Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 25. lokakuuta 2016

Lars Vilks saapui Helsinkiin – HS haastatteli ruotsalaistaitelijaa helmikuussa

Ääri-islamistien jahtaama ruotsalaistaiteilija puhuu tänään Kaivohuoneella

HS Ilta
 
Teksti: Ann-Mari Huhtanen Kuvat: Denis Sinjakov
Denis Sinjakov
Kahvilassa kaksi päivää ennen Kööpenhaminan iskua taiteilija Lars Vilks esittää häntä uhkaavaa asemiestä.
Kahvilassa kaksi päivää ennen Kööpenhaminan iskua taiteilija Lars Vilks esittää häntä uhkaavaa asemiestä. Kuva: Denis Sinjakov

Kiistelty ruotsalaistaiteilija Lars Vilks osallistuu tänään tiistaina seminaariin Helsingissä ravintola Kaivohuoneella. Turvatoimet ovat tiukat, koska ääri-islamisti yritti todennäköisesti tappaa hänet Kööpenhaminassa helmikuussa. Helsingin Sanomat tapasi Vilksin juuri ennen terrori-iskua, jossa kuoli yksi ihminen. Julkaisemme uudestaan haastattelun, joka ilmestyi HS:n sunnuntaisivuilla 22. helmikuuta – noin viikko iskun jälkeen.

Sinä aamuna Lars Vilks heräsi vasta kahdeksalta. Se oli tavatonta, sillä ruotsalaistaiteilija vaalii tiukkoja rutiineja: puoli yhdeltä nukkumaan ja ylös kymmentä vaille seitsemän. Edellinen ilta oli kuitenkin mennyt pitkäksi sähköposteihin vastatessa.

Artikkeliin liittyvät

Jossain vaiheessa aamupäivää – tarkkoja tietoja ei turvallisuussyistä kerrota – Vilks ja hänen turvamiehensä, joita oli vähintään kolme, lähtivät ajamaan Vilksin kotoa Nyhamnslägen kylästä kohti Kööpenhaminaa ja Lars Vilks -komitean tilaisuutta. Matkaa oli 150 kilometriä.

Vilksin tueksi vuonna 2012 perustettu komitea järjestää säännöllisesti tapahtumia, joissa puhujina on esimerkiksi toimittajia ja kansalaisjärjestöaktiiveja. Edellisessä tilaisuudessaan lokakuussa se oli myöntänyt sananvapauspalkinnon ranskalaiselle Charlie Hebdo -satiirilehdelle. Sen toimitukseen tehtiin tammikuussa terrori-isku, jossa kuoli 12 ihmistä. Iskussa kuoli myös päätoimittaja Stephane Charbonnier, jonka nimi on Vilksin tavoin ollut netissä leviävällä ääri-islamistien tappolistalla.

Ajoreitti Tanskaan kulki luultavimmin E20-tietä etelään ja Juutinrauman sillan yli. Vilks on huumorimiehiä, joten autossa varmaankin vitsailtiin, ehkä myös juteltiin taiteellisista kysymyksistä.

Ne olivat kysymättä tulleet myös henkivartijoiden elämään, sillä osa heistä oli suojellut Vilksiä jo joulukuusta 2010 asti. Tukholman Bryggargatanilla sattuneen itsemurhapommi-iskun jälkeen Ruotsin valtio oli asettanut Vilksin ympärivuorokautiseen valvontaan.

Vilks oli Krudttøndenin kulttuuritalolla Kööpenhaminassa hyvissä ajoin. Hän tervehti tuttuja, testasi, että projektori toimi, joi kahvit ja ryhtyi tapansa mukaan juttelemaan mukavia.

Kello 15 puheenjohtaja Helle Merete Brix avasi tilaisuuden ikkunattomassa seminaaritilassa. Brix mainitsi, että päivälleen 26 vuotta aikaisemmin Iranin hengellinen johtaja Ajatolla Khomeini julisti kirjailija Salman Rushdielle kuolemantuomion jumalanpilkasta.

