Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henry Nyman vie joulun vankilaan – HS seurasi kolmen vähemmistöperheen jouluvalmisteluja

Joulua vietetään oman perheen kanssa, mutta sitä ennen Nymanit pitivät huolen siitä, että joulu tulee myös vangeille. HS seurasi kolmen vähemmistöperheen jouluvalmisteluja.

Reetta Paavilainen HS
Marjo Valtavaara HS
Satu Vasantola HS
Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Helsinkiläinen Henry Nyman kiersi joulun alla Itä-Suomen vankiloissa kertomassa Jeesuksesta. Niin hän on tehnyt jo 30 vuoden ajan. Pitkä vankilakierros suuntautui tänä vuonna Kuopion, Sukevan ja Mikkelin vankiloihin.

Aatonaattona hän kävi ystäviensä kanssa vielä Keravan nuorisovankilassa.

”Veimme sinne pojille musiikkia, kirjoja, evankeliumia ja vähän konvehtirasioitakin.”

Nyman jaksaa kiertää vankiloita, koska uskoo, että jonkun elämä voi vankilaevankelistan käynnin takia muuttua.

”Minä niitä poikia siellä jututan ja kyselen, miten voisi varmistaa, ettei tarvitsisi vankilaan palata sitten, kun sieltä pois pääsee. Aika moni kertoo, että aikoo vaihtaa kaveriporukan ja jättää alkoholin. Sen alkoholin he näkevät pahimpana ongelmana. Moni sanoo, ettei selvin päin tee pahuuksia, mutta sitten kun ovat juoneet niin tulee tehtyä rikoksia.”

”Olen monta kertaa nähnyt, kun mies tulee vankilassa uskoon. Yksikin mies, nelikymppinen, oli viettänyt kaduilla ja huonoilla teillä varmaan 20 vuotta ja ollut vankilassa ehkä kymmenen kertaa. Poliisit tunsivat sen hyvin. Sitten se tuli uskoon eikä enää koskaan palannut vankilaan. Nyt sillä on perhe, ajokortti ja normaali elämä. Ei käytä huumeita eikä juo viinaa, vaan hoitaa lapsiaan.”

Nyman on keskustellut uskonnon merkityksestä myös vankeinhoidon henkilökunnan kanssa.

”Eräs johtaja sanoi minulle, että hyvä vaimo voi pelastaa miehen rikoksilta, mutta uskoontulo on vielä varmempi keino. Vaimo voi lähteä kävelemään, mutta usko pitää miehen rehellisillä teillä.”

Uskonto näkyy vahvasti Nymanin ja hänen vaimonsa Helena Nymanin omassakin joulunvietossa. Henry lukee ruokarukoukset, ja yhdessä mennään helluntaiseurakunnan jumalanpalvelukseen.

Jouluaaton he ovat jo vuosien ajan viettäneet Tampereella, tyttären kotona. Sinne tulevat joka vuosi kaikki Nymanien neljä lasta perheineen.

”Lapsenlapset ovat tietysti kaikki mukana ja vävyjen vanhemmat tulevat myös. Joskus tulee muitakin ystäviä ja tuttavia, ei se ole niin tarkkaa”, Helena Nyman sanoo.

Lapsenlapsia on jo neljä. Vanhin on alakoulussa, pienimmät vaipoissa. Sen tarkempia ikiä ei kerrota, sillä se ei ole romanikulttuurissa tapana.

Jukka Gröndahl / HS
Helena Nyman valmistelee joulua pariskunnan keittiössä. Jääkaapin ovea koristavat lastenlasten kuvat, keittiön kaappeja enkelit.
Helena Nyman valmistelee joulua pariskunnan keittiössä. Jääkaapin ovea koristavat lastenlasten kuvat, keittiön kaappeja enkelit.

Perheen ja ystävien kanssa lauletaan, rukoillaan ja syödään perinteiset kalat, kinkut ja laatikot. Aattona Tampereella, joulupäivänä Nymanien kotona Helsingissä. Kun väkeä on paljon eivätkä kaikki mahdu samaan aikaan joulupöytään, syömään pääsevät ensin vanhemmat. Nuoret syövät vasta heidän jälkeensä.

Joulupäivänä Nymanien olohuone muuttuu suureksi parkkihalliksi, kun lapsenlapsista nuorin, Alvari, valtaa olohuoneen autoineen.

”Joulu pyörii lasten ympärillä, sillä lasten juhlahan se pitkälti on. Niin se oli jo meidän molempien lapsuudenkodeissa, vaikka ajat olivatkin erilaiset ja paljon köyhemmät. Meillä oli Helenan kanssa molemmilla kuitenkin sellainen onni, että meillä oli koti. Ei tarvinnut kiertää paikasta toiseen.”

Henry Nymanin isovanhemmilla oli toisin.

