Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Kivihiilestä on päästävä eroon, mutta miten? Tässä viisi ratkaisua

HS Ilta
 
Jianan Yu
Kiinassa kivihiilen käyttö näyttää vieläkin lisääntyvän. Hiililasti siirtyy Hefeissä.
Kiinassa kivihiilen käyttö näyttää vieläkin lisääntyvän. Hiililasti siirtyy Hefeissä. Kuva: Jianan Yu

Maailman energiajärjestö IEA julkaisi marraskuun alussa tuoreimman raporttinsa maapallon tulevaisuudesta. Sen mukaan nykyiset toimet eivät riitä estämään ilmaston lämpenemistä kahdella asteella vuoteen 2100 mennessä. Sitä pidetään rajana, jossa ilmastonmuutoksen aiheuttamat haitat olisivat vielä hallittavissa.

Kaksi astetta ylittyy varmasti, jos kivihiilestä ei luovuta. Yli 40 prosenttia maailman sähköstä tuotetaan nykyään hiilivoimalla, ja hiilen poltosta syntyy kolmasosa maailman hiilidioksidipäästöistä.

Kiina ratkaisee, kuinka ilmaston käy. Se kuluttaa lähes yhtä paljon hiiltä kuin koko muu maailma yhteensä; neljä kertaa enemmän kuin maailman toiseksi suurin hiilisyöppö Yhdysvallat.

Pelkästään tänä vuonna Kiinassa on myönnetty luvat 155 uuden hiilivoimalan rakentamiselle.

Oxfordin yliopiston ekonomisti Dieter Helm on laskenut, että Euroopassa pitäisi rakentaa joka viikko tuhat tuulivoimalaa, jotta täällä voitaisiin vastata Kiinan ja Intian lisääntyvään hiilen polttoon.

Hiiltä käyttävät yhä muutkin. Vuosina 2010–2014 maailmassa on rakennettu uutta hiilivoimaa 200 megawatin edestä joka päivä.

Hiilestä on nyt päästävä eroon, mutta miten?

Tarjolla on edelleen muutama tuttu, iso ratkaisu. Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten ne soveltuvat Kiinaan ja muuhun maailmaan.

1. Energiatehokkuus

Energian käyttöä tehostamalla syntyy 40 prosenttia vuoteen 2050 mennessä tavoitelluista päästövähennyksistä, IEA arvioi.

”Siinä on kaikkialla paljon parantamista, jopa Suomessa”, sanoo Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

”Toinen pienemmässä määrin vaikuttava tekijä on, että törkyisimmät hiililaitokset saataisiin pois. Uusien ja vanhojen hiilivoimaloiden välillä on hirveä ero päästöissä”, Ollikainen sanoo.

Kiinassakin uudet hiilivoimalat ovat vanhoja tehokkaampia.

2. Uusiutuva energia

Toiveikkaimmissa ennusteissa puolet maailman sähköstä voidaan tuottaa tuuli- ja aurinkovoimalla vuonna 2050. Niiden markkinat kasvavat jatkuvasti, ja Kiinakin panostaa uusiutuviin tulevaisuudessa.

Akkuteknologian ja älykkäiden sähköverkkojen kehitys taas ratkaisee uusiutuvan energian varastointiongelman.

IEA:n laskelmien mukaan vuoteen 2040 mennessä EU tuottaa puolet sähköstään uusiutuvilla, Kiina ja Japani kolmasosan.

Kiina on luvannut pysäyttää päästöjen kasvun vuoteen 2030 mennessä ja tuottaa tuolloin 20 prosenttia sähköstään uusiutuvilla.

”Muutoksen tarpeesta on Kiinassa selkeä näkemys, mutta se ei tapahdu nopeasti”, sanoo Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund.