Brixin jälkeen vuorossa oli Ranskan suurlähettiläs, jonka aihe oli Charlie Hebdo. Hänen jälkeensä ukrainalaisen feministisen Femen-protestiryhmän jäsen Inna Shevchenko kertoi ryhmästään.

Vaikka Femenin jäsenet järjestävät protestinsa rinnat paljaina, Vilks ei tainnut kuunnella kovin tarkkaan, sillä hän ei jälkeenpäin muistanut puheesta mitään. Luultavasti hän mietti omaa esitystään. Hän aikoi puhua Tania Bruguerasta. Tämä on kuubalainen performanssitaiteilija, joka oli pidätetty tammikuussa.

Äkkiä ulkoa alkoi kuulua laukauksia. Ensin vaimeasti, sitten selvemmin.

Seminaarihuoneesta ei nähnyt ulos, eivätkä sisällä olleet noin 25 vierasta ensin tajunneet, mistä oli kyse. Turvamiehet sen sijaan juoksuttivat Lars Vilksin saman tien huoneen perällä olevaan varastoon.

Hyökkääjä pyrki sisään poliisien ja Vilksin turvamiesten ohi. Hän ampui 30 laukausta, joista yksi tappoi aulassa olleen tanskalaisen elokuvaohjaajan ja kolme haavoitti tilaisuutta vartioineita poliiseja.

Yöllä sama hyökkääjä iski Kööpenhaminan synagogaan, tappoi seurakuntalaisen ja haavoitti kahta poliisia. Aamuyöllä poliisi ampui hyökkääjän.

Seminaaritilan varastossa piileskellyt Lars Vilks sai tietää, mitä oli tapahtunut, kun jalkaan osuman saanut poliisi nilkutti varastoon ja kertoi, että vaara oli ohi.

Sen Vilks oli tietenkin jo ymmärtänyt, että ne 30 luotia oli tarkoitettu hänelle.

Linköpingin kaupungissa, erään liikenneympyrän keskellä, seisoi koira, jonka joku taiteilija oli sinne kyhännyt. Vuonna 2006 koirapatsas tuhottiin, mutta pian samaan paikkaan ilmestyi uusi koira.

Linköpingiläiset hullaantuivat koirasta, ja pian niitä alkoi näkyä kaupungilla lisää.

Koirat eivät kuitenkaan miellyttäneet liikennevirastoa. Sen mielestä ne piti poistaa, sillä koirat saattoivat viedä autoilijan huomion ja aiheuttaa kolarin.

Tämä johti mielenosoituksiin. Syntyi Pelastakaa koira -niminen liike, ja koirista tuli suuri puheenaihe. Lopulta virasto taipui kansanliikkeen painostuksen alla, ja tämän jälkeen liikenneympyräkoirat levisivät kaikkialle Ruotsiin.

Vuonna 2007 tarinaan tuli mukaan Lars Vilks, omalaatuisena pidetty ruotsalainen veistos- ja käsitetaiteilija, taidemaalari ja taideteoreetikko, joka tunnettiin erikoisista projekteistaan. Tiedettiin esimerkiksi tornit, jotka Vilks oli rakentanut Kullabergin luonnonsuojelualueelle. Myöhemmin Vilks julisti sen itsenäiseksi valtioksi ja nimesi Ladoniaksi.

Nyt Lars Vilksiä pyydettiin rakentamaan Trelleborgiin maailman suurin liikenneympyräkoira, ja sellaisen Vilks ja häntä avustaneet koululaiset tekivätkin. Se oli seitsenmetrinen puinen koira, jonka sisään pääsi tikkaita myöten. Se poltettiin seuraavana syksynä.

Liikenneympyräkoiraa seurasi kutsu koira-aiheiseen taidenäyttelyyn, joka järjestettiin Tällerudissa. Vilksin mukaan häneltä pyydettiin näyttelyyn provosoivaa koirataidetta. Hän teki suttuisia piirroksia, jotka esittivät profeetta Muhammedia seisomassa koirana liikenneympyrässä.

Piirrokset saivat kiinnostuneen vastaanoton. Viime hetkellä järjestäjä päätti kuitenkin ottaa ne alas. Pari vuotta aiemmin tanskalainen Jyllands-Posten-lehti oli julkaissut kaksitoista Muhammedia esittävää piirrosta, jotka olivat aiheuttaneet maailmanlaajuisen skandaalin.