He kiersivät talosta taloon pyytämässä ruokaa ja yösijaa. Eräänä jouluna he pyysivät majapaikkaa köyhän mummon luota, pienestä mökistä.

”Mummo vastasi, että totta kai saa yöksi tulla, mutta ruokaa ei ole. Ukki ja mummo vastasivat, että meilläpä on. Heillä oli kärryissä ruokaa, jota he olivat saaneet sekä lahjaksi että vaihtamalla käsitöihin. He jäivät tähän taloon koko jouluksi ja toivat joulun mukanaan. Jos he eivät olisi tulleet, mökissä olisi ollut vain vähän leipää ja lanttua”, Henry Nyman kertoo.

Nymanien mukaan myös useimmilla vangeilla on omaisia, jotka käyvät heitä jouluna katsomassa.

”Melkein kaikilla on, romaneilla ainakin. Romaniyhteisö on sellainen, että se ei hylkää, vaikka jäsen olisi tehnyt pahankin rikoksen.”

Kaisa Sirén
Rauna Rahko-Ravantti ja hänen nelivuotias tyttärensä Ruut koristelivat joulun alla piparkakkutaloa perheen kotona Rovaniemellä. Äiti ja tytär puhuvat keskenään saamea.
Rauna Rahko-Ravantti ja hänen nelivuotias tyttärensä Ruut koristelivat joulun alla piparkakkutaloa perheen kotona Rovaniemellä. Äiti ja tytär puhuvat keskenään saamea.
Saamelaiskodissa joulumänty on vaihtunut tekokuuseen

Poronpaisti komeilee tärkeällä paikalla Rauna Rahko-Ravantin joulupöydässä. Löytyy sieltä kinkkukin.

Ahkun eli isoäidin kotiin Utsjoen Kaamasmukkaan kokoontuu jouluksi jopa 30 syöjää, joten pöydässä täytyy olla kystä kyllin.

Rovaniemellä asuva Rahko-Ravantti, 34, suuntaa jouluksi kotiseudulleen miehensä Mikon, 39, ja tyttärensä Ruutin, 4, kanssa.

Paitsi poronpaistia ja kinkkua, joulupöydässä on takuuvarmasti lohta sekä saamenkakkuja, Ruotsin puolen saamelaisten perinteistä rieskan tyyppistä vehnäleipää.

Perinteinen saamelaiskodin joulumänty on vaihtunut tekokuuseen.

”Lapsena meillä oli joulumänty, koska Utsjoelta ei kuusta saa. Nyt kotiin on hankittu tekokuusi.”

Jouluseurueessa puhutaan sujuvasti pohjoissaamea ja suomea. Rahko-Ravantin oma isä on suomalainen, samoin hänen miehensä.

Tyttärelleen Rahko-Ravantti puhuu saamea. Lapsen kielitaito vahvistuu myös saamenkielisessä päiväkotiryhmässä.

”Jouluna meillä ei hirveästi lauleta. Joulupukki-laulu tietysti ja se kajahtaa saameksi.”

Joulupukki ei ole saamelaiskodissa mikään kiltti herrasmies.

”Stallu eli staalo on vähän ilkeä. Se saattaa syödä lapset, jos asiat eivät mene kuten hän haluaa. Talon piha pitää ehdottomasti siivota ennen pukin tuloa, ettei hän kompastuisi ja suuttuisi”, Rahko-Ravantti kuvaa.

Saamelaispukki ei pukeudu punaiseen, vaan poronnahkaisiin peskiin ja nutukkaisiin.

Joulupäivänä pyritään elämään hissukseen.

”Liittyy kristilliseen perinteeseen, että joulupäivänä on moottorikelkkailu ollut kiellettyä. Eihän sitä kukaan nykyään tottele.”

Joulukirkko Karigasniemessä, 25 kilometrin päässä, kuuluu ohjelmaan, ainakin vanhemmilla ihmisillä.

”Ahku ja minun äiti varmaankin lähtevät kirkkoon. Me nuoret käytämme aikamme nukkumiseen. Tai mielellämme käyttäisimme, mutta näin pienen lapsen perheenä se harvoin on mahdollista.”

Tapanina nuorisokin suuntaa Karigasniemeen, mutta kohde on toinen – Tapsantanssit. Rahko-Ravantti tosin arvelee jäävänsä sieltäkin pois.

Saamelaisasua Rahko-Ravantti ei pakkaa joulureissulle mukaan itselleen eikä tyttärelleen.

”Jouluna meillä on rento vaatetus. Saunan jälkeen puetaan vaatteet, joissa on mukava olla.”

Suomen saamelaisalue kattaa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Lapin paliskunnan alueen Sodankylän kunnassa.

Saamelaiskäräjien mukaan Suomessa on noin 10 000 saamelaista. Heistä yli 60 prosenttia asuu jo kotiseutualueensa ulkopuolella.

