Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
keskiviikkona 25. marraskuuta 2015

Työnantajien EK lopettaa tupojen Suomen – SAK:n Lauri Lyly: ”Tämä on huono juttu”

HS Ilta
 
Antti Johansson HS
”Sääntömuutos ei merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille”, EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi.
”Sääntömuutos ei merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille”, EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi. Kuva: Antti Johansson HS

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n syyskokouksessa julkaistiin varsinainen suomalaisen työelämän jymyuutinen.

EK muuttaa sääntönsä niin, että järjestö ei voi enää sopia keskitetyistä työmarkkinaratkaisuista. Tämä merkitsee, ettei palkansaajilla ole enää osapuolta, jonka kanssa tehdä tupo-, tyka- tai muitakaan sopimuksia.

Sääntömuutos tulee voimaan ensi toukokuussa, eli parhaillaan käytäviä työmarkkinaneuvotteluja järjestö voi vielä käydä ja sopia.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi järjestön syyskokouksen seminaarissa Helsingin Finlandia-talolla, ettei sääntömuutos merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille.

”Keskitetyt ratkaisut jäävät nyt historiaan. Ruotsissa se tehtiin jo 20 vuotta sitten.”

Alahuhdan mukaan sopimukset tehdään vastedes liittojen välillä ja paikallisesti.

”Tätä ratkaisua on valmisteltu pitkään, eikä se liity parhaillaan meneillään oleviin työmarkkinaneuvotteluihin”, Alahuhta sanoi.

”Yhteiskuntasopimusneuvottelut viedään kuitenkin loppuun onnistuneesti.”

Alahuhta sanoi, että paikallisella sopimisella saadaan kilpailukykyä. Sen edistäminen vaatii hyvää keskustelusuhdetta palkansaajien ja työnantajien kesken, Alahuhta sanoo.

Suurimman palkansaajien keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitää EK:n päätöstä arveluttavana.

”Tämä on mielestäni huono juttu. Suomi on pieni maa ja avotalous, joka tarvitsisi mahdollisimman laajan työkalupakin. Keskitetyn mallin kaltaisten työkalujen pois heittäminen rajoittaa kykyämme vastata globaalien markkinoiden haasteisiin.”

Lyly arvelee, että vuoden päästä päättyvän työllisyys- ja kasvusopimuksen kaltaisia ratkaisuja on tulevaisuudessa hyvin vaikea saavuttaa. Nykyisen keskitetyn ratkaisun piiriin kuuluu jopa 93 prosenttia palkansaajista.

EK:n linjaus ei yllättänyt Lylyä, koska työnantajajärjestö on suhtautunut keskitettyihin ratkaisuihin kriittisesti koko 2000-luvun. Lyly sanoo pitävänsä paikallista sopimista sinänsä hyvänä asiana, mutta sanelupolitiikkaa hän ei hyväksy.

”Työnantajien neuvotteluasema on paikallisella tasolla selvästi parempi kuin meidän ihmisten. Liittotasolla vaikutusasemat ovat suurin piirtein samanlaisia. EK haluaa viedä neuvottelut sinne, missä he ovat itse vahvempia.”

Roni Rekomaa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei yllättynyt EK:n linjauksesta.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei yllättynyt EK:n linjauksesta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?