Paikallislehden toimittaja sattui paikalle, kun Vilksin piirrokset poistettiin näyttelystä. Hän teki jutun, ja pian tapausta ruotivat muutkin mediat. Sitten maakuntalehti Nerikes Allehanden käsitteli ilmaisunvapautta pääkirjoituksessaan ja julkaisi jutun yhteydessä yhden piirroksista. Vilks antoi tähän luvan.

Elokuussa uutinen levisi maailmalle. Liikenneympyrään rakennetusta koirasta seurasi terrorijärjestö al-Qaidan julistama fatwa. Lars Vilks menetti kaiken paitsi henkensä.

Lars Vilks seisoo odottamassa Kullenin majakalla Atlantin rannalla.

"No hei suomalainen ystäväni!" hän huudahtaa paksulla skånen murteellaan ja ryntää halaamaan.

Emme toki ole ystäviä, mutta olemme tavanneet nopeasti jo edellisenä päivänä. Sitä ennen haastattelua on sovittu monimutkaisin vaihein ja toimittajan taustat on tarkastettu huolella. Tänä aamuna olen saanut puhelun, jossa meidät valokuvaajan kanssa on käsketty ajamaan Höganäsissa Vilksin kodin lähellä olevalle huoltoasemalle. Sieltä olemme ajaneet mustan BMW:n perässä tänne majakalle.

Kahden päivän päästä Vilks yritetään tappaa, mutta siitä emme vielä tiedä mitään. Skånen apeassa keskipäivässä Lars Vilks suorastaan hehkuu.

Syynä on eilen Linköpingin yliopistossa järjestetty luento, jossa Vilks puhui taiteen sananvapaudesta. Se meni hyvin, eikä tällä kertaa kukaan yleisöstä solvannut, heitellyt kananmunilla tai hyökännyt kimppuun. Kerrankin häntä kuunneltiin.

Vilks on väitellyt taidehistoriasta ja toiminut professorina Bergenin taideakatemiassa. Hän on opettanut vuosia myös Oslossa ja Tukholmassa, mutta nyt luentopyynnöt ovat loppuneet. Edellisestä yliopistovierailusta on kolme vuotta, ja kuuden viime kuukauden aikana sovitut neljä keskustelutilaisuutta peruttiin nekin. Syynä oli turvallisuus tai yleinen vastustus.

Suomessa Vilks tunnetaan ääri-islamistisen terroriuhan uhrina ja sananvapauden sankarina, mutta niin kovin korrektissa Ruotsissa hänen maineensa on huono. Ja oli maine ansaittu tai ei, se pysyy.

Vilks joutui islamistien tappolistalle ehkä vahingossa, mutta sen jälkeen hän ei ole erityisemmin pyrkinyt sieltä pois.

Jos puhut islaminvastaisen Sion-järjestön kokouksessa New Yorkissa ja kommentoit osallistumistasi sanomalla, että menisit vaikka Ku Klux Klan olisi pyytänyt, jos poseeraat Pamela Gellerin ja muiden anti-islamistien kanssa, jos annat islamofoobikkona tunnetun ruotsidemokraattipoliitikon kaupata netissä kopioita piirroksistasi tai jos puolustat julkisesti Dan Parkia, ruotsalaista katutaiteilijaa, joka on saanut useita tuomioita kunnianloukkauksista ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, kaikki tietävät, mikä olet miehiäsi: olet fasisti ja rasisti.

Lars Vilks katsoo silmiin ja näyttää siltä, että tätäkö tämä on taas. Hän haukkaa laskiaispullaa, lempiherkkuaan, ja tuijottaa hetken pöytään ennen kuin alkaa selittää.

"Tarkoitukseni oli kommentoida taidemaailman agendaa ja yksisilmäisyyttä. Halusin myös kritisoida dogmaattista uskontoa, johon liittyy poliittisia ongelmia. Koirateema ohjasi myös: meillä ne ovat iloisia lemmikkejä mutta joissain muissa kulttuureissa tuomittuja, likaisia eläimiä."

