Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Venäjän ja Turkin väittely alasammutusta hävittäjästä kiihtyy –”Suunniteltu provokaatio”

HS Ilta
 
Fatih Akta / Anadolu Agency
Kuva: Fatih Akta / Anadolu Agency

Venäläisen rynnäkkökoneen alasampuminen tiistaina vaikuttaa ”suunnitellulta provokaatiolta”, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan.

”Epäilemme vakavasti, ettei tämä ollut harkitsematon teko, vaan se todellakin näyttää suunnitellulta provokaatiolta”, Lavrov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Lavrov sanoi, ettei Venäjä ole aloittamassa sotaa Turkkia vastaan, mutta miettii ”vakavasti suhteitaan” siihen.

Vähän aiemmin Turkin pääministeri Ahmut Davutoğlu sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjä on Turkin ”ystävä ja naapuri”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolestaan sanoi keskiviikkona, ettei Turkki halua venäläiskoneen tiistaisen alasampumisen kärjistävän sen ja Venäjän välejä.

”Tarkoituksemme ei ole kärjistää tätä tilannetta. Puolustamme vain turvallisuuttamme ja veljiemme oikeuksia”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan vieraillessaan keskiviikkona Istanbulissa.

Veljillä hän viittasi ilmeisesti Syyriassa asuviin turkmeeneihin, joiden kyliin tehtyjen Venäjän ilmaiskujen takia Turkki kutsui maanantaina koolle YK:n turvallisuusneuvostoa.

Turkki ja Venäjä varovat kiristämästä välejä sotilaallisesti

Koneen ampuminen on raivostuttanut Venäjää, jonka presidentti Vladimir Putin sanoi jo tiistaina, että kone oli Syyrian puolella rajaa. Turkkilainen F-16-hävittäjä ampui venäläisen Su-24-rynnäkkökoneen alas tiistaiaamuna noin kello 9.20, kun se oli Turkin mukaan Turkin puolella.

Venäjä ja Turkki ovat kovista puheistaan huolimatta varoneet kärjistämästä tilannetta sotilaallisesti. Turkki kuuluu sotilasliitto Natoon.

Venäjä on kuitenkin varoittanut seurauksista, jotka ovat todennäköisesti taloudellisia. Turkki on venäläisten suosikkilomakohde, ja Venäjä varoitti jo tiistaina kansalaisiaan matkustamasta sinne.

Reutersin mukaan Turkki tuo melkein kaiken energiansa Venäjältä, muun muassa 60 prosenttia tarvitsemastaan kaasusta ja 35 prosenttia öljystä. Lisäksi esimerkiksi turkkilaisille juoma- ja rakennusyhtiöille Venäjä on merkittävä markkina.

Venäjä on myös rakentamassa ydinvoimalaa Turkkiin, minkä lisäksi maat ovat keskustelleet kaasuputkesta.

Venäjä toimittaa Syyriaan kehittynyttä ilmatorjuntaa

Keskiviikkona Venäjä ilmoitti silti lähettävänsä Syyriaan kehittyneimmän ilmatorjuntajärjestelmänsä, puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi.

”S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä sijoitetaan Hmeimimin lentotukikohtaan”, venäläiset uutistoimistot siteerasivat Šoigua keskiviikkona.

Vähän sen jälkeen Putin ilmoitti, että myös vanhempi S-300-järjestelmä lähetetään venäläisten tukikohtiin Syyriassa.

Karttojen sota – Venäjän ja Turkin versiot lentoreitistä täysin erilaiset

Erdoğan myös toisti keskiviikkona, että konetta ammuttiin Turkin puolella, vaikka se putosi Syyriaan.

Sotilasliitto Nato kertoi jo tiistaina, että sen omien tietojen mukaan venäläiskone oli Turkin ilmatilassa. Keskiviikkona Yhdysvaltain edustaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että venäläinen hävittäjä oli Syyrian ilmatilassa, kun Turkki ampui sen alas. Kone oli kuitenkin sitä ennen ollut lyhyen ajan Turkin ilmatilassa.

Turkki ja Venäjä julkaisivat venäläiskoneen alasampumisen jälkeen omat versionsa kartasta, joka näyttää koneen väitetyn reitin.

