Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Autosi tuntee sinut paremmin kuin uskotkaan –  autoliitto selvitti, mitä dataa autot keräävät

HS Ilta
 
SYSOYEV GRIGORY, KUVANKÄSITTELY KIMMO TASKINEN HS
Autot keräävät suuret määrät tietoja, joihin auton omistajat eivät itse pääse käsiksi.
Autot keräävät suuret määrät tietoja, joihin auton omistajat eivät itse pääse käsiksi. Kuva: SYSOYEV GRIGORY, KUVANKÄSITTELY KIMMO TASKINEN HS

Autosi voi tuntea sinut paremmin kuin uskotkaan.

Nykyautot ovat käytännössä pyörillä kulkevia tietokoneita, jotka keräävät suuret määrät tietoja siitä, missä ja miten niillä ajetaan.

Suuri osa tiedoista on hyödyllisiä auton omistajalle, kun autonvalmistajat voivat esimerkiksi havaita tietyistä autoista vikoja ja kutsua ne korjauksiin.

Tietojen keruuseen liittyy kuitenkin myös ongelmia.

Kansainvälinen autoliitto FIA on nyt selvittänyt, mitä tietoja autot keräävät ja lähettävät eteenpäin autonvalmistajille. FIA:n selvityksessä oli mukana yksi polttomooottoriauto ja yksi sähköauto.

Selvityksessä kävi ilmi seuraavaa, kertoo Suomen autoliitto:

Autot tallentavat muun muassa paikkatietoja, matkojen pituuksia ja matkapuhelinten yhteystietoja. Monet autot tallentavat puhelimen yhteystiedot, kun autossa kuuntelee vaikkapa musiikkia älypuhelimen kautta.

Auton muistiin tallentuvat myös tiedot turvavöiden kiristymisestä, jarrutuksista, navigaattorin käytöstä ja moottorin käyntinopeuksista. Sähköauto puolestaan tallentaa tiedot muun muassa siitä, missä autoa on ladattu ja mihin se on pysäköity.

Autot tuntevat käyttäjänsä siis lähes yhtä hyvin kuin vaikkapa älypuhelimet ja niissä käytetyt sovellukset, jotka keräävät usein kaiken mahdollisen datan käyttäjästään.

Autojen keräämä data mahdollistaisi esimerkiksi autoveron keräämisen sen mukaan, missä ja paljonko autolla ajetaan. HS pohti asiaa jutussa, jonka pääset lukemaan tästä.

Mutta kuka pääsee nyt käsiksi autojen keräämään dataan?

Siihen liittyykin ongelma, johon esimerkiksi Suomen autoliitto on puuttumassa.

Autoliiton mukaan tällä haavaa vain autonvalmistajat ja heidän valtuuttamansa toimijat pääsevät suoraan käsiksi autojen keräämään dataan. Lisäksi auton omistajille on epäselvää, mitä tietoja heidän autonsa keräävät ja miten auto välittää tietoja eteenpäin.

Autoliitto on mukana Euroopanlaajuisessa kampanjassa, jonka tavoitteena on saada autojen omistajat paremmin kartalle siitä, mitä tietoja autot keräävät.

Kampanja vaatii, että autonvalmistajien sijaan auton omistaja omistaisi myös auton keräämän datan. Lisäksi kampanja vaatii, että autonvalmistajat julkaisisivat helppotajuisen listan tiedoista, joita autot keräävät ja välittävät.

Auton omistajalla tulisi myös olla mahdollisuus katkaista tietojen välittäminen eteenpäin.

Kansainvälinen autoliitto on teettänyt kampanjansa tueksi kuluttajatutkimuksen, jonka mukaan 90 prosenttia autoilijoista haluaisi, että autojen keräämän datan omistajuus kuuluisi auton kuljettajalle tai omistajalle.

Autoilijoiden huolena oli tutkimuksen mukaan yksityisyystietojen paljastuminen ja kaupallinen käyttö. Myös hakkerointia ja autojen seurantaa pelättiin.

Tutkimuksen mukaan 95 prosenttia autoilijoista uskoo, että autoilijoiden oikeuksien toteutuminen vaatii tulevaisuudessa uudenlaista lainsäädäntöä.

Tutkimukseen osallistui noin 12 000 vastaajaa 12 Euroopan maasta, myös Suomesta.

Suomen autoliiton teettämä animaatio selittää datan keruuseen liittyviä ongelmia:

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?