Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Loismadot vaikuttavat hedelmällisyyteen – ”Matoja ei kuitenkaan kannata syödä”

HS Ilta
 
Science Photo Library
Suolinkaiset (Ascaris lumbricoides) heikentävät immuniteettijärjestelmän TH1-soluja.
Suolinkaiset (Ascaris lumbricoides) heikentävät immuniteettijärjestelmän TH1-soluja. Kuva: Science Photo Library

Loismato nimeltään suolinkainen näyttää vaikuttavan myönteisesti hedelmällisyyteen, selvisi yhdysvaltalaisen Santa Barbaran yliopiston pitkittäistutkimuksessa.

Tutkijat vertailivat 986:n bolivialaiseen luonnonheimoon kuuluvan naisen hedelmällisyys- ja loistartuntatietoja yhdeksän vuoden ajalta, ja huomasivat, että suolinkaistartunta oli yhteydessä aikaisempiin ensimmäisiin synnytyksiin. Sen sijaan koukkumadosta kärsivät kokivat ensimmäiset raskautensa myöhemmin ja raskauksia kokonaisuutena oli vähemmän.

Helsingin yliopiston immunologian professori Seppo Meri ei epäile, etteikö havainto pitäisi paikkansa.

”Koukkumato kuppaa verta ja aiheuttaa anemiaa sekä ruuan imeytymishäiriötä. Alentunut hedelmällisyys johtuu varmaankin siitä – joko suoraan tai välillisesti”, Meri sanoo.

Tutkittu luonnonheimo ei käytä juuri lainkaan ehkäisyä. Keskimäärin naisilla oli noin kymmenen raskautta, mutta koukkumadosta kärsivillä seitsemän ja suolinkaismadon saaneilla 12. Suolinkaismato majailee suolen sisällä, kun taas koukkumatotartunnan saaneessa suurempi määrä pieniä matoja imee verta suolen seinämästä.

”Yllättävintä tässä oli suolinkaisen vaikutus. On toki tiedetty, että se heikentää immuniteettijärjestelmän TH1-soluja, jotka normaalisti osallistuisivat kudosten hyljintään”, Meri selittää.

Matoja ei kuitenkaan kannata lähteä syömään siinä toivossa, että tulisi herkemmin raskaaksi.

”Siihen löytyy länsimaissa parempiakin keinoja”, Meri toteaa.

Tutkimuksesta uutisoi Science-lehti.

Loismadoista on todettu olevan hyötyä aiemminkin. Syksyllä 2014 HS uutisoi australialaistutkimuksesta, jossa koukkumatojen huomattiin auttavan keliaakikkoja.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?