Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kätilö perusti vastaanoton raskaana oleville pakolaisnaisille – ”Olen tavannut äitejä, jotka ovat nähneet lapsensa hukkuvan Välimereen”

Saksaan on saapunut yli miljoona turvapaikanhakijaa. Berliiniin tulleista naisista joka kolmas on raskaana.

Tiina Rajamäki HS
Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Berliinin pohjoisosassa on suuri ja karu sisäpiha, josta on tullut yksi Saksan pakolaissyksyn polttopisteistä.

Vilkkaan kadun varrella on Berliinin osavaltion pakolaisten rekisteröintikeskus, joka tunnetaan nimellä LaGeSo. Keskus tunnetaan myös siitä, että siellä kaupunkiin saapuneiden turvapaikanhakijoiden asiat etenevät nihkeästi, hitaasti tai eivät ollenkaan.

Berliiniin saapuu päivittäin edelleen noin 400 turvapaikanhakijaa. Joulukuun alkuun mennessä heitä oli rekisteröity 68 000.

Oli elokuun loppu, kun berliiniläinen kätilö Simone Logar tuli käymään paikassa ensi kertaa. Hän oli tuomassa lahjoituksena ostamaansa shampoota.

”Minun piti tehdä vähän jotakin hyvää ja mennä sitten takaisin kotiin”, hän kertoo keskuksessa neljä kuukautta myöhemmin.

Toisin kävi.

Kätilö näki raskaana olevia naisia, jotka istuivat pölisevässä maassa yli kolmenkymmenen asteen helteessä . Viisi vauvaa oli saaneet nukkumapaikakseen hedelmälaatikot.

Koko sisäpiha oli täynnä tuhansia lähinnä Syyriasta tulleita turvapaikanhakijoita. Simone Logarista näky muistutti ennemminkin kriisialuetta kuin varakkaan Saksan pääkaupungin virastonpihaa.

Kotona hän päätti, että alueelle täytyy palata. Hän ei sittenkään voinut kuitata pakolaisten auttamista shampoolahjoituksella.

Seuraavana maanantaina hän seisoi muutaman lääkärin, verenpainemittarin ja stetoskoopin kanssa pihamaalla ja lähti kiertämään aluetta.

”Menimme kursailematta jokaisen selkeästi raskaana olevan naisen luo ja kyselimme vointia”, hän muistelee.

Moni nainen oli äärimmäisen helpottunut, kun he vihdoin saivat vahvistuksen siitä, että vatsassa kasvava vauva on pitkästä pakomatkasta huolimatta elossa.

Alueella toimiva avustusjärjestö Caritas on laskenut, että joka kolmas Berliinin rekisteröintikeskukseen saapunut nainen on raskaana.

”Tilanne oli täysin kaoottinen. Muutama täällä vapaaehtoisesti työskentelevistä lääkäreistä on mukana Lääkäreitä ilman rajoja -järjestössä. Heidän mukaansa jokainen kriisialueen avustusprojekti on ollut paremmin järjestetty kuin Berliinin sosiaali- ja terveysviraston pakolaisten rekisteröintikeskuksen toiminta”, Logar sanoo.

Nykyään Simone Logar ei enää kiertele pölyävällä pihamaalla, ja maapohjaisen teltan vastaanottotiloista on siirrytty sisälle rakennukseen, keltaisen käytävän varrelle sijaitsevaan omaan pieneen klinikkatilaan.

Kaikki ovat vapaaehtoisia, eikä kukaan saa edelleenkään palkkaa.

Simone Logar käy omien töidensä ohella muutaman kerran viikossa keskuksessa.

”Raskaana olevien turvapaikanhakijanaisten kunto on oikeastaan hämmästyttävän hyvä, kun ottaa huomioon, että he olivat selviytyneet viikkojen matkasta maalla ja merellä”, hän sanoo.

