Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Muistoja joulukinkuista: ensin possun kanssa leikittiin, sitten isä tappoi sen

Ennen possun loppu oli joulun alku. Kinkku kasvatettiin kotona ja lapset olivat mukana sian teurastuksessa. Nyt lapset eivät näe sian elämää eivätkä sen kuolemaa.

HS Ilta
 
Jukka Gröndahl / HS
Pia ja Aki-Pekka Laamanen katsovat, kun isä Aarne Laamanen (vas.) ja isoisä Pentti Pulkkinen teurastavat sikaa Juvalla vuonna 1987.
Pia ja Aki-Pekka Laamanen katsovat, kun isä Aarne Laamanen (vas.) ja isoisä Pentti Pulkkinen teurastavat sikaa Juvalla vuonna 1987. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Toppahaalariset pikkulapset katsovat, kun sikaa teurastetaan kodin pihamaalla. Kuva on Juvan Sarkasen kylältä ja se on julkaistu Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla vuonna 1987. Otsikossa lukee: Possun loppu on joulun alku.

Kirjoituksessa kerrotaan, että 1980-luvulla vielä monissa maalaistaloissa kasvatettiin oma joulupossu. Usein sen lopettaminen kuitenkin tapahtui teurastamossa eikä kotipihalla kuten ennen. Possun kuolema oli jo silloin siirretty pois lasten silmistä.

2000-luvun joulukinkut kasvatetaan isoissa tuotantolaitoksissa. Possun kuoleman lisäksi myös sen elämä on siirretty pois lasten silmistä. Millaisia muistoja entisaikojen lapsille on jäänyt joulupossuista ja teurastamisesta?

1930-luvulla syntynyt Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva nainen muistelee joulupossujen teurastuksia mielellään.

”Eihän me oltu vielä koulussakaan, kun päästiin isän kanssa teurastukseen mukaan. Pidettiin sorkasta kiinni.”

Lapsille riitti siinä puuhaa. Siasta valutettiin veri, jota piti vispata koko ajan hierimellä, ettei se mene klimpiksi. Sian karvojen kalttaamiseen tarvittiin paljon kuumaa vettä, jota kannettiin. Kalttaaminen tapahtui niin, että pellavasäkki laitettiin sian päälle, kaadettiin kuumaa vettä ja sitten karvat kaavittiin pois.

Sen jälkeen syötiin hyvin.

”Sinä päivänä, kun elukka teurastettiin tehtiin tappaiskeittoa. Sai syödä niin paljon lihaa kun halusi.”

Eikö teurastaminen pelottanut?

”Ei, me olimme tottuneet siihen. Meitä oli paljon lapsia. Ihan kivaahan siellä oli.”

Huusiko sika? Vanha rouva välttelee katsetta.

”Kyllä täytyy myöntää, että yhden kerran se karjasi, ei siinä auta mikään.”

Sianteurastus oli vanhoina aikoina takuulla huomattava kansanhuumorin lähde, aina niissä sattui ja tapahtui, kertoo Pohjois-Suomesta kotoisin oleva eläkeläisrouva. Kun jokin meni pieleen, tarina alkoi kulkea ympäri kylää ja eli sukupolvesta toiseen.

”Isävainaa kertoi talosta, johon tilattiin teurastaja. Tämä meni sian kanssa perimmäiseen nurkkaan, ja talonväki jäi ulos odottamaan. Kun mitään ei alkanut tapahtua, talonväki alkoi kysellä ääneen, ja lopulta teurastaja huikkasi vastaan: Ei tämä ole vielä kuollut, mutta on se heikkenemään päin.

Nykyisin tuollaiselle jutulla ei enää naurettaisi. Sikojen kohtelusta ollaan huolissaan. Monissa muistoissa kuitenkin kuuluu, että ennen sikoja kohdeltiin paremmin kuin nyt.

1950-luvulla syntyneen kainuulaismiehen kodissa mummilla oli aina kaksi lehmää ja yksi sika. Oli kunnia-asia, että joka syksy teurastettiin vasikka ja sika. Muuten meno oli vapaata.

Mummi antoi lasten pitää sitä ainokaista sikaa leikeissä mukana. Ei se silloinkaan ollut tavallista.

Parhaiten hänelle on jäänyt mieleen Tito, sika, joka oli nimetty Jugoslavian silloisen presidentin mukaan.

”Tito ei ollut tavallinen sika vaan kaveri. Se ei pulskistunut koskaan, kun se kulki aina mukana. Se oli meidän kanssa uimassa. Se oppi hyppäämään korkeutta urheilukentällä ja juoksemaan sataa metriä radalla. Syksyllä se oli slimmi kuin vinttikoira. Eikä mummi silti kieltänyt meitä pitämästä sitä mukana.”

Miltä tuntui jouluna syödä vanha kaveri?

”Syötiin, kun syötiin, mutta surettihan se. Toisaalta tiedettiin, että seuraavana kesänä sama touhu toistui.”

Sika on hänen mielestään fiksu eläin.

”Sika on fiksumpi kuin koira, seurallinen, utelias, oppivainen. Sillä on mieletön tyyli.”

Aikuisiällä hän on kuohinut satoja porsaita, leikannut niiltä torahampaita ja katsonut sikojen porsimista 1980-luvulle asti.

”Uskon, että jos sikojen hoidossa olisi silloin huomattu isoja ongelmia, niihin olisi puututtu välittömästi. Luulen, että sellaiset ongelmat kuin nisien pureminen, kannibalismi ja tekemisen puute ovat tulleet vasta tehotuotannon myötä.”

