Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi dokumentti kertoo Zlatanin noususta jalkapallotähdeksi – videomateriaali lojui vuosikausia kellarissa

Harri Römpötti
Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015
Fakta

Amsterdamin Idfa on dokumenttielokuvien Cannes

 Vuodesta 1988 alkaen Amsterdamissa järjestetty Idfa on dokumenttielokuvien tärkein tapahtuma, jota verrataan usein Cannesiin. Idfa-nimi on brändi, vaikka se on vain lyhenne sanoista International Documentary Festival Amsterdam.

 Ammattilaisten ohella festivaalilla tungeksii myös yleisö.

 Becoming Zlatan on Idfan kuumimpia elokuvia tänä vuonna. Sunnuntaisen ensi-illan liput myytiin loppuun jo hyvissä ajoin.

 Muutkin elokuvat vetävät salit täyteen. Esimerkiksi lauantaina Kati Juuruksen For Kibera! oli kansainvälisessä ensi-illassa täynnä. Nairobin slummin radiopersoonasta kertova elokuva kilpailee Idfan keskipitkien dokumenttien sarjassa.

 For Kibera! on ainoa suomalainen Idfan kilpailusarjoissa. Sen lisäksi suomalaisten ohjaajien töistä Amsterdamissa esitetään Mika Taanilan ja Jussi Eerolan Atomin paluu ja Maarit Suomi-Väänäsen Pölkyllä päähän.

 Idfa päättyy ensi sunnuntaina. Palkinnot jaetaan jo keskiviikkona.

Amsterdam

Gerttenin veljekset, Magnus ja Fredrik, aloittelivat dokumenttielokuvauriaan 1990-luvun lopussa ohjaamalla yhdessä pari elokuvaa Malmön jalkapallojoukkueesta. Heidän huomionsa kiinnitti nuori pelaaja.

”Joukkue tunsi meidät, joten meihin luotettiin ja pääsimme kuvaamaan vapaasti. Uusi nuori pelaaja vaikutti lahjakkaalta mutta hänellä näytti myös olevan ongelmia. Siksi kuvasimme häntä”, Fredrik Gertten muistelee.

Gerttenit tulivat kuvanneeksi Zlatan Ibrahimovićia (s. 1981) kuukausia ennen kuin kukaan muu haastatteli häntä kameran edessä.

Tuleva jalkapallotähti oli vuonna 1999 vielä teini eikä Zlatan-materiaalille ollut juuri käyttöä.

Nyt tätä kuvanauhaa on mukana uunituoreessa dokumenttielokuvassa Becoming Zlatan, joka sai maailman ensi-iltansa sunnuntaina Amsterdamissa Idfa-festivaalilla.

”Se valmistui niin viime hetkellä, että leikkausta ehkä trimmataan vielä”, veljekset myönsivät näytöksen jälkeen.

Ruotsissa Becoming Zlatan tulee teattereihin helmikuussa. Muuta jakelua vasta mietitään. Suomessa ainakin DocPoint-festivaali havittelee sitä ohjelmistoonsa.

Zlatan ei jakele haastatteluja kovin auliisti. Gerttenin veljekset sanovat tavanneensa hänet viimeksi kymmenkunta vuotta sitten. Becoming Zlatan keskittyykin jalkapallotähden uran alkuvaiheisiin.

”Kuvattu materiaali makasi kellarissa 15 vuotta ja huusi sieltä aina välillä, että sitä pitäisi käyttää. Suurinta osaa mukana olevista filmeistä emme käyttäneet aiemmissa elokuvissamme”, Fredrik Gertten sanoo.

Muutama vuosi sitten ilmestynyt kirja Minä, Zlatan Ibrahimović tuntui avaavan tien elokuvan tekemiselle. Veljekset kaivoivat filmit kellarista ja digitoivat ne.

Uutta materiaalia kuvattiin. Dokumenttiin haastateltiin entisiä joukkuetovereita, valmentajia ja monia muita paitsi Zlatania itseään.

