Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
tiistaina 25. lokakuuta 2016

Myös Bahrain katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin – shiialaisen uskonoppineen teloituksesta alkanut Saudi-Arabian ja Iranin kiista leviää Lähi-idässä

Iranin ulkoministeriö syytti maanantaina Saudi-Arabiaa jännitteiden tahallisesta lisäämisestä.

HS Ilta
 
Reuters
Saudi-Arabian Teheranin-lähetystö joutui polttopulloiskun kohteeksi lauantaina.
Saudi-Arabian Teheranin-lähetystö joutui polttopulloiskun kohteeksi lauantaina. Kuva: Reuters

Bahrain seuraa Saudi-Arabian esimerkkiä ja katkaisee diplomaattisuhteet Iranin kanssa, Persianlahdella sijaitsevan kuningaskunnan edustajat ilmoittivat maanantaina.

Saudi-Arabian tapaan Bahrain ilmoitti antavansa iranilaisdiplomaateille kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta.

Iranin ulkoministeriö syytti maanantaina Saudi-Arabiaa jännitteiden tahallisesta lisäämisestä suurlähetystöhyökkäyksen varjolla.

”Saudi-Arabia näkee elämänsä pyrkimyksenä kriiseihin ja vastakkainasetteluun ja yrityksinä ratkaista kaikki sisäiset ongelmat siirtämällä ne rajojensa ulkopuolelle”, ministeriö sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiista sai alkunsa lauantaina, kun Saudi-Arabia teloitti shiialaisen toisinajattelijan Nimr al-Nimrin, joka puolusti shiiavähemmistön oikeuksia sunnien johtamassa Saudi-Arabiassa. Teloitus herätti raivoa sekä Iranin johdossa että kansalaisissa.

Lauantaina väkijoukko hyökkäsi Saudi-Arabian suurlähetystöön Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Tähän Saudi-Arabia siis reagoi katkaisemalla diplomaattisuhteet Iraniin.

Iranin ja Saudi-Arabian valmiiksi huonojen välien rikkoontuminen on lisännyt pelkoa, että Lähi-idän sunni- ja shiiamuslimien väliset jännitteet kiristyvät entisestään. Iranissa valtaa pitävät shiiat, Saudi-Arabiassa sunnit.

Sunnuntaina myös Saudi-Arabian naapurimaassa Bahrainissa mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa. Sisäministeriön mukaan useita mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä sekä ”sosiaalista mediaa väärinkäyttäneitä” pidätettiin, uutistoimisto AFP kertoo.

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan pääkaupungin Manaman shiialaiskortteleissa. Mielenosoittajat puolestaan heittelivät polttopulloja.

Valtaosa Bahrainin väestöstä on shiiamuslimeja. Maata kuitenkin johtaa sunnalainen kuningasperhe, jota Saudi-Arabia tukee.

Bahrainissa oli verisiä mellakoita arabikevään poliittisen kuohunnan aikaan 2011. Saarivaltiossa on myös Yhdysvaltain laivaston tukikohta.

Al-Nimrin teloitus osui erityisen herkkään aikaan, sillä Saudi-Arabian ja Iranin välinen kamppailu vaikutusvallasta Lähi-idässä on kärjistynyt muun muassa Syyrian ja Jemenin sodissa. Molemmat tukevat niissä vastakkaisia osapuolia.

Teloituksen myötä myös toivo yhteistyöstä kamppailussa terroristijärjestö Isisiä vastaan on hiipumassa.

Iranin johto on vannonut, että saudit saavat maksaa teostaan kalliin hinnan. Maan ylin uskonnollinen johtaja, ajatolla Ali Khamenei jatkoi samalla linjalla sunnuntaina.

”Tämän epäoikeudenmukaisen verenvuodatuksen tulos nähdään epäilemättä pian ja saudiarabialaiset poliitikot saavat vielä kokea jumalallisen koston”, Khamenei sanoi Iranin valtiollisessa televisiolähetyksessä.

Saudi-Arabiassa Iranin suurlähettiläs kutsuttiin puolestaan puhutteluun ”aggressiivisista” lausunnoista johtuen. Maan ulkoministeriön mukaan ne muodostavat ”räikeän puuttumisen kuningaskunnan sisäisiin asioihin”.

Al-Nimrin teloitus on kirvoittanut vihaisia reaktioita myös Irakissa. Maan shiialainen pääministeri Haider al-Abadi tuomitsi lauantaina al-Nimrin teloittamisen ja sanoi sen lisäävän Lähi-idän levottomuutta. Entinen pääministeri, niin ikään shiialainen Nuri al-Maliki sanoi teloituksen johtavan ”saudihallinnon syrjäyttämiseen”.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi al-Nimrin ja 46 muun vangin teloituksen sunnuntaina. Samalla hän kehotti uskonnollisia johtajia säilyttämään malttinsa reaktioissaan.

Sunnuntaina myös Ranska ja Saksa liittyivät maihin, jotka ovat julkisesti ilmaisseet tuomitsevansa 47 vangin teloituksen. Britannia on todennut vastustavansa kuolemantuomiota ”kaikissa olosuhteissa ja kaikissa maissa”.

Al-Nimrin kuolema herätti eniten huomiota teloituksessa, joka oli Saudi-Arabian suurin sitten vuoden 1980. Yhteensä 47 teloitetusta lähes kaikki olivat äärisunnalaisia jihadisteja, joita syytettiin terroristiverkosto al-Qaidan jäseniksi.

Konservatiivinen sunni-islamilainen valtio on pidättänyt maaperällään tuhansia äärisunnalaisia islamisteja sen jälkeen kun al-Qaida teki Saudi-Arabiassa 2003–2006 useita terrori-iskuja.

Jihadistien lisäksi Saudi-Arabia on pidättänyt kuitenkin myös tuhansia shiiavähemmistöön kuuluvia kansalaisiaan pääasiassa 2011–2013 mielenosoitusten aikana. Lauantaina teloitettujen joukossa oli al-Nimrin lisäksi kolme muuta shiialaista toisinajattelijaa.

Shiiavankeja syytettiin osallisuudesta poliisien ampumiseen arabikevään kansannousujen aikaan Saudi-Arabiassa. Monia shiioja on jo ehditty tuomittu kuolemaan osallisuudesta mielenosoituksiin.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?