Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Vertaiskauppa kasvaa verkossa kohisten – arvo jo satoja miljoonia

HS Ilta
 
Rio Gandara / HS
Tassu Haapalainen postitti tiistaina Huuto.netissä myymänsä Play Station -pelin Helsingin pääpostissa.
Tassu Haapalainen postitti tiistaina Huuto.netissä myymänsä Play Station -pelin Helsingin pääpostissa. Kuva: Rio Gandara / HS
Tästä on kyse

Vertaiskauppa verkossa

 Vertaiskauppa on yksityisten ihmisten keskenään käymää kauppaa, josta ei peritä arvonlisäveroa.

 Kaupan liiton selvityksen mukaan runsaat kaksi miljoonaa suomalaista on viimeisen puolentoista vuoden aikana käynyt verkossa vertaiskauppaa.

 Vertaiskauppaa käydään verkossa Facebookin kirpputoriryhmissä ja palvelualustoilla, kuten Huuto.netissä ja Tori.fissä.

Suomalaiset ostavat ja myyvät verkon erilaisilla kauppapaikoilla tavaraa ahkerasti.

Kuluttajat ovat runsaan puolentoista vuoden aikana myyneet verkon kautta käyttötavaroita, kuten vaatteita ja harrastusvälineitä, noin 500 miljoonalla eurolla.

Kaupan liiton ja Tampereen yliopiston yhteisestä verkkokauppaselvityksestä käy ilmi sekin, että runsaat kaksi miljoonaa suomalaista on kokeillut verkon vertaiskauppaa. Niillä tarkoitetaan Tori.fin ja Huuto.netin kaltaisia palveluita sekä Facebookin kirpputoriryhmiä.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja vertaa määrää suomalaisten vuonna 2014 Virossa ostoksiin ja palveluihin käyttämään 477 miljoonaan euroon.

”Vaikka vertailuajanjaksot ovat eri mittaiset, niin ei tarvitse olla kummoinen ekonomisti nähdäkseen, että vertaisverkkokauppa on suurempaa kuin suomalaisten kulutus Virossa”, Kurjenoja sanoo.

”Suunta on selvä. Kuluttajien keskenään verkossa käymä kauppa ei ole enää marginaali ilmiö.”

Suosion vuoksi myös yritykset haluavat tietää, mistä verkon vertaiskaupassa on kyse. Uudet kauppatavat ovat luonnollisesti muutoksia, joihin yritykset haluaisivat päästä mukaan.

”Esimerkiksi netistä ostettuun lastensänkyyn voisi myydä ainoastaan uutta patjaa”, Kurjenoja sanoo.

Selvityksen mukaan kuluttajista valtaosa ostaa tavaroita toisilta kuluttajilta säästääkseen rahaa.

Palvelujen ja kaupan professorin Hannu Saarijärvi Tampereen yliopistosta toteaa, että selvityksessä kiinnostavinta on se, ettei vertaiskaupan suosio selity yksin taloudellisena kysymyksenä.

Artikkeliin liittyvät

”Suosiossa näkyvät ympäristötietoisuuden kasvu ja taloudellinen puoli molemmat”, Saarijärvi sanoo.

Saarijärven mukaan selvitys näyttää sen, että tavaroiden jälkimarkkinat ovat tehostumassa.

”Internet on erinomainen kysynnän ja tarjonnan yhdistäjä. Netti tehostaa jälkimarkkinoita ja siitä vertaiskaupassa on kyse.”

Verkon vertaiskauppaa käyvät siis niin ne, jotka määrittelevät joutuvansa tinkimään kuin nekin, jotka kokevat tulevansa hyvin toimeen.

Kun selvityksessä kysyttiin kuluttajien omaa kokemusta toimeentulostaan, kävi ilmi, että vertaisverkkokauppaa käyvien oma taloustilanne jakautuu melko tasaisesti.

”Myös se, että vertaisverkkokauppa niin sanotusti kansanomaistuu on kiinnostavaa”, Saarijärvi toteaa.

Kansanomaistumisella Saarijärvi tarkoittaa sitä, että vertaisverkkokaupassa eivät osta ja myy tavaroita ja palveluita vain nuoret edelläkävijäjoukot, vaan myös keski-ikäiset.

Pienelle joukolle, noin 5-10 prosentille verkon vertaiskaupan käyttäjistä, se on Saarijärven mukaan jo ensisijainen ostamisen kanava. Suurimmassa osassa tavararyhmistä verkon vertaiskauppa on ostamisen täydentävä kanava.

”Selvityksen mukaan noin 40-50 prosenttia pitää verkon vertaiskauppaa joko ensisijaisena tai täydentävänä kaupankäynnin kanavana”, Saarijärvi kertoo.

Kuluttajat ovat selvityksen mukaan vertaisverkkokauppaan pääosin tyytyväisiä ja suosittelisivat vertaisverkkokauppaa muillekin.

Tassu Haapalainen, 18, postitti tiistaina Helsingin pääpostissa Play Stationin -pelin, jonka hän oli myynyt Huuto.netin kautta.

”Ostan ja myyn kaikki pelit Huuto.netin kautta”, hän kertoi.

Haapalainen sanoo kaupankäynnin netissä sujuneen enimmäkseen ongelmitta.

”Kerran tulin huijatuksi, kun joku kaveri myi peliä, jota hänellä ei ollutkaan. Menetin rahani. Huijauksen olisi kyllä voinut arvata siitä, että hän pyysi siitä niin halpaa hintaa.”

Haapalainen kertoo ostaneensa Huuto.netistä myös kameran, mutta halusi tavata ostajan kaupantekoa varten. ”Niin arvokasta tavaraa ei postin kautta viitsi ostaa.”

Vertaiskauppaa verkossa käyneistä vain harva on kuitenkaan ostanut toisilta kuluttajilta palveluita.

Selvityksen mukaan Airbnb-majoituspalvelua ja Uber-kuljetuspalvelua ovat käyttäneet lähinnä edelläkävijäjoukot eli alle 35-vuotiaat suomalaiset, jotka määrittelevät tulevansa taloudellisesti hyvin toimeen.

Airbnb:tä on selvityksen mukaan käyttänyt 158 000 suomalaista ja Uberia 38 000 suomalaista.

”Vaikka Airbnb ja Uber ovat vielä nyt selkeästi nuorempien juttu, niin pikku hiljaa se vakiintuu”, Kurjenoja toteaa.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?