Hän puhuu kuin automaatti olisi mennyt päälle. Selvästikin hän on puhunut samat asiat lukemattomia kertoja, ja ajatus tulee kyllä selväksi. Hän on toiminut kuin taiteilija, mutta halusi löytää provokaatiolleen uuden kohteen.

"Ajattelin, että uskonto kritiikin kohteena on provokatiivisessa taiteessa pikkujuttu. Tarkastelin islamia ideologiana ja poliittisena järjestelmänä, enkä ajatellut, että Muhammedin loukkaaminen symbolina olisi ongelma", Vilks sanoo.

Hän on piirtänyt myös Jeesuksen pedofiilina. Vilksistä mitään uskontoa ei pitäisi vaatia kunnioittamaan enemmän kuin toista. Suhde uskontoon on hänestä jokaisen yksityinen asia.

Sananvapaudesta käytävä keskustelu tiivistyy oikeastaan tähän: länsimaisissa yhteiskunnissa vaalitaan ilmaisunvapautta, mutta aina on mahdollista, että joku loukkaantuu. Laki asettaa kunnianloukkauksen rajat, mutta vaikkapa vallanpitäjien, uskonnon ja ideologioiden piikittely ei niitä ylitä. Näiden ivaaminen taas on osa pilapiirtämisen traditiota.

Pitäisi pohtia, mikä on ensijainen motiivi: onko se kritiikki vai loukkaaminen. Vilksin mukaan hänellä se oli kritiikki.

"Jos olet niin täynnä vihaa, että käytät pilapiirrosta tekosyynä ehdoin tahdoin jonkun loukkaamiselle, se on lääkärikeikka: olet sairas ja tarvitset hoitoa", Vilks sanoo vakaasti. "Minä en vihaa ketään."

Sananvapautta on silti helppo käyttää väärin. Kerron Vilksille perussuomalaisten nuorten pilapiirroskilpailusta, joka julistettiin Ranskan tapahtumien jälkeen, ja hän puistelee päätään. Politikointi ei ole kiellettyä, jos pysytään lain rajoissa, mutta moraalisesti se onkin jo toinen juttu.

"Meidän täytyy elää sen kanssa, että on huonoja mielipiteitä ja surkeaa arvostelukykyä. Eivät kaikki ole suuria filosofeja. Nämä yksinkertaiset mielet", Vilks huokaa teatraalisesti ja hymyilee.

Vilks väittää, ettei hän osannut odottaa ongelmia, mutta sitä on vaikea uskoa. Jyllands-Postenin kohun jälkeen Vilks julkaisi blogissaan piirroksen, jossa H. C. Andersen ja Muhammed kävelevät Carlsbergin panimoon kaljalle.

Mitä se tarkoitti? "Kaksi kulttuuria voivat elää rinta rinnan", hän sanoo nyt.

Kaikki riistäytyi, kun al-Qaida tarjosi 100 000 dollaria tapporahaa. Viranomaiset ehdottivat, että Vilks vaihtaisi nimeä ja katoaisi. Mutta mitä taiteilija tekisi ilman nimeä?

Ensimmäiset kolme vuotta Vilks saikin pärjätä omillaan. Aluksi hän vietti yönsä ystävänsä tarjoamassa piilopaikassa. Hän rakensi itse kotiinsa turvahuoneen ja teki suunnitelmia hyökkäyksen varalle.

Vilks on usein sanonut haastatteluissa, ettei hän pelkää. Se ei pidä paikkaansa.

Sittemmin Vilksiä ryhdyttiin suojelemaan kellon ympäri. Silti hän vaikuttaa jääneen aika yksin. Hänellä ei ole läheisiä, ja vaimokin asuu ulkomailla. Kaikki ystävätkään eivät ymmärtäneet.

Hän ei silti kadu mitään vaan vetoaa sananvapauteen ja siihen, ettei lakia voi muuttaa väkivallan takia. Ja vaikka hän katuisikin, voisiko hän myöntää sitä?

