Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 24. marraskuuta 2015

Nato-maa Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän Syyrian rajalla – Putin: ”Selkään­puukotus terroristien apureilta”

HS Ilta
 
MURAD SEZER / Murad Sezer
Turkkilainen F-16 hävittäjä kuvattiin lähellä Syyrian rajaa heinäkuussa. Turkilla on lentotukikohta Adanan kaupungissa.
Turkkilainen F-16 hävittäjä kuvattiin lähellä Syyrian rajaa heinäkuussa. Turkilla on lentotukikohta Adanan kaupungissa. Kuva: MURAD SEZER / Murad Sezer

Turkin F-16-hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas tiistaina lähellä Syyrian rajaa, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat turkkilais- ja venäläislähteisiin viitaten.

Turkin presidentin kanslian mukaan ammuttu kone on venäläinen. Myös Venäjän puolustusministeriön mukaan Turkin tiistaiaamuna alas ampuma kone oli venäläinen Su-24-rynnäkkökone. Asiasta kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti.

”Tänään Syyrian alueella ilmatorjuntatulen seurauksena tuhoutui venäläinen, Syyrian arabitasavallassa toimiva lentokone”, puolustusministeriö kertoi.

”Kone oli tapahtumahetkellä 6 000 metrin korkeudessa. Puolustusministeriö korostaa, että kone oli koko lentonsa ajan Syyrian ilmatilassa.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi AFP:n mukaan, että koneen pudottaminen oli ”selkäänpuukotus terroristien apureilta”.

Putin puhui Sotšissa ennen tapaamistaan Jordanian kuninkaan Abdullahin kanssa.

Putin sanoi, että kone oli ampumishetkellä Syyrian puolella kilometrin päässä Turkin rajasta eivätkä venäläislentäjät uhanneet ketään. Putin sanoi myös, että Turkki käyttäytyy kuin Venäjä olisi pudottanut oman koneensa ja tapahtuneella on vakavat seuraukset Venäjän ja Turkin väleille. Hän muistutti, että aseryhmät vievät paljon öljyä Syyriasta Turkkiin.

Jo aiemmin Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kutsui lentokoneen alasampumista ”erittäin vakavaksi välikohtaukseksi”, mutta sanoi samalla, että päätelmiä alasampumisesta on vielä liian aikaista tehdä, Reuters kertoo.

Turkkilaiset tiedotusvälineet kertoivat Turkin puolestaan pudottaneen hävittäjän Turkin ilmatilassa. Reutersille puhuneen viranomaislähteen mukaan Turkilla on dataa, joka osoittaa alasammutun koneen rikkoneen Turkin ilmatilaa useita kertoja. Reutersin lähteen mukaan Turkin ja Syyrian rajalla toimineita koneita oli kaksi, ja toinen niistä ammuttiin varoitusten jälkeen alas.

Varoituksia Turkin ilmatilan loukkaamisesta annettiin kymmenen viiden minuutin aikana, Reuters kertoo Turkin puolustusministeriön antamiin tietoihin viitaten.

Kone putosi Syyrian puolelle rajaa lähelle Jamadin kylää – alueelle, josta turkkilaiset käyttävät nimeä ”Turkmeenin vuori”. Alueella asuu turkinsukuisia Syyrian turkmeeneja.

Lentäjät pelastautuivat heittoistuimilla. Venäläisen Gazeta.ru-uutissivuston mukaan paikalliset asukkaat ovat ottaneet toisen koneesta pelastautuneen pilotin vangikseen. Toisten tietojen mukaan yksi lentäjistä olisi kateissa.

Toinen lentäjistä saattaa olla kuollut. Syyrialainen kapinallisryhmä toimitti Reutersille videon, jossa kuvataan maassa makavaa, liikkumatonta ihmistä. Kapinallislähteen mukaan kapinalliset ampuivat lentäjän tämän laskeutuessa maahan, kertoo AFP.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu on määrännyt Turkin ulkoministeriön konsultoimaan asiasta Naton, YK:n ja muiden alueella toimivien maiden kanssa, Reuters kertoo. Turkki on Nato-maa.

Nato ilmoitti tiistai-iltapäivänä, että se pitää jäsenmaittensa Nato-suurlähettiläitten kesken hätäkokouksen Brysselissä tiistai-iltana kello 18 Suomen aikaa. Kokous pidetään Turkin hallituksen pyynnöstä, ja Turkin on tarkoitus tarjota kokouksessa lisätietoja venäläiskoneen alasampumisesta.

Maanantaina Turkki pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa koolle Pohjois-Syyrian turkmeenien tilanteen takia. Viime viikolla Turkin hallitus kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun turkmeenien kyliin tehtyjen ilmaiskujen vuoksi, ja Turkin ulkoministeriö varoitti Venäjää jo viime torstaina pommituksista Jamadin seudulla.

Turkin ulkoministeriö huomautti, ettei alueella ole Isisin eikä minkään muunkaan terroristijärjestön taistelijoita.

"Venäjän operaatiot tapahtuvat hyvin lähellä Turkin rajaa, ja tämä aiheuttaa todellisen uhan Turkin rajaturvallisuudelle", Turkin protestissa sanottiin.

"On huomattava, että Turkin ohjesäännöt ovat voimassa eikä niiden toimeenpanoa epäröidä, jos Turkin rajaa loukataan."

Lokakuun puolessavälissä Turkki pudotti rajansa tuntumassa tunnistamattoman lennokin, jota epäiltiin venäläiseksi. Venäjän mukaan kaikki lentokoneet ja miehittämättömät ilma-alukset palasivat kuitenkin tuolloin tukikohtiinsa.

Kun Venäjä aloitti syyskuun lopussa ilmaiskut Syyriassa sekä Isisiä että Syyrian hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia vastaan, Venäjän ja Yhdysvaltojen lentokoneiden mahdollista törmäystä tai muuta yhteenottoa pelättiin. Myös välikohtaus Turkin rajalla oli yksi uhkakuvista.

Yhdysvallat on pommittanut Isisin kohteita sekä Syyriassa että Irakissa jo kuukausia. Myös Ranska on laajentanut ilmaiskujaan Syyriassa Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Britit ovat myös käyneet pommittamassa Isis-kohteita.

"Tämä on vaarallista, eikö totta. On aina olemassa riski, jos taistelualueella on koordinoimattomia toimijoita", amerikkalainen tiedottaja, eversti Stewe Warren sanoi Bagdadissa lokakuussa.

Venäjän mukaan sen iskut kohdistuvat terroristijärjestö Isisiin, mutta monet sen pommituskohteet ovat olleet muiden Syyrian hallitusta vastaan taistelevien kapinallisten hallussa.

Venäjän hävittäjät olivat jo aiemmin loukanneet Turkin ilmatilaa lähellä Syyrian rajaa. Esimerkiksi lokakuun alussa Venäjä loukkasi Turkin ilmatilaa useita kertoja. Tuolloin Nato tuomitsi loukkaukset ja moitti Venäjää ”äärimmäisen vaaratilanteen” aiheuttamisesta.

Ministry of Defence of the Russian Federation
Venäläinen Sukhoi Su-24 kuvattuna Latakian lähellä lauantaina Syyriassa.
Venäläinen Sukhoi Su-24 kuvattuna Latakian lähellä lauantaina Syyriassa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?