Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015

OECD-vertailu: Suomen koulutustason nousu pysähtynyt – yhä useampi maa ohittaa Suomen korkea­koulutettujen määrässä

HS Ilta
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tuoreimman OECD-vertailun mukaan Suomen koulutustaso tutkinnon suorittaneiden osuuksilla mitattuna on laskenut niukasti alle OECD-maiden keskiarvon.
Tuoreimman OECD-vertailun mukaan Suomen koulutustaso tutkinnon suorittaneiden osuuksilla mitattuna on laskenut niukasti alle OECD-maiden keskiarvon. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

OECD vertailee

 Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD julkaisee vuosittain koulutusjärjestelmiä vertailevan Education at a Glance -raportin.

 Vuonna 2014 Suomessa 17,5 prosenttia 20–24-vuotiaista miehistä ja 13,2 prosenttia naisista oli koulutuksen ulkopuolella työttömänä tai työvoiman ulkopuolella. Naisten osuus oli OECD:n keskimääräistä alempi, miehillä hiukan korkeampi.

 Tohtoritutkinnon suorittaneista Suomessa on naisia 51 prosenttia, kun keskiarvo on 47 prosenttia.

 Suomessa koulutuksen kustannukset oppilasta kohti olivat vajaat 10 200 euroa, kun OECD-maiden keskiarvo oli noin 9 400 euroa.

 Perusopetuksen tuntimäärä on Suomessa selvästi alle OECD-maiden keskitason ja luokat ovat Suomessa keskimäärin melko pieniä.

Suomi ei komeile enää tilastojen kärjessä, kun verrataan nuorten aikuisten koulutustasoa eri maissa. Tuoreimman OECD-vertailun mukaan Suomen koulutustaso tutkinnon suorittaneiden osuuksilla mitattuna on laskenut niukasti alle OECD-maiden keskiarvon, kun kyseessä ovat 25–34-vuotiaat.

Taloudellisen yhteistyön järjestö julkisti tiistaina vuotuisen raporttinsa, jossa vertaillaan eri maiden koulutusjärjestelmiä, kuten osallistumista koulutukseen ja sen kustannuksia.

Yli 500-sivuinen tilastojärkäle Education at a Glance kuvaa 34 OECD-maan ja muutamien muiden kumppanimaiden koulutuksen tilaa kymmenin mittarein. Tiedot ovat pääosin vuodelta 2013, mutta osa on tuoreempia eli viime vuodelta.

Jo aiemmista vertailuista saattoi päätellä, että Suomessa koulutustason nousu on pysähtynyt. Suomen sijoitus OECD-maiden joukossa on laskenut lähinnä siksi, että monissa maissa on menty ohi eli on panostettu juuri korkeakoulutukseen.

Vuoden 2014 vertailutietojen mukaan suomalaisista 25–34-vuotiaista 40 prosenttia on suorittanut korkea-asteen tutkinnon, kun OECD-maiden keskiarvo on 41 prosenttia. Vielä muutama vuosi sitten juuri tämän ikäryhmän suomalaiset olivat OECD-maiden kärkipäätä. Nyt Suomi löytyy sijalta 14. Esimerkiksi Etelä-Koreassa, Kanadassa ja Norjassa osuudet olivat selkeästi korkeampia.

Nuorempien ikäluokkien koulutustason nousun pysähtyminen tarkoittaa, että yhä useampi maa ohittaa Suomen korkea-asteen koulutettujen tasossa. Suomessa ero 25–34-vuotiaiden ja 55–64-vuotiaiden koulutustasossa on OECD-maiden pienimpiä. Myös Saksa ja Yhdysvallat ovat maita, joissa korkea-asteen koulutuksen tason nousu on pysähtynyt.

Kun mittariksi otetaan koko työikäinen väestö eli 25–64-vuotiaat, oli korkea-asteen koulutuksen taso viime vuonna Suomessa vielä OECD-maiden keskitason yläpuolella. Korkea-asteen koulutuksen saaneiden osuus työikäisistä on Suomessa 42 prosenttia. Kanadassa yli puolet työikäisistä oli suorittanut korkea-asteen tutkinnon. Etelä-Koreassakin osuus oli 45 prosenttia.

