Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015

Ruotsalainen hiihtolegenda huolissaan – pelkää tasatyönnön pilaavan latuhiihdon

HS Ilta
 
Juha Kärkkäinen / Lehtikuva
Torgny Mogren juhli Italian Sappadassa maailmancupin osakilpailun voittoa vuonna 1994. Vasemmalla Henrik Forsberg ja oikealla puolella Vladimir Smirnov.
Torgny Mogren juhli Italian Sappadassa maailmancupin osakilpailun voittoa vuonna 1994. Vasemmalla Henrik Forsberg ja oikealla puolella Vladimir Smirnov. Kuva: Juha Kärkkäinen / Lehtikuva

Hiihdon ruotsalainen olympiavoittaja ja moninkertainen maailmanmestari Torgny Mogren on huolissaan lajinsa tilasta.

Mogren pelkää, että viime vuosina ilman pitovoiteita tasatyönnöllä hiihtäminen tuhoaa perinteisen hiihtotavan kokonaan.

”Iso osa perinteisen hiihtotavan tekniikasta jää käyttämättä, eikä jalkojen käyttöön ole mitään syytä”, Mogren pahoittelee.

”Olen todellakin huolissani tasatyönnön yleistymisestä. Se olisi kauhean tylsää.”

Perinteisen hiihtotavan maratonkilpailuissa tasatyöntö on ollut arkipäivää jo vuosia. Siellä latuprofiilit ovat sekä ylä- että alamäkeen niin loivia, että tasatyöntö on paras tapa edetä.

Tasatyöntäjiä on nähty myös maailmancupin kisoissa helpoilla radoilla ja liukkaalla kelillä. Kazakstanin Aleksei Poltoranin voitti viime kaudella tasatyönnöllä jo maailmancupin osakilpailun Tour de Skin neljännellä etapilla.

Mogrenin mukaan radoista on tehtävä vaativampia, jotta hiihtäjät joutuvat käyttämään pitovoiteita ja jalkojaan myös perinteisellä hiihtotavalla.

Hän ymmärtää, että hiihtäjät yrittävät voittaa kilpailun kaikin sallituin keinoin kuten ilman pitovoiteita tasatyöntämällä, jos se on nopein tapa edetä. Mogren itse oli vapaan hiihtotavan pioneereja 80-luvulla, ja yksi tekniikoista ristittiin hänen mukaansa.

Suomen hiihtomaajoukkueen parhaimpiin tasatyöntäjiin kuuluva Sami Jauhojärvi arvioi viime tammikuussa HS:ssä, että tasatyönnön käyttö voidaan pitää maailmancupissa aisoissa järjestämällä perinteisen osakilpailut kyllin vaativilla radoilla.

Tasatyönnön erikoismies, veteraanihiihtäjä Pekka Virtakoivu puolestaan arvioi, että jo Lahden MM-kisoissa vuonna 2017 menestytään tasatyönnöllä ja ilman pitovoiteita.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?