Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulavia tilastoja ja ihmiskunnan tulevaisuus avaruudessa – HS esittelee neljä tieteen tähteä

Hans Rosling saa tilastot laulamaan, Martin Rees suunnittelee ihmiskunnan tulevaisuutta avaruudessa. Frans de Waalin apinat vaativat oikeudenmukaisuutta, ja Lene Hau pysäytti valon.

Arja Kivipelto HS
Matti Mielonen HS
Timo Paukku HS
Mikko Puttonen HS
Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Hans Rosling on mies, joka saa tilastot laulamaan, esittelee kansainvälinen Ted-järjestö kuuluisan ruotsalaisen lääkärin ja tilastotieteilijän. Voittoa tavoittelematon Ted pyrkii levittämään uusia ajatuksia ihmiskunnan iloksi muun muassa julkaisemalla väkeviä puheita internetissä. Sen sivuilta löytyy kymmenen Roslingin videoitua luentoa.

Ne ovat hauskaa ja mieltä kohottavaa katsottavaa, vaikka kaikissa on kyse mitä vakavimmista asioista, kuten nälästä, köyhyydestä ja sairauksista. Mutta Rosling kuvaa maailman kehitystä lennokkaasti kuin urheiluselostaja ja löytää tilastoista toivoa.

Hänen esityksensä ovat täynnä jekkuja. Hän esimerkiksi kertoo kysyneensä ruotsalaisilta lääketieteen opiskelijoilta lapsikuolleisuuden yleisyydestä eri maissa ja saaneensa surkeita vastauksia. Sitten hän väläyttää näkyville prosenttilukuja, jotka todistavat, että simpanssit olisivat ihan sattumalta vastanneet oikeammin. Ja seuraavaksi esille lävähtävät melkein samanlaiset prosentit kuin mihin ihmisapinat ylsivät. Ne on laskettu Ruotsin parhaan sairaalan lääkäreiden vastauksista.

Rosling viittaa entisiin kollegoihinsa, sillä hän työskenteli pitkään Karoliinisessa instituutissa, viimeksi kansainvälisen terveyden professorina vuodet 2001–2007.

Hän on opiskellut tilastotiedettä ja lääketiedettä Uppsalan yliopistossa sekä kansanterveystiedettä Bangaloressa Intiassa. Hän väitteli konzoksi nimeämästään taudista, joka rappeuttaa hermostoa ja vie lopulta kävelykyvyn. Rosling tutki sitä kahden vuosikymmenen aikana Afrikan syrjäseuduilla ja osoitti, että pahat epidemiat liittyvät aliravitsemukseen ja ravintokasvi kassavan riittämättömään käsittelyyn. Sen juuret ja lehdet sisältävät syanidia, joka pitää poistaa huolellisesti esimerkiksi kuivaamalla tai keittämällä.

67-vuotias Rosling on eläkkeellä, mutta täyttää päivänsä työllä. Hän saa vuosittain tuhatkunta kutsua tulla puhumaan ja hyväksyy niistä noin sata.

Hän sanoo taistelevansa vaarallista, monia vauraita valtioita piinaavaa ilmiötä vastaan. Se on ”myrkyllinen yhdistelmä tietämättömyyttä ja ylimielisyyttä”. Tietämättömyys johtuu muun muassa siitä, että me kaikki raahaamme mukanamme säkillistä virheellisiä ennakko-oletuksia. Ne ovat usein elinympäristömme luomia väärinkäsityksiä tai koulussa oppimiamme faktoja, jotka olivat totta silloin kun opettajamme opiskelivat.

Rosling työskentelee Gapminder-säätiölle, jonka hän itse perusti ja jota hänen poikansa Ola Rosling tätä nykyä johtaa. Rosling käyttää kehittämäänsä Trendanalyzer-ohjelmistoa ja visualisoi sen avulla muun muassa YK:n ja Maailmanpankin tilastoja. Niissä maat ovat vaikkapa erivärisiä kuplia, jotka liikkuvat koordinaatistolla hurjaa vauhtia – ja pääsääntöisesti kohti parempaa.

Maailma on nimittäin paljon parempi paikka kuin useimmat meistä luulevat. Elinajanodote on pidentynyt, lapsikuolleisuus vähentynyt, tyttöjen koulunkäynti yleistynyt. . . Vielä 1960-luvulla maapallon maita havainnollisti käyrä, joka näyttää kaksikyttäisen kamelin selältä: on hyvinvoivien rikkaiden ja kärsivien köyhien kukkulat. Tämä on menneisyyttä, sillä todellisuus muistuttaa dromedaarin profiilia. Yksi kyttyrä riittää, ja sen huippu kuvaa melko mukavasti porskuttavaa keskiluokkaa.

