Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 25. lokakuuta 2016

Sipilä pitää edelleen kiinni 18 sote-alueen mallista.

Sote-kiistassa väläytellään jopa hallituksen hajottamista

HS Ilta
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri TimoSoini hallituksen vuoden 2016 talousarvioneuvotteluiden loppuinfossa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 10. syyskuuta 2015.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb, pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri TimoSoini hallituksen vuoden 2016 talousarvioneuvotteluiden loppuinfossa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 10. syyskuuta 2015. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus kiistelee yhä suuren sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. Päätös asiasta on tarkoitus saada vielä tänään, mutta tilanne on HS:n tietojen mukaan täysin auki.

Hallitus on parhaillaan koolla eduskunnassa. Tiedotustilaisuus asiasta on määrä pitää noin kello 17.30.

Pääministeri Juha Sipilä yrittää ratkaista asian tekemällä kompromissiksi kutsutun esityksen, joka on luonteeltaan ”ota tai jätä”. HS:n lähteiden mukaan Sipilä on sanonut olevansa valmis jopa hajottamaan hallituksen, jos kokoomus ei taivu 18 alueeseen.

HS:n tietojen mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat, pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps), ratkoivat yhdessä kiistoja torstaina iltapäivällä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puoluehallitus pitivät iltapäivällä yhteiskokouksen.

Sipilä vieraili iltapäivällä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien luona. Puoli kahden aikaan hän kävi puhumassa perussuomalaisten eduskuntaryhmälle, jonka jälkeen hän saapui kokoomuksen eduskuntaryhmän luokse tarjoamaan 18 alueen malliaan. Ryhmästä kuvailtiin tilannetta rauhalliseksi.

Poistuttuaan Sipilä kuvaili keskustelua asialliseksi. Pääministeri aikoi jatkaa vielä muiden eduskuntaryhmien tapaamista. Sipilän mukaan asiasta kerrotaan lisää illalla.

Sipilä aikoo myös tavata eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja sote-seurantaryhmän ennen kello 17 alkavaksi suunniteltuja jatkokeskusteluja kolmen hallituspuolueen kanssa.

Keskusta vaatii neuvotteluissa, että sote-alueita olisi 18. Puolueelle on tärkeää pitää kiinni myös niiden Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan alueiden itsenäisyydestä, jotka liitettäisiin toisiin alueisiin pienemmällä aluemäärällä.

HS:n tietojen mukaan Sipilä on edelleen torstaina pitänyt kiinni 18 alueesta.

Kokoomuksesta sanottiin HS:lle torstaina puolen päivän aikaan, että puolue ei ole lähdössä hallituksesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen tähdensi tänään toimittajatapaamisessa eduskunnassa, että sote-ratkaisussa keskustalle maakunnat ovat tärkeitä. Keskusta haluaa liittää alueille muitakin asioita kuin pelkästään sosiaali- ja terveyspalvelut.

Vanhanen ei myöntänyt hallituskriisiä, mutta myönsi asian olevan vaikea. Hänen mukaansa sote-päätös tehdään tänään eli lisäaikaa ei ole tulossa.

Sirpa Räihä / HS
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen

Kokoomus on ilmoittanut ajavansa viittä sote-aluetta. HS:n tietojen mukaan se on valmis taipumaan 12 alueeseen. Se vastaisi myös asiasta lausuneen asiantuntijaryhmän kantaa.

Kompromississa saatetaan lähestyä kokoomusta antamalla sille myönnytyksiä yksityisten palveluntarjoajien aseman parantamisessa.

HS:n lähteiden mukaan tilanne on tällä hetkellä lukossa. Neuvotteluja kuvataan erittäin kovaksi valtapeliksi.

Kokoomuksen ja keskustan puoluehallitukset ja kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät käsittelevät asiaa päivän aikana.

Pääministeri Sipilä on kertonut, että kyselytunnin jälkeen hallitus tekee lopullisen ratkaisunsa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?