Ei ole yllättävää, että Turkin kartassa kone käy Turkin ilmatilassa ja Venäjän kartassa kiertää sen mallikkaasti.

Poikkeavat kartat näkyvät alla olevissa Twitter-viesteissä, jotka ovat välittäneet Turkissa ja Venäjällä työskentelevät journalistit. Ylemmässä kuvaparissa näkyvät Turkin mukaan kahden venäläiskoneen reitit, joista kumpikin lävisti Turkin alueen. Alemmassa kuvassa näkyy pudotetun koneen reitti Venäjän mukaan.

Turkin versio näyttää kuvakaappaukselta tutkaseurantajärjestelmästä, Venäjän versio varta vasten piirretyltä. Kumpaakaan ei voi arvioida toista totuudenmukaisemmaksi pelkkien kuvien perusteella.

Tutkakartta ei kerro koko totuutta

Strategian tutkija, kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta huomautti jo koneen pudottamispäivänä tiistaina, että usealla maalla on melko luotettavat tutkatiedot tapahtuma-alueelta.

Miksi joku kolmas osapuoli ei siis lyö pöytään omia karttojaan ja paljasta, kumpi valehtelee?

”Mahdollisesti siksi, että maat, joilla on tieto olemassa, mukaan lukien Yhdysvallat, haluavat varmistaa tietonsa viimeistä piirtoa myöten ja vasta sitten tuoda käsityksensä julkisuuteen”, Paronen vastaa.

”Yhdysvallat on sanonut ihan julkisesti, että sillä ei ainakaan vielä ole kaikkea tietoa tästä asiasta.”

Paronen muistuttaa, että tutkaseurannan perusteella piirretty lentoreitti ei kerro koko totuutta, vaikka sitä ei olisi tietoisesti peukaloitu. Tutkajärjestelmä havaitsee koneen sijainnin tietyin väliajoin ja laskee oletetun lentoradan havaintopisteiden välillä.

”Totuudella ja tutkakuvalla voi olla todellisuudessa kilometrien eroja”, Paronen sanoo.

Se ei kuitenkaan voi selittää venäläiskoneen tunkeutumista Turkin ilmatilaan Turkin välittämissä kuvissa. Yksi havaintopiste näyttää olevan selvästi Turkissa.

Yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoi, että arvio koneen sijainnista perustuu sen jättämään lämpöjälkeen.

Erdoğanin mukaan osia koneesta putosi myös Turkkiin, jossa ne haavoittivat kahta Turkin kansalaista.

Lentäjä kuoli, suunnistaja pelastettu

Kone putosi Syyrian puolelle rajaa lähelle Jamadin kylää. Alue on Syyrian kapinallisryhmittymien hallinnassa.

Koneen lentäjä kuoli, ilmeisesti luoteihin laskeutuessaan laskuvarjolla.

Koneen suunnistaja sen sijaan on kunnossa ja venäläisessä tukikohdassa, Šoigu sanoi keskiviikkona. Šoigun mukaan hänet pelastettiin Syyrian ja Venäjän erikoisjoukkojen yhteisessä operaatiossa aamuyöllä keskiviikkona.

”Elossa, kunnossa”, Šoigu sanoi Tassin mukaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lupasi tiistai-iltana Naton tukevan jäsenmaataan Turkkia. Stoltenberg myös ilmoitti Naton tietojen vahvistavan, että alasammuttu kone oli Turkin ilmatilassa.

”Kuten olemme toistuvasti tehneet selväksi, olemme solidaarisia Turkille ja tuemme sen alueellista koskemattomuutta”, Stoltenberg sanoi AFP:n mukaan tiistai-iltana, kun Turkin koolle kutsuma Naton hätäkokous oli päättynyt.

Turkki on jo aiemmin varoittanut Venäjää, että se puuttuu ilmatilaloukkauksiin. Turkki on syyttänyt Venäjää useista ilmatilaloukkauksista Venäjän syyskuussa aloittaman operaation aikana.

Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkki ampui alas venäläishävittäjän
Turkin hävittäjät ampuivat venäläisen Su-24-hävittäjän alas Syyrian rajalla. Turkin mukaan se oli loukannut Turkin ilmatilaa. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella. Kuva: Reuters

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?