”Kiinalaiset arvioivat, että kivihiilenpoltto ja ympäristöhaitat leikkaavat bruttokansantuotteen kasvusta 3,5 prosenttia vuodessa. Kivihiilen lisääminen alkaa syödä talouskasvua. Tämä on luultavasti se mekanismi jolla Kiina alkaa korjata askeliaan”, Lund arvioi.

3. Vähähiiliset polttoaineet

Kiina ei tule hyppäämään uusiutuviin yhdessä yössä, kuten eivät muutkaan maat. Siirtymävaiheessa kivihiiltä korvataan IEA:n skenaarioissa maakaasulla.

Maakaasu on fossiilinen polttoaine, mutta tuottaa puolet vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kivihiili.

Puhtaasti hiilidioksidipäästöjen kannalta katsottuna jopa kiistelty liuskekaasu on ilmastoteko. Liuskekaasu on maakaasua, jota porataan kalkki- ja liuskekivien huokosista. Sen poraaminen voi myrkyttää pohjavesiä ja aiheuttaa muitakin ympäristöhaittoja.

Halvan liuskekaasun avulla Yhdysvallat on kuitenkin ensi kertaa historiassa kääntänyt hiilidioksidipäästönsä laskuun, ja ne laskevat tällä hetkellä nopeammin kuin Euroopassa.

”Euroopassa ei mielellään tästä puhuta, mutta se on yksinkertainen laskutoimitus. Jos maailman kivihiililaitokset korvataan kaasulla, globaalit päästöt tippuvat 20 prosenttia”, Lund sanoo.

Kaasusta saa myös nopeaa ja joustavaa säätöenergiaa tuuli- ja aurinkovoimalle.

4. Ydinvoiman lisääminen

Ydinvoima säilyy päästövähennysten työkaluna tulevaisuudessakin. Neljännen sukupolven reaktorit ja toriumvoimalat voivat tuottaa nykyistä puhtaampaa ydinvoimaa. Jätteitä syntyy vähemmän, tai ne saadaan kierrätettyä voimalassa. Esimerkiksi Intia kaavailee tällaisten voimaloiden rakentamista.

Ydinvoimaloiden korkea hinta ja pelko riskeistä suitsivat kuitenkin ydinvoiman lisäämistä etenkin länsimaissa.

”Jokainen megawatti, jonka ydinvoima tuottaa hiilen syrjäyttämiseksi on ilmastollisesti ok, muttei ehkä taloudellisesti”, Ollikainen sanoo.

5. Hiilidioksidin talteenotto

Hiilidioksidin talteenotto- ja varastointijärjestelmistä toivottiin pelastajaa, mutta ne ovat toistaiseksi epäonnistuneet.

Hiilidioksidin talteenotolla eli CCS-tekniikalla tarkoitetaan menetelmiä, joissa hiilivoimaloiden päästöistä voidaan puhdistaa ja erottaa hiilidioksidi, kerätä se talteen ja säilöä syvälle merenpohjaan tai maaperään.

Näillä tekniikoilla kivihiilen poltosta saataisiin jopa 90 prosenttia puhtaampaa.

Laitoksia on jo olemassa esimerkiksi Yhdysvalloissa, Norjassa ja Kanadassa. Tekniikka on kuitenkin kallista ja vasta kehitysasteella.

”Nämä menetelmät ovat olleet IEA:n ja ilmastopaneeli IPCC:n lempilapsi, mutta ne eivät näytä olevan realismia. Missään ei oikein viedä niitä eteenpäin tällä hetkellä”, Lund sanoo.

Kehitteillä on myös menetelmiä, joilla voitaisiin valmistaa ilmakehän hiilidioksidista polttoainetta.

Sähköllä, vedellä ja hiilidioksidilla voidaan tehdä esimerkiksi metaania, joka sopii autojen polttoaineeksi tai sähköntuotantoon voimaloissa. Audi panostaa tähän teknologiaan.

Juttuun on haastateltu myös sähkötekniikan professoria Jarmo Partasta Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?