Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Helsinki-Vantaan ”matkatavaratehdas” käsittelee ruuhkapäivänä 25 000 laukkua – video näyttää, miten hihnasto vie laukun perille minuuteissa

HS Ilta
 
Näin toimii Helsinki-Vantaan ”matkatavaratehdas”
Näin toimii Helsinki-Vantaan ”matkatavaratehdas”
Helsinki-Vantaan lentokentällä käsitellään kiireisenä päivänä noin 25 000 matkatavaraa. Finavian kuvaama videomateriaali näyttää, mitä tapahtuu ”matkatavaratehtaan” uumenissa, kun laukku kulkee minuuteissa kohti oikeaa lentoa.
Fakta

Lentoaseman apulaisjohtajan neljä vinkkiä matkalaiselle

 ”Laukku kannattaa jättää lukitsematta lennon ajaksi. Jos matkatavara pitää turvallisuussyistä avata, niin se avataan tavalla tai toisella. Helpommalla pääsee, jos laukkua ei laita ollenkaan lukkoon.”

 ”Matkatavaroiden ympärille kierrettävät vyöt putoilevat ja sotkeutuvat muihin laukkuihin, niitä ei kannata käyttää. Niin ikään rinkkojen ja reppujen irtoremmit ja hihnat kannattaa poistaa tai vähintään keriä kiinni.”

 ”Kansainvälisillä kentillä näkee matkatavaroiden kelmutuspalveluita. Kelmutettu laukku ei kuitenkaan liu’u luisuilla, vaan voi jäädä jumiin järjestelmän uumeniin. Ei kannata kelmuttaa.”

 ”Itsepalveluautomaattista saatu koodilappu, tägi, tulee kiinnittää hyvin. Yleisin syy matkatavaran katoamiseen on huonosti kiinnitetty tägi.”

Lähde: Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola

Vuodenvaihde on yksi Helsinki-Vantaan lentokentän vilkkaimmista ruuhkapiikeistä.

Kentän läpi kulkee silloin päivittäin jopa 25 000 matkatavaraa, kun normaalina arkena määrä jää noin puolet pienemmäksi.

”Talvisin mukana on paljon erikoismatkatavaroita, kuten suksia ja golf-laukkuja. Niistä selvitään helposti, mutta välillä tulee vastaan esimerkiksi seiväshyppääjien monimetrisiä seipäitä. Nekin on silti saatu mukaan”, sanoo Helsinki-Vantaan lentokentän apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola.

Noronen-Juholan mukaan matkatavaroiden käsittelykeskus on ”muurahaispesä, jota kutsumme lempinimellä matkatavaratehdas, sillä se on niin valtava laitos”.

Matkatavaraselvityksessä laukku saa viivakoodin, tägin, johon koko järjestelmä perustuu. Ilman sitä laukku katoaa järjestelmään.

Check-in -tiskien takana kulkee koontihihna, jonka kautta matkatavarat lähtevät kohti varsinaista käsittelykeskusta.

Matkatavarahihna ei ole yhtenäistä mattoa, vaan se koostuu omalla moottorilla varustetuista muutaman metrin pituisista pätkistä, mikä helpottaa mahdollisten vikojen korjaamista ja huoltoa.

”Pelkkiä hihnastoja on noin 12 kilometriä. Etäisyydet lentoasemalla ovat todella pitkiä”, kertoo Noronen-Juhola.

Matkatavaratehtaassa jokainen siirrettävä esine sujahtaa omaan muovikoriin, kelkkaan, jossa se etenee hihnastossa.

Mikäli järjestelmä ei pysty lukemaan laukkuun kiinnitettyä viivakoodia tai tägi on irronnut, ohjautuu matkatavara automaattisesti koodauspisteeseen, jossa virkailijat ryhtyvät selvittämään, mille lennolle sen oli tarkoitus päätyä.

Ajoittain matkatavaroita katoaa. Se johtuu lähes poikkeuksetta tägin irtoamisesta. Noronen-Juhola ei kuitenkaan muista, että yksikään laukku olisi kentällä kadonnut lopullisesti.

Matkatavaroille tehdään matkustajien tapaan turvatarkastus läpivalaisemalla. Tarkastuksia on kaikkiaan kolme ja niistä jokainen on läpäistävä. Muussa tapauksessa seuraa käsin tehtävä tarkastus. Silloin laukku avataan vaikka väkisin.

”Laskujemme mukaan matkatavara on tehtaan prosessissa noin seitsemän minuuttia ennen kuin se päätyy luisuun eli paikkaan, jonne kyseisen lennon matkatavarat kootaan ja josta ne kuljetetaan koneeseen.”

Noronen-Juholan mukaan lentokenttä on varautunut vuodenvaihteen ruuhkapäiviin tavallista suuremmilla resursseilla.

”Matkalaisen kannattaa silti ehdottomasti tulla kentällä normaalia aikaisemmin. Ihmisiä on paljon liikkeellä ja matkatavaroita on runsaasti, joten jonoja voi syntyä.”

Arttu Luhtala / HS
Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola neuvoo tulemaan kentälle ajoissa. Vuodenvaihde on yksi kentän vilkkaimmista ruuhkapiikeistä.
Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola neuvoo tulemaan kentälle ajoissa. Vuodenvaihde on yksi kentän vilkkaimmista ruuhkapiikeistä.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?