Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Postin työehtoriita laajenee: AKT:n ahtaajat mukaan työtaisteluun tiistaina satamissa, työnantajat ihmeissään

HS Ilta
 
Juha Metso
Ahtaajia Vuosaaren satamassa.
Ahtaajia Vuosaaren satamassa. Kuva: Juha Metso

Postin työtaistelu laajenee edelleen.

Auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n mukaan ensi tiistaista alkaen kaikissa Suomen satamissa liittoon kuuluvat ahtaajat eivät käsittele lasteja terminaaleissa, jotka noudattavat huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöitä koskevaa työehtosopimusta.

AKT:n kahden rivin tiedote Paun lakon tukitoimista satamissa herätti hämmennystä työnantajapuolella.

”Olemme yrittäneet selvittää ja kysyä AKT:sta, että kuinka laajasti työt pysähtyisivät”, sanoo Suomen huolintaliikkeiden liiton toimitusjohtaja Petri Laitinen. Liitto kuuluu Palvelutyönantajien liittoon Paltaan.

”Selvää on, että toimet kohdistuvat ulkomaankauppaan eli vientiin ja tuontiin, mutta sekin on epäselvää, koskevatko ne myös sisämaan terminaaleja, joista tulee tavaraa”, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan toimet eivät ainakaan heti pysäytä ulkomaankauppaa, mutta lisäävät kuljetuskustannuksia, kun pitää ”hakea vaihtoehtoisia ratkaisuja”.

Ahtaajien työnseisaus näkyisi etenkin suurissa satamissa, joissa varsinaisten satama-alueiden ulkopuolella on suuria logistiikka-alueita ja huolintaterminaaleja. Niiden työntekijöillä on voimassa sopimus Paltan kanssa. Työnseisaus pysäyttäisi tavaroitten kulun varsinaiselle lastausalueelle.

Suomessa on 25 satamaa, joilla on merkittävää ulkomaanliikennettä. Suurimpien joukossa ovat Helsingin Vuosaaren, Haminan, Kotkan ja Turun satamat.

Myös julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL lähetti keskiviikkona tiedotteen , jonka mukaan se tukee Paun työtaistelua ryhtymällä myötätuntotaistelutoimiin lautta- ja lentoliikenteessä.

JHL:n työtaistelutoimet losseilla käynnistyvät ensi maanantaina aamulla kello 06.00. Finferries Oy:ssä ja Eurowork Oy:ssä työntekijät, jotka ovat JHL: jäseniä, eivät ota Posti Oy:n tai DHL:n ajoneuvoja tai muita kuljetuksia aluksille koko Suomessa. Tukitoimet ovat voimassa toistaiseksi.

Lentoliikenteessä myötätuntotyötaistelutoimiin ryhdytään niin, että maanantain puolen yön ja tiistain puolenyön välisenä aikana Finaviassa, RTG:ssä ja Airpossa työntekijät, jotka ovat JHL: jäseniä, eivät kuormaa, siirrä, huolla, turvatarkasta tai mitenkään muutenkaan palvele Posti Oy:hyn liittyviä lähteviä lentoliikennekuljetuksia millään Finavian hallitsemalla kentällä koko Suomessa.

Lentoyhtiöiden matkustamohenkilökuntaa edustava Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY puolestaan kertoi, että se aloittaa ylityökiellon ensi maanantaina. Ylityökielto on voimassa neljä päivää.

Yhdistyksen mukaan sillä on täydet valmiudet ryhtyä myös muihin tukitoimiin.

Ylityökiellolla SLSY tukee postin työntekijöitä edustavaa Pauta. Kiista liittyy Paun ja Postia edustavan Paltan riitaan työehdoista.

Työntekijöiden mukaan työnantaja haluaa selvästi heikentää työehtoja. Postin mukaan sen kilpailijat ovat toisen työehtosopimuksen piirissä, ja Postin mukaan Teollisuusalojen ammattiliiton Teamin työehtosopimus on 10–15 prosenttia edullisempi kuin Postin käyttämä sopimus.

Pau on pyytänyt tukitoimia muilta kuljetusliitoilta. Aiemmin tällä viikolla tukitoimista ovat ilmoittaneet AKT, Suomen merimies-unioni ja Ilmailualan unioni IAU.

Kiistan sovittelu jatkuu seuraavan kerran huomenna torstaina valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Postin työehtokiista on vaikuttanut myös Helsingin Sanomien jakeluun.

Työnseisaus on lamauttanut sanomalehtien varhaisjakelua viime perjantaista lähtien. Jakelun on määrä palata normaaliksi torstaina pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?