Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Maailman paras kivääriampuja luottaa suomalaisiin varusteisiin – eikä kilpailisi tyttöystäväänsä vastaan

HS Ilta
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Niccolò Campriani harjoittelee nelisen tuntia päivässä. Vuodessa hän ampuu 20000–25000 laukausta
Niccolò Campriani harjoittelee nelisen tuntia päivässä. Vuodessa hän ampuu 20000–25000 laukausta Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Niccolò Campriani

 Italialainen haulikkoampuja ja olympiavoittaja.

 Syntynyt 6. marraskuuta 1987 Firenzessä.

 177 cm / 75 kg.

 Voitti Lontoon kesäkisoissa 2012 kultaa 50 metrin asentokilpailussa ja hopeaa 10 metrin ilmakiväärikisassa.

 Vuoden 2010 maailmanmestari asentokilpailussa, jossa ammutaan makuulta, polvelta ja pystystä.

 Kaksi EM-kultaa, 4 EM-hopeaa ja 2 EM-pronssia.

 Opiskellut konetekniikkaa Länsi-Virginian yliopistossa Yhdysvalloissa.

Forssa

Millaista on olla maailman paras ampuja näinä aikoina, kun maailmalla tapahtuu yhä järjettömämpiä terroritekoja, joissa aseet puhuvat?

Kivääriammunnan olympiavoittaja Niccolò Campriani tuumaa hetken ennen kuin vastaa. ”Ase on minulle urheiluväline. Ammun vain paperisiin tauluihin. Tuskin F1-ajajakaan miettii kilpailuissa surmaavansa ihmisiä siviililiikenteessä”, sanoo Campriani, joka viettää tämän viikon kevyen lumipeitteen saaneessa Forssassa.

Forssaan italialainen on tullut hakemaan vain parasta. Sitä hänelle tarjoaa Suomen maajoukkueen entinen ampuja Kurt Thune, joka valmistaa pienessä verstaassaan ampujille mittatilauspukuja.

Ampuminen on välineurheilua. Pelkkä ase ja tarkka silmä eivät riitä. Ampuja tarvitsee tyköistuvan takin ja housut.

Thunen räätälimestari tekee millintarkan takin, joka tukee ampujaa kivääriammunnan eri asennoissa, pystystä, polvelta ja makuulta.

”Takki on tärkeä, koska sen täytyy sopia täydellisesti”, sanoo Lontoon kesäkisojen 2012 kivääriasentokisan voittaja.

Pienoiskivääri tai -ilmakivääri painaa 5–7,5 kiloa. Ilman tukevasta purjekankaasta ja nahasta tehtyä takkia asetta on vaikea pitää paikallaan.

Thunen varusteilla Campriani on valmis uusimaan voittonsa ensi kesänä Riossa. Lontoossa yli 40 prosenttia mitalisteista käytti suomalaisia varusteita.

Forssassa varusteiden räätälöinti, teko ja sovitus kestää viisi päivää.

Thune ei ota häneltä varusteista maksua. ”Hän halusi maksaa, mutta kieltäydyin”, sanoo Thune.

Maailmassa on paljon ampumaurheilijoita, mutta suuren yleisön julkisuutta se saa pienten lajien tapaan kerran neljässä vuodessa, olympialaisissa.

Camprianin mukaan se tuo ampujille paineita. ”Jos epäonnistuu kerran neljässä vuodessa, ei oikein ole mitään. Emme ole jalkapalloilijoita.”

Ampumaurheilun kansainvälinen lajiliitto ISSF yrittää muuttaa lajia yleisöystävällisempään suuntaan. Riossa yleisöä kehotetaan hurraamaan ja taputtamaan kesken suoritusten, jotta katsomoon saadaan karnevaalitunnelmaa.

Olympialaisiin jo valittu Campriani pitää harjoitellessaan korvillaan kuulokkeita, joista tulee musiikkia ja taputuksia.

Niin hän totuttelee tulevaan. ”Nyt on myöhäistä arvostella päätöstä oli se sitten ampujia kohtaan reilua tai ei. Annetaan yleisölle, mitä se haluaa. Pakko on mennä mukaan ja myös harjoitella sen mukaan. Meteli ei ole ongelma, mutta se häiritsee, jos välillä on melua ja välillä ollaan hiljaa.”

Uutta on myös se, että kahdeksan ampujan finaali alkaa nollasta. Vaikka Campriani olisi ampunut alkukilpailuissa ME:n, sillä ei ole finaalissa merkitystä.

Muutokset vaativat kovaa psyykettä. ”Mentaalinen kestävyys merkitsee ammunnassa 80 prosenttia suorituksesta. Jos pää ei kestä ja sydän takoo miljoonaa, peli on pelattu”, sanoo Campriani, jolla itsellään on huippuluokan henkinen valmentaja Edward Etzel.

Ampumaurheilu on harvoja lajeja, joissa naiset ovat parempia kuin miehet.

Camprianilla on tästä omakohtaista kokemusta. Hänen tyttöystävänsä Petra Zuplasing on Italian parhaita naisampujia.

Kuinka paljon teillä on keskinäistä kilpailua?

”En halua kilpailla tyttöystävääni vastaan. Olen ehkä parempi ampuja kuin hän, mutta hän on henkisesti vahvempi kuin minä.”

Mitä ohjeitta antaisit suomalaisille ampujille? ”Luota itseesi, älä koskaan anna periksi ja niin – hanki hyvät varusteet.”

Oikaisu: Haulikkoampujan nimi on Niccolò Campriani, ei Camprioni.

Kaisa Rautaheimo / HS

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?