Lain mukaan henkilö on saamelainen, jos hän itse tai ainakin yksi hänen vanhemmistaan tai isovanhemmistaan on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenään.

Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: pohjois-, inarin- ja koltansaamea.

Suomalais-venäläisessä perheessä jouluja on kaksi

Länsivantaalaisen omakotitalon eteisessä Veera Keramaa, vuosi ja kahdeksan kuukautta, repii kirahvinaamiota päästään. Äiti Ljudmila Ožgikhina hankki naamion, koska se muistutti häntä lapsuuden uudenvuodenkarnevaaleista Venäjällä.

Uusivuosi on Venäjällä tärkein vuodenvaihteen juhlista, mutta sen paikan Ožgikhinan elämässä on vienyt suomalainen joulu. Hän tapasi tulevan puolisonsa, Mikko Keramaan, neljä vuotta sitten Helsingissä, kun oli työmatkalla Suomessa. Noin vuoden päästä tapaamisesta pari meni naimisiin, ja nyt he viettävät kolmatta yhteistä joulua.

”Suomalainen joulu on meille tärkein juhla. Se on perhejuhla”, Ožgikhina sanoo.

Perhe juhlii aattoa isoäidin kanssa omassa kodissaan, ja välipäivät omistetaan sukulaisvierailulle ja rauhoittumiselle. Pöydässä on enimmäkseen suomalaista jouluruokaa. Venäläistä juhlaa edustavat keitetyt ja täytetyt kananmunanpuolikkaat sekä kaviaari, jota levitetään voin kera vaalealle leivälle.

Ennen tulevan aviomiehen tapaamista Ožgikhina oli jo maistanut laatikoita suomalaisen työnantajansa pikkujouluissa.

”Kaikki laatikot olivat minulle yllätyksiä. Se oli uutta erikoista. Venäjällä on ruuan laitossa käytetty perinteisesti myös lanttua, mutta ei enää.”

Ožgikhina on oppinut tykkäämään porkkanalaatikosta, ja lanttulaatikkokin menettelee.

”Ja rosolli. Venäjällä sen tarjoaminen jouluna on mahdotonta, se on arkiruokaa. Mutta syön sitä mielelläni.”

Uudenvuoden asema lujittui Venäjällä sosialistisen vallankumouksen jälkeen vuonna 1917. Aattona kodeissa vierailee pakkasukko, joka jättää lahjoja kuusen alle apunaan lumihiutaletyttö ja metsäneläimet.

”Minut puettiin lumihiutaleeksi, pupuksi tai ketuksi. Karnevaali oli perinne, ja äidit tekivät asut juuri ennen juhlaa.”

Lapset myös lausuvat uutena vuotena runoja, joita Ožgikhina aikoo opettaa myös Veeralle.

Nyt vantaalaisperhe aikoo juhlia aattoa ravintolapäivällisellä ja vierailemalla ystävien luona. Myös perinteinen baletti on ohjelmassa, kun pariskunta menee katsomaan joulukuussa nauhoitusta venäläisen Bolshoi-teatterin Pähkinänsärkijästä helsinkiläiseen elokuvateatteriin. Venäjällä juhliin kuuluu myös kuohuva juoma.

”Kun Venäjällä lähdetään juhlimaan, juhlitaan koko yö. Jos on perhettä, niin on tyypillistä, että alkuillasta juhlitaan isovanhempien kanssa, ja lapset jäävät sitten heille hoitoon.”

Uutena vuotena Ožgikhina kaivaa esiin äidiltään oppimansa kakkureseptin. Kakku valmistetaan keksinmuruista ja kondensoidusta maidosta.

”Äitini kuoli tasan kolme vuotta sitten. Tykkään tehdä kakun, niin on jotain entisestä elämästäkin.”

Joulu koittaa länsivantaalaisessa perheessä toistamiseen 7. tammikuuta, jolloin ortodoksit juhlivat Venäjällä joulua juliaanisen kalenterin mukaan. Ožgikhina aikoo vierailla Uspenskin katedraalissa Helsingissä, ei välttämättä juuri kyseisenä päivänä, eikä jumalanpalveluksessa, vaan silloin, kun pikkulapsiperheelle sopii.

”Äitini kuoleman jälkeen uskonnosta on tullut entistä tärkeämpi.”

Uskonto on perua myös lapsuudesta, jolloin Ožgikhina kävi joulukirkossa äidin ja isoäidin kanssa. Isoäiti oli harras ortodoksi, vaikka kristillinen joulu yritettiin sysätä syrjään Neuvostoliitossa.

”Neuvostoliiton aikana ei ollut tapana käydä kirkossa. Ja varsinkaan nuorilla ihmisillä ei ollut tapana. Itsenäisen Venäjän myötä jouluperinne jälleen elpyi.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?