"Tätä on jatkunut jo kahdeksan vuotta. Eikö ole outoa, jos kaikki johtuu vain siitä, etten kunnioittanut?" hän kysyy.

"Jos sanon, että olen pahoillani, ei sillä ole väliä. Näen, että piirrokseni on tekosyy, ei ole mitään, mistä neuvotella. Joten jos pyydän anteeksi, näytän heikkouteni ja he voittavat. Se ovi on suljettu."

Vilks puhuu kuin sotatrauman saanut. Aivan kuin hänen tunteensa olisivat etäällä kuin taideteos. On kuitenkin yksi asia, josta puhuminen näkyy myös kasvoilla: ei vihollisen hyökkäys vaan omien.

Työläisäidin kasvattama vasemmistolainen taiteilija sanoo, että sekä vasemmisto että taidemaailma ovat hylänneet hänet.

Vilksiä ei pyydetä pitämään näyttelyitä. Ovet taidekouluihin ovat kiinni. Kun piirtää kuvan Muhammedista, ärsyttää identiteettikriisissä olevaa vasemmistoa ja siihen sitoutuvia taidepiirejä, Vilks selittää.

"Se on identiteettipolitiikkaa, jossa kyse on kyllä- ja ei-vastauksista. Jos kritisoit islaminuskoa, se tarkoittaa automaattisesti että kritisoit muslimeja, jotka vasemmiston ajattelun mukaan tarvitsevat erityissuojelua", Vilks huokaa.

"Se taas tarkoittaa, että olen täydellisen paha mies. Kun Ruotsissa sellaisen maineen saa, sillä mitä sanon, ei ole enää väliä. Ihmiset päättävät mielipiteensä ilman analyysiä. Nämä asiat eivät ole sellaisia, joista keskustellaan, vaan sellaisia, joihin uskotaan", hän sanoo, ottaa silmälasinsa päästään ja hieroo silmiään.

Vilks kuulostaa katkeralta – ja sitä hän onkin. Silti hän ymmärtää logiikan: kun taidemaailmassa rikkoo sääntöjä, yksinkertaisimmasta selityksestä tulee ainoa.

"Olen ristiriitainen henkilö. Voitaisiin sanoa, että kutsutaan hänet ja kuunnellaan, muttei se mene niin. On päätetty, että olen rasisti, joten vaikka sanoisin mitä, ihmiset ajattelevat, että hän selittää."

Taitavana taidemaalarina Lars Vilks voisi valita muitakin aiheita, mutta hän vaikuttaa jääneen jumiin Muhammed-koiriin. Vuonna 2013 hän onnistui löytämään galleristin, joka uskalsi ripustaa Vilksin öljymaalauksia esille Malmössa ja Tukholmassa. Työt olivat taitavia, mutta jokaisessa näkyi tuttu yksityiskohta: Muhammed-koira. Melkein kaikki työt myytiin.

Tätä ennen Vilks antoi ruotsidemokraatin kaupata internetissä kopioita töistään. Luultavasti syynä oli raha. Toimeentulo on ollut tiukassa, ja Vilks teki myymillään töillä hyvän tilin.

Eniten kohua herätti kuitenkin Vilksin osallistuminen islaminvastaisen Sion-järjestöön kokoukseen vuonna 2012. Vilks kertoi New Yorkissa tarinansa, tuttaviensa varoittelusta huolimatta.

Vilksin mukaan sinne ajoi uteliaisuus: "Kun sain kutsun, totesin että voisi olla kiinnostavaa kuulla ikään kuin sisäpuolelta, mitä näillä ihmisillä oli sanottavaa."

Eihän siitä hyvää seurannut. Kokous herätti Vilksin vuoksi suurta huomiota Ruotsissa. SVT teki matkasta jopa tunnin mittaisen dokumentin. Vilks huomauttaa luennoineensa aiemmin myös Yhdysvalloissa juutalaisessa synagogassa, mutta se ei tuntunut kiinnostavan ketään.

Vilks alkaa puhua median vastuusta.

"Vaikka toimittajat yrittivät olla kriittisiä, he tulivat levittäneeksi tietoa järjestöstä ja saivat ehkä jotkut kiinnostumaan siitä, vaikka ei olisi pitänyt."

