Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
maanantaina 25. tammikuuta 2016

Nauhaikkunarivit tulivat yksityiskohtien tilalle

Toimittaja Antti Mannisen Puretut talot -sarjassa esitellään tällä kertaa Siltasaarenkatu 4 ja 6. Osa 42. Sarja päättyy.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat
Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo
Siltasaarenkatu 4 ja 6 (keskellä) on tässä kuvattu 1976, vähän ennen kuin ne purettiin.
Siltasaarenkatu 4 ja 6 (keskellä) on tässä kuvattu 1976, vähän ennen kuin ne purettiin. Kuva: Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo

Siltasaarenkatu 4:ssä ja 6:ssa oli 1970-luvun lopulle saakka kaksi vanhaa kivitaloa, jotka eivät olleet rakennustaiteellisesti mitenkään erikoisia. Tuskin edes mainitsemisen arvoisia. Ne olivat 1900-luvun alun yleisen tavan mukaan rakennusmestareiden suunnittelemia taloja, joissa alun perin oli pääasiassa asuntoja.

Toista taloa oli kaiken lisäksi kömpelösti korotettu yhdellä kerroksella. Huono työ oli pilannut sen yläosan melkoisen täydellisesti.

Mutta silmä tarttuu vanhassa kuvassa yksityiskohtiin, joissa oli jäljellä rahtunen elämänmakua. Nostalgia johtuu purettujen talojen tilalle tulleista uusista rakennuksista, joissa ei ole mitään kiinnostavaa. Ne ovat yksinkertaisesti vain isoja ja tylsiä toimisto- ja liiketaloja.

Molemmissa uusissa taloissa on seitsemän kerrosta.

Naapurusten nauhaikkunat ovat hiukan eri korkeudella ikään kuin huutamassa ohikulkijoille, että yksilöllisyys on supistunut minimiin, mutta ei hävinnyt kokonaan.

Ehkä kaupunkikuvallinen idea onkin talorivin värityksessä. Valkoinen, tummanruskea ja keltainen. Niiden rinnalla Elannon tavaratalo on iloisen kirjavaa myöhäisjugendia Paasivuorenkadun kulmassa.

Valkoisen talon eli Siltasaarenkatu 2:n on suunnitellut arkkitehti Ole Gripenberg. Rakennus valmistui 1956 Pitkänsillanrannan kulmataloksi. Se on Pitkänsillan pohjoispäässä jotenkin eriparinen portinpieli verrattuna vastapäiseen punatiiliseen rakennukseen Siltasaarenkatu 1:ssä.

Siltasaarenkatu 4:n tummanruskea talo rakennettiin 1980 arkkitehtitoimisto Kalevi Ruokosuon suunnitelmien mukaan.

Keltaisen talon piirustuksista vastasi OTK:n arkkitehtiosasto. Tämä rakennus on vuodelta 1979.

Vuonna 1912 valmistuneen tavaratalon suunnittelija on arkkitehti Onni Tarjanne, jonka tunnetuin työ lienee juuri peruskorjattu Kansallisteatteri Rautatientorin varrella.

Siltasaarenkadun neljää taloa voi pitää 1900-luvun suomalaisen liiketaloarkkitehtuurin lyhyenä historiikkina. Se on myös ammattiyhdistysliikkeen historiaa.

Siltasaarenkatu 4:ssä on muun muassa Rakennusliiton, entisen Rakennustyöläisten liiton päämaja.

Sarja esittelee Helsingin purettuja taloja ja niiden tilalla nyt olevia rakennuksia. Toimittaja Antti Mannisen juttusarja Puretut talot ilmestyi HS:n kaupunkisivuilla vuosina 2002–2004. Osa 42. Sarja päättyy.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?