Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015

Sipilä kutsui ministerit kriisikokoukseen Kempeleen raiskausepäilyn jälkeen

HS Ilta
 
Markus Heikkilä Paavo Teittinen Olli Pohjanpalo Juha-Pekka Raeste
Outi Pyhäranta / HS
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) pitivät tiistaina hätäkokouksen Kempeleen epäillyn raiskaustapauksen jälkeen.

14-vuotiaan tytön epäillään joutuneen raiskatuksi Kempeleessä maanantai-iltana. Poliisi ei ole vahvistanut, että epäillyt tekijät olisivat turvapaikanhakijoita mutta kertoo heidän olevan ulkomaalaistaustaisia.

”Emme kokoustaneet Kempeleen asian johdosta, vaan kävimme ylipäänsä läpi näitä vastaanottokeskuksissa ja niiden ulkopuolella tapahtuneita häiriöitä. Ne ovat poliisin mukaan lisääntyneet”, kokouksesta saapunut Sipilä kertoi HS:lle.

”Kuulimme poliisiylijohtajan sekä sisäministerin raportin niistä toimista, joita on tehty, ja voisimmeko vielä tehdä enemmän. Todella paljonhan tuolla vastaanottokeskuksissa on tehty häiriöiden estämiseksi.”

Poliisin vartiointia ja toimintaa vastaanottokeskusten ympärillä on viime aikoina lisätty, Sipilä kertoi.

Hänen mukaansa toimia turvapaikanhakuprosessin lyhentämiseksi käydään viikoittain läpi. Lisäksi Sipilä mainitsi, että sisäministeriön johdolla panostetaan turvapaikanhakijoiden valistamiseen muun muassa naisiin kohdistuvaan häirintään liittyen.

Sipilän mukaan työryhmä kävi läpi myös sitä, voiko esimerkiksi rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista nopeuttaa.

”On selvä, että vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa tähän turvapaikkapäätökseen. Totesimme, että lainsäädäntömme on itse asiassa hyvin ajan tasalla näissä kysymyksissä.”

Sipilä ei halunnut ottaa suoraan kantaa siihen, ovatko Kempeleen raiskauksista epäillyt turvapaikanhakijoita.

”Se on poliisin tiedotettava asia, olen viitannut vain julkisuudessa oleviin tietoihin.”

Pääministeri painotti, että kaikkia turvapaikanhakijoita ei pidä leimata rikosepäilyn takia.

”Täytyy muistaa koko ajan, että nyt on epäilystä kysymys. Ja olipa sitten kyse mistä tahansa, niin koko joukkoa ei koskaan saa leimata.”

14-vuotiaan tytön epäillään joutuneen raiskatuksi Kempeleen Asematiellä myöhään maanantai-iltana, kertoo Oulun poliisilaitos.

Poliisi epäilee kahden ulkomaalaistaustaisen nuoren miehen käyneen tyttöön käsiksi ja ainakin toisen miehistä raiskanneen hänet. MTV Uutisten mukaan teosta epäillyt ovat turvapaikanhakijoita.

Rikoskomisario Seppo Leinonen ei vahvista tietoa HS:lle. Maanantai-iltana Kempeleen vastaanottokeskuksessa oli kuitenkin poliisioperaatio, joka Leinosen mukaan liittyy tapauksen tutkintaan.

”Kyseiset miehet ovat 15-17-vuotiaita”, Leinonen kommentoi. Heitä päästään kuulustelemaan Leinosen mukaan keskiviikkona.

Tapauksen uhri on poliisin mukaan vielä järkyttynyt tapahtumasta eikä ole pystynyt kaikilta osin kertomaan, mitä tapahtui. Epäiltyjä ei ole pystytty vielä kuulemaan tulkkiongelmasta johtuen.

Paikalle sattumalta tulleet paikkakuntalaiset miehet olivat poliisin mukaan soittaneet apua. Poliisi kuulee heitä tänään tiistaina todistajina, mutta tiedossa on jo, etteivät he ole nähneet itse tapahtumia.

Poliisin koirapartio seurasi epäiltyjen jälkiä asuntoon, josta miehet tavoitettiin.

Alaikäiset miehet ovat nyt kiinniotettuina epäiltyinä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Poliisi on aloittanut asian esitutkinnan tiistaiaamuna. Tapahtumien tarkka kulku ei ole vielä selvillä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?