Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015

Pojastani on tullut yläasteen aikana liki sata kielteistä Wilma-viestiä – Kerro oma kokemuksesi HS:lle

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
wilma.edu.hel.fi
Kuva: wilma.edu.hel.fi

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on viime päivinä keskusteltu koulujen ja vanhempien välillä käytettävästä sähköisestä viestintäpalvelusta Wilmasta. Tänään äänessä ovat vanhemmat, joiden mukaan opettajien käytöksessä Wilmassa olisi toivomisen varaa.

Keskustelu alkoi, kun nimimerkki Väsynyt opettaja kirjoitti vanhempien kuormittavan opettajia Wilman kautta ylilyönneiksi luonnehtimillaan tehtävillä, kysymyksillä ja pyynnöillä, joita ei kasvotusten esitettäisi.

Kerro oma kokemuksesi Wilmasta sähköpostilla osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Pojastani on tullut yläasteen aikana liki sata kielteistä Wilma-viestiä

Toivoisin opettajakunnalta osaamisen päivitystä palautteen antamisessa. Vanhempana tunnen äärimmäistä väsymystä jatkuvaan kielteiseen viestittämiseen Wilman kautta. Yläasteen aikana pojastani on tullut Wilmaan liki sata kielteistä viestiä. Kertaakaan ei ole annettu esimerkiksi jälki-istuntoa tai puhuttelua.

Opettajat arvioivat Wilman kautta jatkuvasti lapsiamme ja pahimmillaan heidän luonteenpiirteitään: liian ujo, liian äänekäs, liian levoton, liian hiljainen.

Ainakin itse vanhempana koen, että Wilma on korvannut keskustelun ja myönteisen kannustamisen. Opettaja merkitsee asian Wilmaan, ja asia on näin käsitelty. Jokaisesta lapsessa on ihan varmasti myös myönteisiä asioita. Niistä tehdyt merkinnät kannustavat jaksamaan huonossakin tilanteessa.

Väsynyt äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Wilma-viesteistä pitää laatia selvät pelisäännöt, vertaus reaaliaikaiseen rikosrekisteriin on osuva

Nimimerkki Väsynyt opettaja kirjoitti (HS Mielipide 22.11.) vanhempien Wilma-viesteistä. Vanhempana olen kohdannut koulun suunnalta tullutta ahdistavaa palauteryöppyä, esimerkiksi: ”Oppilas ei pessyt käsiään.”

Olisiko rakentavampaa laatia yhteinen ja selkeä Wilma-opas koulun ja kodin väelle? Selkeyttäisikö se viestintää? Nyt opettajasta riippuen Wilma-merkintöjen laajuus vaihtelee, ja viestintä on melko epäyhtenäistä.

Ohjeistus ytimekkääseen ja lyhyeen viestintään olisi paikallaan vanhemmankin mielestä. Me vanhemmat emme ole saaneet ohjeistusta Wilman käyttöön.

Voisiko Wilman sisällön kääntää päälaelleen? Kielteisten asioiden listaamisen sijaan painotettaisiin myönteisten asioiden ja oppilaan vahvuuksien huomioimista Wilman tuntimerkinnöissä. Nyt osoitellaan lähes yksinomaan oppilaan huonosti menneitä asioita.

Huoltaja voi tiedostamattaankin vastata kielteiseen viestintään kielteisellä viestinnällä. On selvää, ettei opettajien ja huoltajien resurssit riitä intensiiviseen ja tarpeettoman runsaaseen viestintään.

Avaan kauhuissani Wilman tuntimerkinnät. Vertaus reaaliaikaiseen rikosrekisteriin on surullisen osuva. Milloin oppilaan hyvä käytös ja vahvuudet muistetaan yhtä pontevasti kuin huono käytös?

Kielteinen osoittelu ei tue oppilaan myönteistä kehitystä. Esimerkiksi erityisoppilailla syntilista voi olla loputon eikä myönteisiä asioita huomioida ehkä lainkaan.

Väsynyt vanhempi

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?