Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Ennätysmäärä yrityksiä listautui tänä vuonna pörssiin: Harva onnistui

Ennätysmäärä yrityksiä tuli tänä vuonna pörssiin, mutta harvan osakekurssi lähti nousuun. Pihlajalinna ja Evli ovat poikkeuksia.

HS Ilta
 
Lehtikuva
Pörssitulokkaista Pihlajalinnan ja Evlin kurssi on noussut, Constin pysynyt suunnilleen ennallaan. Kotipizzan merkintähinta osoittautui aluksi liian korkeaksi, eivätkä osakkeet menneet annissa kaupaksi kovin hyvin edes alennetulla hinnalla.
Pörssitulokkaista Pihlajalinnan ja Evlin kurssi on noussut, Constin pysynyt suunnilleen ennallaan. Kotipizzan merkintähinta osoittautui aluksi liian korkeaksi, eivätkä osakkeet menneet annissa kaupaksi kovin hyvin edes alennetulla hinnalla. Kuva: Lehtikuva

Helsingin pörssin kahdella tuoreimmalla tulijalla on alkutaival mennyt melko hyvin.

Rakennusalan yhtiön Constin osakekurssi on pysytellyt koko lailla ennallaan annin merkitsemishintaansa nähden. Varainhoidon yhtiön Evli Pankin kurssi on selvästi noussut antihinnasta.

Evli on täten selvä poikkeus tänä vuonna pörssiin tulleiden yritysten menestyksestä. Päälistalle ja First North markkinapaikalle tulleista 11 yhtiöistä useimpien kurssi on laskenut.

Evlin osakkeen merkintähinta oli annissa 6,75 euroa. Ensimmäisenä pörssipäivänä joulukuun alussa kurssi ponnahti 8,40 euroon. Nyt kauppaa käydään kahdeksan euron tasolla.

Suomen johtaviin remonttirakentamisen yhtiöihin kuuluvan Constin merkintähinta oli 9,50 euroa. Pikku nousun jälkeen kurssi on palautunut samaan tasoon.

Pörssitaipaleen alkuaikojen kurssikehitys on yhtiön ja annin järjestäjän kannalta tärkeä asia. Se kertoo yhtäältä osakeannin hinnoittelun onnistumisesta, ja on toisaalta tärkeä yhtiön maineen kannalta.

Jos kurssi lähtee heti alkuun tukevaan nousuun, se on iloinen asia osaketta ostaneille, jotka voivat halutessaan myydä ja tehdä pikavoiton. Jos merkitsijät saavat päinvastoin pikaisen tappion, se voi leimata yhtiötä sijoituskohteena pitkään.

Liian kova nousu on toisaalta yhtiön vanhoille omistajille ikävää. Se kertoo, että osake hinnoiteltiin pieleen ja siitä olisi voinut saada paljon paremmankin hinnan.

Kokemus osoittaa, että antien hinnoittelu ei ole helppoa. Myyntiin tulevien yritysten markkina-arvoa on vaikea määritellä.

Tästä on osoituksena heinäkuussa pörssiin tulleen ravintolaketjun Kotipizzan tapaus.

Annin järjestelijä, OP-ryhmään kuuluva Pohjola Pankki, laittoi osakkeen merkintähinnaksi ensin rohkeasti 9–11 euroa. Kun kysyntää ei löytynyt, hinta pudotettiin viiteen euroon. Tälläkin hinnalla yhtiö saatiin pörssiin vain siksi, että OP itse osti haltuunsa tuntuvan siivun osakkeista.

Kotipizzan vaihto on jäänyt vähäiseksi, mutta maanantaina sen kurssi ponnahti yllättäen yli kymmenen prosentin nousuun. Taustavaikuttajana oli Pohjola Pankki, joka osakesuosituksissaan kehotti muitakin sijoittajia ostamaan pitsaketjun osakkeita.

Tämän vuoden tulijoista ehdoton menestyjä on ollut kunnallisen terveydenhuollon yksityistämiseen erikoistunut Pihlajalinna. Sen kurssi on kesäkuusta kohentunut yli kolmanneksen.

Toinen pörssin keskisuurten yritysten listalle tullut yhtiö on luotto- ja varallisuustietoja myyvä Asiakastieto. Sekin on pärjännyt tulijoiden joukossa keskimääräistä paremmin: kurssi ei ole laskenut, joskaan ei noussutkaan.

Päättyvä vuosi on kaikkiaan pörssilistautumisten määrässä ennätysvuosi pitkään aikaan.

Päälistalle on tullut viisi täysin uutta yhtiötä, kaikki eri toimialoilta. Pörssin ylläpitämälle kevyemmälle First North -markkinapaikalle tuli kuusi yritystä. Tulijoita oli yhteensä 12.

Viime vuonna yrityksiä listautui yhdeksän ja toissa vuonna kuusi. Finanssikriisin alkamisen jälkeen oli neljä vuotta, 2008–2011, jolloin pörssistä poistui yhtiöitä, mutta uusia ei saatu tilalle.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?