"Heidän pointtinsa oli narauttaa minut. He olettivat, että paljastan itseni, syleilen islaminpelkoisia ja näytän, kuinka olen tullut kotiin", Vilks sanoo teatraalisesti.

Hän kertoo, ettei jaa islamia pelkäävien ajatusmaailmaa vaan jäi pohtimaan uskomuskertomuksia, joita luodaan sekä äärioikealla että -vasemmalla. Ensimmäiset luovat dystopiaa siitä, kuinka muslimit haluavat tuhota maailman. Vasemmalla taas pelotellaan natseilla.

"En usko näistä kumpaankaan. Nämä narratiivit ruokkivat toisiaan, mahdollistavat toistensa olemassaolon, mutta kummallakaan ei ole mitään tekemistä massojen kanssa. Ne taistelevat ei-mistään."

Mutta eikö Vilks koe, että osallistuminen oli tuen osoitus? Vilksin mielestä kysymys on hyvin tyhmä. Hän edustaa vain itseään. Olisi parempi kysyä, käyttääkö hän hyväkseen islamofoobikkoja.

"Koko tilaisuus mediaorkestereineen oli huippumateriaalia projektiini."

Mitä ihminen tekee, kun kaikki on sekaisin? Hän ei voi muuta kuin keksiä tavan selviytyä.

Taiteilijana Vilks on päättänyt antaa sekasotkulle periksi ja tehdä elämästään projektin dokumentoimalla sitä. Tässä projektissa, jota Vilks kutsuu huonoksi amerikkalaiseksi toimintaelokuvaksi, kaikilla on osansa: koirilla, Jihad-Janella, myös suomalaisella toimittajalla.

Muhammed-piirrokset eivät olleet käsitetaiteellinen projekti, mutta niistä tuli sellainen. Vilks vannottaa, että se tulee vielä julki. Hän haluaa kohdata väitteet ja syytökset, tehdä paluun taidemaailmaan.

"Elän ainaisessa taistelussa, jossa puolustan itseäni. Taistelen kunniastani, siitä että minulle on annettu paikka, jossa en halua olla", Vilks sanoo hiljaa.

Sitten hän sanoo, ettei luota enää kehenkään. Että hänen ei pitäisi loukkaantua puheista, olisi vain otettava askel taaksepäin ja luotava kokonaiskuva.

Vilks ottaa lasit päästään. Hän hieroo silmiään, tuijottaa pöytää, näyttää hyvin väsyneeltä ja surulliselta.

Kahden päivän päästä hän on vieläkin surullisempi.

Ann-Mari Huhtanen, teksti
Denis Sinjakov, kuvat

Denis Sinjakov
Turvamiehet vartioivat Lars Vilksiä aina ja kaikkialla.
Turvamiehet vartioivat Lars Vilksiä aina ja kaikkialla.
Johan Bävman Sydsvenskan
Lars Vilks rakensi koululaisten kanssa "maailman suurimman liikenneympyräkoiran" Trelleborgiin vuonna 2007.
Lars Vilks rakensi koululaisten kanssa "maailman suurimman liikenneympyräkoiran" Trelleborgiin vuonna 2007.
Denis Sinjakov
Ruotsalainen taiteilija Lars Vilks on elänyt vuosia terroriuhan alla. Hän on nyt 68-vuotias.
Ruotsalainen taiteilija Lars Vilks on elänyt vuosia terroriuhan alla. Hän on nyt 68-vuotias.
Lars Vilks: Elämästäni tuli kuin huono jenkkileffa
Lars Vilks: Elämästäni tuli kuin huono jenkkileffa
HS tapasi Muhammed-piirroksistaan tunnetun kiistellyn ruotsalaistaiteilijan kaksi päivää ennen kuin terroristi yritti tappaa hänet Kööpenhaminassa. Vilks kertoi tuolloin tekevänsä käsitteellistä taideprojektia, omaa elämää materiaalina käyttäen. Toimittaja: Ann-Mari Huhtanen, kuvaus: Denis Sinyakov, leikkaus: Arttu Luhtala.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?