Sen, joka ei tunne Roslingia, kannattaa paneutua ensimmäiseksi klassikkoon vuodelta 2006. Se on katsottu jo yli 10 300 600 kertaa ja käännetty suomeksikin.

Seuraavaksi voi perehtyä vaikkapa tämänsyksyiseen videoon. Sen provosoiva otsikko ”Onko YK tullut hulluksi?” viittaa järjestön tuoreeseen tavoitteeseen poistaa äärimmäinen köyhyys kaikkialta maailmasta vuoteen 2030 mennessä. Luennoitsija on harmaantunut ja muuttunut kumarammaksi sitten vuosikymmenen takaisen esityksen. Mutta hänen tyylinsä on hioutunut entistäkin havainnollisemmaksi. Vastustamattoman, poikamaisen innokkaasti hän todistaa, että vain 15 vuodessa on mahdollista ja välttämätöntä saavuttaa kunnianhimoinen päämäärä.

Hänestä köyhyyden lopullinen kukistaminen on jopa helppoa, jos sitä vertaa muihin tulevaisuuden haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen.

Martin Rees uskoo, että robotit jatkavat ihmisen evoluutiota ja valloittavat universumin
Timo Paukku / HS
Kosmologi Sir Martin Rees.
Kosmologi Sir Martin Rees.

Maailmanlopusta puhuu moni, ja saa puhuakin. Mutta ehkä tähtitieteilijä Martin Reesin sana painaa maailmanlopun asioissa hieman enemmän kuin maallikkojen.

Ei siksi, että hän on Sir. Eikä siksi, että kirjoitti vuosituhannen alussa 2003 asiasta kirjankin: Our Final Century, viimeinen vuosisatamme.

Reesin sana painaa tässä asiassa siksi, että hän erittelee ihmiskunnan kohtaloa hyvin järkevästi.

Reesin kasvot ovat lordin, mutta olemus kumara. Selän kyttyrä on taivuttanut miehen kumaraan asentoon. Se ehkä tuo älykkyyteen pientä nöyryyttä.

”Hän on harvoja esimerkkejä ihmisestä, jolla on loistava äly, mutta joka osa puhua maallikoille niin, että he eivät tunne olevansa henkisesti alempia.”

Näin kehui Reesin tyyliä taannoin lontoolainen sanomalehti The Independent.

Britannian tiedeviikolla hän vaeltaa pressikeskuksessa kumarassa ja tarjoutuu heti virnistäen haastatteluun, jos sitä häneltä pyytää.

Rees on suurimpia eläviä astronomeja. Hän on tutkinut erityisesti maailmankaikkeuden taustasäteilyä, galaksien kasautumia, kvasaareja ja gammapurkauksia.

Rees tutkii nykyään myös olemassaolomme riskejä. Hän on kirjoittanut yhdeksän kansantajuista kirjaa, viimeisenä From Hear to Infinity (2011).

Kosmologia on tärkeä ympäristötiede, Rees sanoo. Se luo reunaehdot ymmärtää maapallon kehitystä.

”Meille antaa maapallon suojelussa pontta se, jos tunnustaa että emme ole evoluution huippu- tai päätepiste”, hän sanoo. Maapallon elämän tulevaisuus on paljon pitempi kuin se ajanjakso, jona ihminen on kehittynyt.”

Kirjan sanoman mukaan hän on puoliksi pessimisti, puoliksi optimisti.

Jos kaikki menee pieleen, voi ihmisen evoluutiota jatkaa itseään kehittävä robottien armada, sanoo Rees. Hän uskoo, että robotit valloittavat koko aurinkokunnan, ei ihminen.

Robottien marssi lähiavaruuteen on itse asiassa väistämätön. Se on näet paljon halvempaa kuin ihmisen lähettäminen avaruuteen.

Jo avaruuden hurjien etäisyyksien takia robotit on pakko ohjelmoida itsenäisiksi, tai itsenäiseksi parveksi. Tällaiset yhteisöt voisivat tuottaa elämän siemenen.

Avaruuteen siirtyy näin ihmisen sukuinen olio, tai ihmisen luomus. Se voi aloittaa kokonaan uuden käänteen evoluutiossa.

Robottien itsenäistymiseen voisi Reesin mukaan riittää muutama sata vuotta. Sitten ihminen, jos häntä enää on, voisi antaa niiden kehittyä älyllisiksi.

Tähtien välinen matkailu olisi sekin ihmisen jälkeisen lajin tehtävä. Näin Maasta lähtenyt evoluutio alkaisi levitä kosmisiin mittasuhteisiin.

Kaikki riippuu myös siitä, mikä on ihmisen rooli universumissa. Jotkut universumin tähdet ovat jo miljardeja vuosia vanhempia kuin oma tähtemme Aurinko. Jos elämä on tuntemassamme universumissa yleistä, on se alkanut jossain päin jo paljon ennen meitä.

