Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015

Tuki- ja liikuntaelinten sairauksista miljardimenot – ”Onko Suomella varaa tähän?”

HS Ilta
 
Sami Kero / HS
Sairaanhoitaja Mari Sarvi poisti elokuussa asiakkaalta lonkkaleikkauksen tikkejä Matinkylän terveysasemalla. Matinkylän terveysasema.
Sairaanhoitaja Mari Sarvi poisti elokuussa asiakkaalta lonkkaleikkauksen tikkejä Matinkylän terveysasemalla. Matinkylän terveysasema. Kuva: Sami Kero / HS

Neljä tule-teesiä

 Tule-kustannuksia voi vähentää neljällä tavalla, Tule-liitto sanoo.

 Pitää rakentaa yhteiskuntaa, joka kannustaa ihmisiä toimintaan ja terveisiin valintoihin. Esimerkiksi lisää huomiota ylipainoon ja liikkumattomuuteen.

 Tule-sairausten hoitoa ja kuntoutusta voi tehostaa sekä lisätä vaikuttavuutta.

 Valtakunnallinen kokonaisuus tuki- ja liikuntaelinterveyteen ja muun muassa säännöllinen seuranta.

 Estämällä tuki- ja liikuntaelinsairauksissa voi säästää paljon. Se pitäisi ymmärtää ja hyödyntää, liitto sanoo.

Niin sanotut tule-sairaudet eli tuki- ja liikuntaelinten vammat eivät vähene vaan lisääntyvät. Syitä on etenkin kaksi:

Väestö ikääntyy ja iän myötä tulee muun muassa selkävaivoja ja nivelrikkoa, jotka tekevät liikkumisesta hankalaa. Toisaalta lapset ja nuoret ovat aiempaa lihavampia ja liikkuvat entistä vähemmän. Ne taas altistavat heitä saamaan tuki- ja liikuntaelinvaivoja.

Myös liian kova ja varhain aloitettu yksipuolinen urheilu lisää lasten ja nuorten vammoja.

Rahaa menee kolme neljä miljardia euroa vuodessa, Suomen Tule eli tuki- ja liikuntaelinliitto arvioi. Sen jäseniä ovat muun muassa Invalidiliitto, Selkäliitto, Luustoliitto, Nivelyhdistys, kiropraktikot, fysiatrit, ortopedit ja osteopaatit.

Menot syntyvät sairaanhoidosta, kuntoutuksesta, lääkkeistä, sairauspoissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeistä. Pelkät sairaalakulut ovat nousseet 14 miljoonaa euroa neljässä vuodessa, liitto muistuttaa. Niitä tulee muun muassa polven ja lonkan tekonivelistä.

Joka kolmas Kelan korvaama lääke määrätään tule-sairauksiin. Kipujen ja tulehdusten lievittämiseen menee noin 330 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi tulee tuotannon menetyksiä, jotka ovat isompia kuin työkyvyttömyyseläkkeistä tulevat menot. ”Pelkästään selkäsairauksissa menetetään tuotantopanoksena kuusinkertainen summa verrattuna eläkemenoihin”, sanoo fysiatri Timo Pohjolainen.

”Menetykset olivat 2,2 miljardia euroa 2010. Onko Suomella varaa tähän?”

Kustannuksia voisi vähentää ehkäisemällä vaivoja etukäteen, liitto sanoo. Se tarkoittaisi muun muassa liikunnan harrastamista säännöllisesti ja ylipainon pitämistä poissa.

Istumisen sijaan pitäisi seistä tai liikkua. Se koskee niin lapsia ja nuoria kuin aikuisiakin, joista moni viettää suurimman osan päivästä istuen.

Tule-tietoa on tarjolla uusilla www.tulessa.fi-sivuilla.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?