”Viime vuonna Ruotsin tv:ssä oli Zlatanin haastattelu, mutta hän maksoi sen itse ja valitsi toimittajankin. Ymmärrän kyllä, että hän kontrolloi julkisuuskuvaansa, kun kerran voi. Mutta me halusimme tehdä itsenäisen elokuvan”, Magnus Gertten sanoo.

Siksikin Becoming Zlatan keskittyy tähden varhaisvaiheisiin. Se tarjoaa näkymän aikaan, jolloin Zlatan ostettiin Malmöstä Amsterdamin Ajaxiin ja sieltä edelleen Milanon Juventusiin vuonna 2004.

Alussa Zlatan on kunnianhimoinen ja itsevarma, jopa omahyväinen kukkopoika, taituri joka ei osaa ajatella yhteispeliä. Matkan varrella taidot kehittyvät entisestään, mutta yhteispelisilmä ei niinkään.

Suomalaisittain on kiinnostavaa, että dokumentti korostaa Ajaxiin palanneen Jari Litmasen merkitystä Zlatanin kehitykselle.

Amsterdamissa kaikki sanovat, että Litmanen on heille paljon kuolemattomampi hahmo kuin Zlatan.

”Zlatan sanoo myös itse kirjassaan, että Litmanen oli hänelle tärkeä. Haastattelussamme Litmanen sanoi, että he loksahtivat yhteen heti. Ehkä pohjoismainen tausta auttoi heitä ymmärtämään toisiaan”, Magnus Gertten miettii.

Jos Zlatanin taidoissa yhteispelin suhteen on kentällä toivomisen varaa taiturimaisesta maalitykityksestä huolimatta, niin dokumentin mukaan sosiaalista pelisilmää puuttuu myös yksityiselämässä.

Elokuvasta jää käsitys, että ainakin vielä kymmenen vuotta sitten Zlatan oli yksinäinen ihminen, jolla ei juuri ollut kavereita.

Gerttenin veljekset eivät spekuloi Zlatanin persoonalla, enempää kuin heidän elokuvansa kertoo.

”Zlatanista on kirjoitettu koko ajan todella paljon. Silti ainakaan minä en pysty sanomaan, kuka hän on. Zlatan on arvoitus ja siksikin kiinnostava”, Magnus Gertten sanoo.

Ohjaajaveljeksille Becoming Zlatan on paluu yhteistyöhön ja jalkapalloaiheeseen. Välissä molemmat ovat ohjanneet tahoillaan ahkerasti.

Magnus Gertteniltä esitetään Idfassa myös Every Face Has A Name, joka kertoo natsien keskitysleireiltä Ruotsiin saapuneista pakolaisista.

Fredrik Gertten nousi kansainväliseen maineeseen dokumentilla Bananas (2009), joka paljasti banaanityöläisten taistelun Dole-yhtiön kanssa. Ehkä jopa enemmän huomiota sai Big Boys Gone Bananas (2011), joka kertoi Dolen edellisestä elokuvasta nostamasta oikeusjutusta.

Jos ylikansallinen banaanikauppa on isoa liiketoimintaa, niin myös jalkapallo on valtava bisnes. Joka kerta, kun Zlatan myydään uuteen joukkueeseen, kauppahintaan pinotaan miljoonia yhä korkeammaksi torniksi.

”Jalkapallon maailmanmestaruuskisat taitaa olla maailman isoin tapahtuma, isompi kuin olympialaiset. Esimerkiksi Zlatanin nimi tunnetaan vaikkapa Jaavan syrjäisimmissäkin kylissä”, Magnus Gertten huomauttaa.

Jiri Buller / Sportbeeld
Zlatan Ibrahimović, maailman suurimpia jalkapalloilijoita, kuvattuna vuonna Ajaxin 2003 paidassa. Hollannissa ruotsalainen sai oppia muun muassa Jari Litmaselta.
Zlatan Ibrahimović, maailman suurimpia jalkapalloilijoita, kuvattuna vuonna Ajaxin 2003 paidassa. Hollannissa ruotsalainen sai oppia muun muassa Jari Litmaselta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?