Voisi olettaa osan siitä kehittyneen älylliseksi. Sen olisi kaiken järjen mukaan tietenkin pitänyt edetä pitkän ajan kuluessa myös tänne maapallon lähelle.

Miksi he tai ne eivät siis jo ole täällä, kysyikin fyysikko Enrico Fermi jo 1930-luvulla.

Reesin mukaan pitkälle kehittynyt älyllinen elämä näyttääkin olevan universumissa harvinaista.

”Jos ulkoisen älyn etsintä ei johda mihinkään, minä ja monet muut petymme. Toisaalta kun odotus venyy ja venyy, se kohottaa kosmista itsetuntoamme.”

”Jos pallomme olisikin todella ainutlaatuinen älyn asuinsija, voisimme alkaa pitää itseämme jaloina.”

Ihmisen aiheuttama muutos väreilisi Reesin mukaan ensin Linnunrataan, sitten ehkä koko universumiin. Ihmisellä todella olisi kosmista merkitystä.

”Mutta jos elämä on muualla yleistä, ei siirtyminen planeetalta tähtiin merkitse kosmisesti paljoakaan.”

Rees ymmärtää, että osa ihmisistä kammoaa ajatusta siitä, että ihmislaji muuntuu evoluution jatkuessa toiseksi, jopa robotoituu.

”Pahimmankin ihmisvihaajan pitäisi nyt tajuta ihmisen jälkeisen elämän mahdollisuudet. Ne tukahtuvat, jos ihmislaji sammuu ennen kuin yhteisöt asettuvat planeetta Maan ulkopuolelle.”

Frans de Waal näyttää, mitä apina ajattelee epäreiluudesta
Juha Metso
Frans de Waal kuvattiin Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa, kun hän vieraili Suomessa 1998.
Frans de Waal kuvattiin Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa, kun hän vieraili Suomessa 1998.

Tätä kohtausta on katsonut yli 8,4 miljoonaa ihmistä Youtubesta:

Kaksi kapusiiniapinaa kyykkii vierekkäisissä häkeissä. Hoitaja tuo tarjolle perusruokaa kurkkua sekä herkullisia viinirypäleitä. Apina voi saada joko kurkunpalasen tai rypäleen, kun se ojentaa hoitajalle kiven.

Hoitaja ei ole reilu. Toinen apina saa kiveä vastaan aina viinirypäleen, toinen taas saa kerta toisensa jälkeen vain kurkunpalan. Tilanne kismittää silmin nähden vähemmälle jäävää apinaa. Se haluaa myös rypäleen.

Kun hoitaja antaa taas pelkän kurkun, tyytymätön apina viskaa vihannekset menemään ja ravistelee häkkinsä seinää. Se raivoaa, koska sitä on kohdeltu epäreilusti.

”Tästä oli kyse Occupy-liikkeessä”, sanoo videon esittäjä, kädellistutkija Frans de Waal, ja yleisö on riemuissaan.

Apinavideo on osa de Waalin luentoa, joka käsittelee eläinten moraalista ajattelua. Hän on osoittanut lukuisissa tutkimuksissaan, että jo eläimillä on niitä käyttäytymismuotoja, joita pitkään pidettiin vain ihmisen yksinoikeutena.

Sekä vastavuoroisuus että myötätunto toimivat de Waalin mukaan myös eläinkunnassa. Simpanssi auttaa kaveriaan, vaikkei saa siitä heti itselleen hyötyä. Aivan äskettäin toiset tutkijat osoittivat, että koirakin toimii niin.

Eläimet tekevät myös vastapalveluksia toisilleen. Lisäksi ne osoittavat myötätuntoa, kun lajitoveri kärsii tai jää paitsi ruokaa. Kuten videon raivostunut kapusiiniapina osoitti, eläimilläkin on taju tasapuolisesta kohtelusta. Samalla tavalla ovat käyttäytyneet myös koira, linnut ja simpanssit. Simpanssi on jopa kieltäytynyt herkusta, jos kaveri on jätetty ilman.

Ennen moraalia koskevia tutkimuksiaan Frans de Waal tutki politiikkaa, mutta ei ihmisten vaan simpanssien. Politiikan näyttämönä oli saari alankomaalaisessa Burgersin eläintarhassa Arnhemissa 1970-luvulla. Hän seurasi kiikareilla, miten 25 simpanssin lauma pelasi siellä machiavellimaisia valtapelejään.

Näin hän tunnisti ne sosiaalisen vaihdon keinot, joiden ansiosta apinat saattoivat elää sovussa ajoittaisista mittelöistä huolimatta.