Tosin juuri Kanadassa ja Etelä-Koreassa melkein puolet korkea-asteen tutkinnon suorittaneista oli saanut vain kandidaattitasoisen tai muun lyhyen tutkinnon, kun Suomessa vastaava osuus oli 27 prosenttia. Suomessa tähän ryhmään kuuluvat yliopistojen kandidaattitutkinnon suorittaneet, ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet ja 2000-luvun alkuun saakka olemassa olleen opistotutkinnon suorittaneet.

Suomessa pääsääntö on yhä suorittaa maisteritasoinen tutkinto, mutta hallitusohjelman mukaan sitä on tarkoitus vähentää ja tyytyä enemmän myös kanditasoon.

Myöskään koulutukseen osallistumisessa suomalaiset eivät enää ole ihan kärjessä.

Noin neljäsosa OECD-maiden kansalaisista osallistui vuonna 2013 koulutukseen. Suomen koko väestön osallistumisaste oli OECD-maiden joukossa kymmenes. Samalla sijalla olivat myös Ruotsi ja Belgia.

Pohjoismaille on tyypillistä, että koulutuksessa ollaan vielä kaksi- ja kolmikymppisinä. Se kertoo elinikäisen oppimisen toteutumisesta, mutta myös opintojen pitkittymisestä tai toisaalta siitä, että töihin mennään tutkintopaperi takataskussa.

Suomessa osa-aikaisia oli vuonna 2013 yli 40 prosenttia korkeakouluopiskelijoista, kun OECD-maissa osuus oli keskimäärin noin neljännes.

Varhaiskasvatukseen suomalaiset alle 6-vuotiaat lapset osallistuvat vähemmän kuin muiden kehittyneiden maiden lapset.

Alle esiopetusikäisistä eli kuusivuotiaista suomalaislapsista harvemmat osallistuvat varhaiskasvatukseen kuin enemmistössä OECD-maista.

Suomessa toissavuonna kolmevuotiaista 68 prosenttia ja neljävuotiaista 75 prosenttia osallistui varhaiskasvatukseen, kun vastaavat OECD-maiden keskiarvot olivat 74 ja 88 prosenttia. Esimerkiksi Ranskassa ja Hollannissa kaikki kolmevuotiaat lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen. Monissa maissa myös kouluun mennään jo nuorempina kuin Suomessa.

Suomen varhaiskasvatuksen lapsikohtaiset kustannukset olivat vuonna 2012 Ruotsin jälkeen korkeimmat niiden melko harvojen maiden joukossa, jotka pystyivät antamaan kustannustiedot. Suomessa kustannukset olivat 11 000 euroa lasta kohti, kun vertailumaiden keskiarvo oli noin 3 000 euroa alempi.

Korkeampia kustannuksia selittävät osin ryhmäkoot. Suomessa esimerkiksi kolmevuotiaiden ja sitä vanhempien lasten varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa oli vuonna 2013 kymmenen lasta yhtä opettajaa kohti, kun OECD-maiden keskiarvo oli 14 lasta kasvattajaa kohti.

Tosin vaihtelu oli suurta Ruotsin kuudesta lapsesta Ranskan 22 lapseen.

Suomessa ryhmäkoot ovat nyt kasvamaan päin, kun valtioneuvosto päätti säästösyistä muuttaa asetusta niin, että ensi vuoden syksystä yhtä kasvattajaa kohti saa olla seitsemän lapsen sijaan kahdeksan. Ryhmän koko kasvaa 21:stä 24:een, koska siinä tulee olla kolme aikuista.

Käytännössä ryhmät voivat olla suurempiakin, kun mukana on yhä enemmän osa-aikaisia lapsia, joita voi olla kasvattajaa kohti 13.

Alle kolmivuotiaiden ryhmissä pitäisi yhä olla yksi aikuinen neljää lasta kohti, kuten nytkin.

Eduskunnassa on vielä käsittelyssä varhaiskasvatuslain muutos, joka rajaisi varhaiskasvatusoikeuden 20 tuntiin viikossa muilta kuin niiltä, joiden vanhemmat ovat kokopäivätöissä tai opiskelevat kokopäiväisesti.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?