Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kesä
lauantaina 25. kesäkuuta 2016

Kyllä ikuiselle kapinalle, vallankumoukselle ainainen ei

Nuorten täytyy oppia olemaan rohkeasti eri mieltä, sillä kapinasta ei synny enempää eikä vähempää kuin koko yhteiskunta, kirjoittaa HS:n toimittaja Pekka Torvinen.

HS Ilta
 
Pekka Torvinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Lukion ensimmäisenä vuotena äidinkielenopettajani laittoi koko luokan lukemaan Mikael Niemen Populaarimusiikkia Vittulajänkältä. Jostain syystä minä sain kuitenkin tehtäväkseni lukea Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvan. Dorian Gray näyttää, miten käy, kun ihminen arvostaa elämän esteettistä puolta, mutta unohtaa etiikan.

Etiikan kannalta olisi ehkä kuitenkin ollut tärkeämpää lukea Populaarimusiikkia Vittulajänkältä. En ole vieläkään sitä tehnyt, mutta elokuvan olen nähnyt. 60–70-luvun Ruotsin syrjäseudun asukkaat tuntevat itsensä alempiarvoisiksi suhteessa kaupungeissa asuviin ja rikkaampiin ruotsalaisiin. Tarinan päähenkilön Matin elämä muuttuu peruuttamattomasti, kun hän kuuntelee kaverinsa Niilan kanssa salaa The Beatlesia.

Uskonnollisessa kodissa levysoitinkin oli kielletty, mutta pojat kapinoivat tätä vastaan ja soittivat musiikkia silti. Yhtäkkiä kaikki entinen on mennyttä, paluuta ei ollut.

Muistin levysoitinkohtauksen maanantaina, kun olin kuuntelemassa amerikkalaisfilosofi Martha Nussbaumin luentoa Helsingin yliopistolla. Nussbaum puhui siitä, kuinka tärkeää on iskostaa nuorisoon rohkeaa erimielisyyttä, Nussbaumin sanoin ”courageous dissent”. Hän oli erityisen tyytyväinen Chicagon kaupungin päätöksestä pakottaa kaikki toisen asteen koulutuksen oppilaat lukemaan Harper Leen Kuin surmaisi satakielen.

Tuossa klassikossa päähenkilö Scout-tytön asianajajaisä Atticus päättää ottaa puolustaakseen mustaa miestä oikeudenkäynnissä, jossa miestä syytetään valkoisen tytön raiskauksesta.

Sekä Scout että Atticus ovat samaistuttavia hahmoja, jotka taistelevat väsymättömästi ympäröivän yhteiskunnan ahdasmielisyyttä ja rasismia vastaan. Syytetty Tom tuomitaan syylliseksi raiskaukseen, vaikka hänen viattomuudestaan saadaan runsaasti todisteita ja Atticus käytännössä todistaa, että teon teki aivan toinen mies. Lopulta poliisi ampuu Tomin, kun tämä yrittää paeta vankilasta.

Atticuksen usko oikeuteen horjuu ja Lee paljastaa järjestelmän epäoikeudenmukaisuuden niin tyylikkäästi, että lukijakin pettyy ja vihastuu.

Ei, tämä ei voi olla näin! Joku raja!

Nussbaum puhui Leen kirjasta ja rohkeasta erimielisyydestä osana kehittämäänsä toimintakykyajattelua. Poliittinen järjestelmä voi Nussbaumin mukaan toimia vain, jos jokaiselle ihmiselle tarjotaan ja opetetaan tietyt perustoimintakyvyt. Pelkkä mahdollisuuksien tasa-arvo ei riitä. Lapset ja nuoret täytyy kasvattaa kriittisesti ajatteleviksi ja empaattisiksi kansalaisiksi, ja tuossa kasvatustehtävässä rohkean erimielisyyden opettaminen on ensiarvoista.