Naiset ovat yleensä hyvin arkoja, kun he tulevat vastaanotolle. ”Mutta sitten he menevät huoneesta pois hymyillen. Uskon että saamme sen aikaan vain sillä, että otamme heidät vakavissamme, silitämme olkapäätä ja sanomme: ’Olet selvinnyt matkasta, upeaa’”, Simone Logar kertoo.

Syksyn aikana satojen potilaiden joukossa on ollut karmivia ja äärimmäisen surullisia tarinoita. ”Eräs perhe oli lähtenyt matkaan kuuden hengen voimin, ja sitten kolme heistä oli hukkunut. Olen tavannut äitejä, jotka ovat nähneet lapsensa hukkuvan Välimereen. Se on niin kauheaa, että sitä on vaikeaa ajatella”, Logar sanoo.

Hän myös kertoo, että vapaaehtoisina työskentelevät tulkit kuulevat paljon enemmän kuin hoitajat tai lääkärit.”Monet naiset ovat kertoneet tulleensa pakomatkan aikana raiskatuiksi. Tulkeilta kuulemme niistä tapauksista”, hän kertoo.

Kätilö ei edes yritä kysyä väkivallasta, sillä vakavien traumojen purkuun pitäisi olla oikeasti aikaa ja osaamista.

Pienessä kulmahuoneessa Simone Logarilla tuntuu aina olevan liian vähän aikaa. Potilaat saa tavata vain nopeasti ja tehdä perustarkistuksen. Sen jälkeen jää auki, miten raskaus jatkui ja syntyikö terve lapsi.

”Tämän takia moni täällä hetken työskennellyt kollegani on sanonut, ettei pysty työhön henkisesti. Saksassa kätilö on mukana naisen raskauden alusta pitkälle synnytyksen jälkeiseen aikaan”, Simone Logar sanoo.

Hänelle itselleen on jäänyt mieleen erityisesti kolme perhettä. ”Heidät voisin tunnistaa kymmenenkin vuoden päästä”.

Yhden afganistanilaisen äidin hän tapasi sattumalta viikkoja ensitapaamista myöhemmin. Toisella tapaamisella äidillä oli jo vauva mukanaan.

Eräs läheiseksi tullut perhe pääsi Schwerinin kaupunkiin ja Logar sai kuulla, että heillä on kaikki hyvin.

Kolmas äiti taas oli Logarin luona majoituksessa. Hän oli äärimmäisen hauskaa seuraa, vaikka elämäntilanne olikin vaikea.

Auttajaa voi Simone Logarin mielestä painaa kova riittämättömyyden tunne.

”Täältä joutuu usein lähtemään kotiin sen ajatuksen kanssa, että kaikki, mitä tänään sain aikaan oli aivan liian vähän. Eilenkin täällä oli melkein syntynyt lapsi, eikä kätilöitä ollut paikalla. Usein on niin, että joutuu jättämään sairaitakin ihmisiä ilman apua, mutta silti täytyy lähteä, koska olen ollut täällä jo 12 tuntia.”

Zacharie Scheurer
Simone Logar on tavannut satoja naisia, jotka ovat tehneet viikkojen pakomatkan Syyriasta raskaana ollessaan.
Simone Logar on tavannut satoja naisia, jotka ovat tehneet viikkojen pakomatkan Syyriasta raskaana ollessaan.
Zacharie Scheurer
Berliinin rekisteröintikeskukseen on viimein saatu järjestettyä lepohuone äideille ja lapsille. Sisätilat ovat korvanneet pihalla aiemmin olleen teltan.
Berliinin rekisteröintikeskukseen on viimein saatu järjestettyä lepohuone äideille ja lapsille. Sisätilat ovat korvanneet pihalla aiemmin olleen teltan.
Zacharie Scheurer
Lastenhoitajat Yasmin ja Ronja pitävät huolta lapsista sillä aikaa, kun vanhemmat hoitavat paperiasioita tai tapaavat lääkärin.
Lastenhoitajat Yasmin ja Ronja pitävät huolta lapsista sillä aikaa, kun vanhemmat hoitavat paperiasioita tai tapaavat lääkärin.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?