkaa riivaa pahin kuivuus vuosikausiin – vesipula koettelee lähes kolmea miljoonaa ihmistä

Etelä-Afrikkaa riivaa pahin kuivuus vuosikymmeniin. Ilmaston­muutoksesta Afrikka on aiheuttanut vain vähän, mutta kärsii siitä paljon.

Sami Sillanpää HS
Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015

Johannesburg

Pellot ovat kuivuneet ja patoaltaat tyhjentyneet, kun pahin kuivuus yli 30 vuoteen koettelee Etelä-Afrikkaa.

Afrikan talousmahti on julistanut hätätilan eri alueille jo viidessä maakunnassa. Kriisiseutuihin kuuluu tärkeitä viljelyalueita muun muassa Vapaavaltiossa ja KwaZulu-Natalissa.

Etelä-Afrikan hallituksen mukaan vesipula koettelee ainakin 2,7 miljoonaa ihmistä. Rajoituksia vedenkäyttöön on määrätty monin paikoin, myös maan suurimmassa kaupungissa Johannesburgissa.

Pitkä sateeton jakso ja poikkeukselliset helleaallot ovat iskeneet juuri Pariisin ilmastokokouksen alla. Kokousta pidetään ratkaisevana uuden kansainvälisen ilmastosopimuksen synnylle.

Afrikassa asiantuntijat ovat esittäneet huolensa siitä, että yli miljardin ihmisen maanosan näkemykset jäävät neuvotteluissa jälleen taka-alalle.

Afrikka on maailman asutuista maanosista vähiten teollistunein. Se on aiheuttanut kasvihuonekaasujen päästöistä hyvin vähän, mutta kärsii suuresti ilmastonmuutoksen seurauksista.

Etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa muutos on ollut raju, kertoi elokuussa julkistettu eteläafrikkalaisen CSIR-laitoksen tutkimus. Tutkimuksen mukaan lämpötila on näillä alueilla noussut yli kaksinkertaisesti muuhun maailman verrattuna.

Tutkimus oli harvinainen koska se keskittyi nimenomaan Afrikkaan. Sen teki CSIR-laitos yhteistyössä yhdysvaltalaisten ja australialaisten tutkijoiden kanssa.

Etelä-Afrikassa kunnon sateita odotettiin syys–lokakuussa kesän alkaessa. Sade on kuitenkin jäänyt tulematta, mikä on vienyt monet maatilat talousvaikeuksiin.

Ilmastotutkijoiden yleinen selitys eteläisen Afrikan kuivuusaallolle on El Niño -ilmiö, jota ilmastonmuutos on vahvistanut. El Niño syntyy luontaisesta lämpenemisestä ja tuulien muutoksesta Tyynellä valtamerellä. Ilmiö toistuu 2–7 vuoden välein.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole yksimielisiä siitä, miten El Niño ja ilmastonmuutos vaikuttavat toisiinsa. Päinvastainen ilmiö La Niña aiheuttaa eteläisessä Afrikassa poikkeuksellisia sateita ja tulvia.

Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.

Etelä-Afrikan ympäristöministeri Edna Molewa varoitti äskettäin, että kyse on pidemmän ajan muutoksesta. Hänen mukaansa viljelijöiden pitää mukautua muuttuviin sääilmiöihin: lunta voi tulla yllättävissä paikoissa ja parhaat viljelyolot saattavat siirtyä.

Muutoksilla voi olla laajempia vaikutuksia eteläisen Afrikan ruokaturvallisuuteen. Etelä-Afrikka on esimerkiksi suuri maissin viljelijä ja viejä.

Suomessa ja muualla Euroopassa suosittuja eteläafrikkalaisia maataloustuotteita ovat muun muassa rooibos-tee, viinit ja rypäleet. Kuivuus on haitannut niidenkin tuotantoa.

Suhteellisen vauras Etelä-Afrikka pystyy normaalioloissa ruokkimaan koko 54-miljoonaisen väestönsä.

Tutkimuslaitos CSIR kuitenkin huomauttaa, että Afrikka yleisesti on erittäin haavoittuvainen ilmastonmuutokselle. Tämä johtuu sekä muutoksen suuruudesta että Afrikan heikosta kyvystä sopeutua siihen.

CSIR viittaa esimerkiksi Afrikan kymmeniin miljooniin pienviljelijöihin, joille heikko sato voi tarkoittaa ruokapulaa.

Etelä-Afrikkaa vakavampi kuivuus on viime kuukausina ollut Afrikan sarvessa ja Sahelin alueella. Molemmilla seuduilla ongelmia aiheuttavat myös konfliktit. Kuivuva elinympäristö voi pahentaa entisestään vaikeaa pakolaistilannetta.

Pariisin ilmastoneuvotteluissa Afrikan asialistalla ovat erityisesti keinot hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua siihen. 54 valtion Afrikka on pyrkinyt vahvistamaan ääntään yhteisellä neuvotteluryhmällä.

Afrikalla ei kuitenkaan ole yhtä yhteistä ilmastoa, ja muutoksen vaikutukset ovat erilaisia eri puolilla valtavaa maanosaa.

Afrikan asemaan neuvotteluissa vaikuttaa myös tutkimuksen niukkuus.

CSIR:n tutkimus väittää, että maailman nykyisissä ilmastomalleissa on systemaattisia virheitä ja väärintulkintoja Afrikan osalta. Sen mukaan virheillä on vaikutusta arvioihin koko maailman ilmastosta.

HS:n ilmastonmuutoksesta kertoviin juttuihin pääset tästä linkistä.

Siphiwe Sibeko / Reuters
Kuivuus on paahtanut karrelle tärkeät laidun- ja viljelysmaat Utrechtin pikkukaupungin ulkopuolella Etelä-Afrikassa.
Kuivuus on paahtanut karrelle tärkeät laidun- ja viljelysmaat Utrechtin pikkukaupungin ulkopuolella Etelä-Afrikassa.
Siphiwe Sibeko / Reuters
Kuivuus tappaa karjaa Etelä-Afrikassa.
Kuivuus tappaa karjaa Etelä-Afrikassa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?