Nussbaum ei nostanut kirjallisuutta kasvatuksessa muita suurempaan rooliin, vaan puhui yleisemmin taiteiden tärkeydestä. Beatlesin mullistavasta vaikutuksesta maailmankuvaan ei tarvitse lukea, sen voi kokea aivan itse. Teatterissa ihmiset taas oppivat ilmaisemaan itseään ja tutustuvat toistensa niihin puoliin, jotka jäävät normaalissa kanssakäymisessä piiloon.

Teatteri poliittisen järjestelmän toimivuuden takeena! Melkein lyyristä. Teatteria rakasti myös mies, jonka mielestä rohkealla erimielisyydellä on tätäkin suurempi merkitys ihmisten elämässä. Hän tosin käytti sanaa kapina. Albert Camus’n (1913–1960) mukaan kapinasta ei synny vähempää kuin koko yhteiskunta ja ihmisten yhteiselo.

Millainen ihminen kapinallinen on? Joku, joka sanoo ei. Sillä hän tarkoittaa ehkä, että ”tähän asti kyllä, mutta tästä eteenpäin ei”, tai että ”tässä on raja, jonka yli en salli sinun menevän”.

Samalla kapinallinen sanoo kuitenkin myös kyllä. ”Kapinaa ei voi olla ilman tunnetta, että jossain ja jotenkin joku on oikeassa”, Camus kirjoittaa. Itsepintaisuudellaan kapinallinen ilmoittaa, että hänessä on ”jotain vaivan arvoista”.

Siitä hetkestä, kun kapinallinen sanoo ei, hän tekee arvovalinnan. Erityisen selvää tämä on, jos kapinallinen on yhtäkkiä valmis kuolemaan asettamansa rajan takia mieluummin kuin palaamaan vanhaan. Kapinoiva ihminen on löytänyt jotain kaikille ihmisille yhteistä, jonka puolesta hän on valmis uhrautumaan.

Täydellisen yksilöllisestä oivalluksesta sanoa ei jotain epäkohtaa vastaan syntyy teko, joka kyseenalaistaa koko idean yksilöistä. Kapinan analyysi johtaa Camus’n päättelemään, että jonkinlainen ihmisluonto on kuin onkin olemassa, kuten antiikissa ajateltiin. ”Miksi kapinoida, jos ihmisessä ei ole mitään pysyvää ja säilyttämisen arvoista?”

Kyllä, kapinalla voi olla myös egoistisia motiiveja. Suurimman vakuuttuneisuuden hetkellä kapinallinen kuitenkin riskeeraa kaiken, Camus sanoo. Tietenkin hän vaatii kunnioitusta itselleen, mutta Camus’n mukaan vain siinä määrin kuin hän ymmärtää kaikkien ansaitsevan kunnioitusta.

Camus pohtii kapinan ja kapinallisen olemusta teoksessaan L’Homme revolté (Kapinallinen ihminen, suomennettu vain osittain). Lähes 300-sivuinen essee loppuu kapinoinnin rajojen pohtimiseen. Kun kapinallinen kerran löytää solidaarisuuden muiden ihmisten kanssa nimenomaan kapinasta itsestään, voi kapinan oikeutus löytyä ainoastaan tuosta solidaarisuudesta. Toisin sanoen kapina, joka kieltää ihmisten solidaarisuuden tai yrittää tuhota sen, ei ansaitse nimitystä kapina. Camus’n mielestä tällaisessa tapauksessa on puhuttava suoraan suostumisesta murhaan.

Kapina siis synnyttää ihmisten yhteisön, ja toisaalta kapinassa itsessään on samalla raja, jota se ei voi ylittää muuttumatta vallankumoukseksi ja terroriksi. Kapinallinen elää täten jatkuvassa jännitteessä. Taistelu jatkuu ikuisesti. Päämäärä saattaa kuin saattaakin lopulta pyhittää keinot, mutta kapinallinen vastaa aina, että vain keinot pyhittivät päämäärän.

René Descartes päätyi kaikkea epäilemällä yhteen varmaan päätelmään: cogito, ergo sum – ajattelen, siis olen olemassa.

Camus lisää toisen varman päätelmän: ”Je me révolte, donc nous sommes.”

Kapinoin, ja siksi me olemme olemassa.

HS KESÄ

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?