”Kaikki ne ilmiöt, joita tutkin tälläkin hetkellä, näin silloin silmieni edessä simpanssilaumassa”, de Waal sanoi myöhemmin Pnas-tiedelehden haastattelussa.

Arnhemissa de Waalista hioutui loistokas tieteen popularisoija. Hän piti usein luentoja eläintarhan kävijöille. Yleisö ei kuitenkaan ollut niinkään kiinnostunut kuumista tieteellisistä kysymyksistä kuin eläinten tunteista, ilmeistä ja sosiaalisista suhteista. Vieläkin de Waalin esitelmien kuulijat pääsevät näkemään vangitsevia kohtauksia apinoiden elämästä. Kovin samanlaisia ne ovat kuin mekin.

De Waal julkaisi havaintonsa simpanssien sosiaalisista kuvioista tieteellisinä artikkeleina mutta kirjoitti myös populaarin kirjan Chimpanzee Politics. Vuosi oli 1982. Kirja nosti 32-vuotiaan kirjoittajansa kuuluisuuteen.

Sittemmin de Waal on kirjoittanut jo 14 yleistajuista kirjaa, viimeisimpänä toissa vuonna ilmestynyt The Bonobo and the Atheist. Häneltä on suomennettu kirja Hyväluontoinen : oikean ja väärän alkuperä ihmisessä ja muissa eläimissä (Terra Cognita, 1998)

De Waal on työskennellyt pitkään professorina Emory-yliopistossa sekä Yerkesin kädelliskeskuksen johtajana Atlantassa Yhdysvalloissa.

Joulun ratoksi voi katsoa de Waalin koko moraaliluennon.

Tanskalaistutkija Lene Hau pysäytti valon
Justin Ide
Lene Hau
Lene Hau

Tanskalainen fyysikko Lene Vestergaard Hau on onnistunut tempussa, johon Albert Einstein ei uskonut. Hau on pysäyttänyt valon. Se onnistui vuonna 2001, jolloin Hau vangitsi valonsäteen natriumatomien pilveen.

Haulle on sen jälkeen ennustettu fysiikan Nobelia, joka on myönnetty vasta kahdelle naiselle – puolalais-ranskalaiselle Marie Curielle ja saksalais-yhdysvaltalaiselle Marie Goeppert Mayerille. Hau, 56, työskentelee Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa.

Valon nopeus on tyhjiössä huikeat 300 000 kilometriä sekunnissa, mutta nopeus hidastuu jo ihan tavallisissa materiaaleissa kuten vedessä ja lasissa. Hau ensin hidasti valon 17 metrin sekuntinopeuteen, ja seuraavissa kokeissa hän jo pysäytti valonsäteen hyvin kylmän atomipilven, lasereiden ja peilien avulla.

Natriumatomien pilvi oli viilennetty hyvin lähelle absoluuttista nollapistettä. Syntyi niin sanottu Bosen-Einsteinin tiivistymä. Se on harvaa kaasua, jonka atomit käyttäytyvät hyvin yhtenäisesti.

Hau lähetti kylmään natriumpilveen laserilla valopulssin. Toinen eli kytkentälaser viritti natriumatomit siten, että pilvi tuli läpinäkyväksi valon tietyille aallonpituuksille, joten valopulssi pääsi etenemään. Atomit virittyivät yhdeltä energiatasolta toiselle.

Kun kytkentälaser sammutettiin, natriumpilvi muuttui taas läpinäkymättömäksi ja pilven läpi pyrkinyt valonsäde pysähtyi. Se myös meni kasaan, kun säteen kärki kulki pimentyneessä natriumpilvessä hitaammin kuin loppupää – kilometrin mittainen säde kutistui millimetrin osien mittaiseksi.

Kun kytkentälaser napsautettiin uudelleen päälle, pysähtynyt valonsäde ilmaantui natriumpilvestä uudelleen ja jatkoi matkaa kuin mitään merkillistä ei olisi tapahtunut.

Myöhemmissä kokeissa Hau on tarkentanut, että hän ei pyydystänyt fotoneita kuten tulikärpäsiä purkkiin vaan tallensi valopulssin informaation. Se tallentui natriumatomien ominaisuuksiin kuten spiniin. Valonsäteestä ikään kuin jäi jälki natriumatomeihin, valosta tuli ainetta.

Haun ryhmä on myös siirtänyt valonsäteen informaation kylmästä atomipilvestä toiseen. Kokeissa tutkijat ovat hidastaneet ja liikutelleet valonsädettä kymmeniä sekunteja. Se on perustutkimusta, mutta myös osoittaa, että valoon perustuvaa informaatiota voi käsitellä. Tämä tukee ajatusta, että tietokoneet ehkä toimivat joskus valolla.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?