1960-luvulla hämäläisessä kylässä kasvanut nainen ei koskaan leikkinyt sian kanssa. Heilläkin niitä oli aina yksi, joulua varten. Teurastukset hän muistaa hyvin.

”Lapset hätisteltiin pois, emme saaneet olla lähelläkään navettaa, jossa sika ammuttiin. Sitä ei pidetty lapsille sopivana tapahtumana. Sitten äiti tuli navetasta. Hänellä oli astiassa verta, jota hän vatkasi hulluna, ettei se hyytyisi. Verestä tehtiin palttua.”

Sen jälkeen sika vietiin saunan pihalle kaltattavaksi. Saunan isossa padassa vesi oli kuumennettu kiehuvaksi kalttaamista varten.

”Me kurkimme 20–30 metrin päästä, mitä tapahtuu. Sika pötkötteli siinä. Se oli kiinnostavaa, mutta meitä hätisteltiin pois.”

Erityisesti hänelle ovat jääneet mieleen teurastukseen liittyvät hajut. Kun kiehuvan kuuma vesi kaadettiin sian päälle, se haisi.

”Se oli ihmeellinen haju, vaikea kuvailla millainen. Joka tapauksessa todella vastenmielinen.”

Toinen haju tuli, kun sian sisälmyksiä ruvettiin käyttämään. Siasta otettiin käyttöön kaikki osat, myös munuaiset ja maksa. Ne keitettiin.

”Haju oli kammottava. Sisäosista keitettiin tappaiskeittoa. Se oli vanhempien ihmisten herkkua, ei meidän. Piti olla ulkona ja kärvistellä, kun ei voinut mennä sisälle, siihen hajuun.”

Söitte kuitenkin kinkkua?

”Sitä pidettiin itsestäänselvänä. Eikä se tuntunut pahalta. Eihän se ollut mikään meidän lemmikkipossu.”

Maalaislapsen asenne oli toinen kuin kaupunkilaisen. Ero oli selvä. Naapurissa lomaileva helsinkiläistyttö oli katsonut televisiosta lastenohjelmia ja piti possua kuin jonain satuolentona. Kerran, kun oli juhlat, tyttö halusi välttämättä päästä possun karsinaan.

”Siitä tuli katastrofi, kun possu rupesikin näykkimään. Juoksimme sanomaan aikuisille. Oli se näky, kun juhlaväki juoksi pelastamaan tyttöä possun karsinasta.”

Nykyisin hämäläisnainen ei syö sianlihaa lainkaan. Se ei kuitenkaan johdu lapsuudenmuistoista. Ja vaikka teurastus ei ole kaunis muisto, sikaa kuitenkin hoidettiin hänestä todella huolella.

”Äiti vei sille ruuantähteitä ja leipäkannikoita. Sitä pidettiin hirmu hyvänä.”

70-luvulla syntynyt pikkukaupungin tyttö asui lapsena puoli vuotta maalla. Pitkin kesää 15-vuotiaat pojat kertoivat hänelle, miten possua pitää hoitaa: tökätään etusormi keskelle sen otsaa ja pyöritellään sormea siinä.

”Kerran kysyin miksi. Isot pojat sanoivat, että kun se ammutaan syksyllä, se on tottunut siihen, eikä juokse karkuun.”

Kun tuli päivä, jolloin sika ammuttiin, lapset käskettiin sisälle. He eivät siis enää päässeet edes kurkkimaan teurastusta, saati sitten avustamaan siinä. Piti olla paksuhirsisen talon pirtissä eikä saanut roikkua ikkunassa. Navetta oli sadan metrin päässä.

”Laukaus kuului sisälle selvästi. Sen jälkeen kuului hirveä huuto. Kuin olisi vauvaa tapettu. Järkyttävä kiljunta. Sitten ääni lähti liikkeelle. Myöhemmin sain kuulla, että possu juoksi pihalle. Kiljuntaa kesti useita satoja metrejä. Ymmärrän, mistä johtuu sanonta kiljuu kuin pistetty sika.”

Estikö tämä sinua syömästä sikaa?

”Ei. Oli selvää, että siitä tulee joulukinkku. Eikä se ollut erityisen söpö se sika. En ollut nähnyt sitä possuna. Se tykkäsi möyriä liejussa. Ei se muistuttanut pehmolelua. Tiesin, että näin tulee käymään.”

Tapahtuma oli kuitenkin niin vaikuttava, että hän muistaa sen yhä yksityiskohtaisesti. Senkin, millainen sää oli.

”Dramaattista se oli. Ymmärsi, että nyt joku kuolee.”

Nuoremmalle polvelle joulupossun teurastus on ollut selvästi jo mystisempää ja pelottavampaa puuhaa kuin vanhemmalle polvelle. Luonteva suhtautuminen on kadonnut.

Kokeneen kotiteurastajan mukaan sian ampuminen ei ole ihan helppoa, koska se heiluttaa päätään joka suuntaan: ”Siinä on pyssynpiipulla kutiteltava sen otsaa ennen kuin se onnistuu”, hän sanoo.

Omassa pihassa kasvaneen sian saa yhä teurastaa itse, omaan käyttöön. Usein käytetään kuitenkin ammattilaista.

Joulupossun kasvatus kotona on nykyään kuitenkin harvinaista. Osin se johtuu EU-direktiiveistä. Esimerkiksi maitotilallinen ei voi enää pitää sikaa tai kanoja samassa tilassa lypsykarjan kanssa. Maidontuotannossa on tarkat hygieniasäännöt. Joulupossullekin pitäisi rakentaa oma talo.

Ennen navetassa saattoivat saman katon alla elää lehmä, possu, hevonen, lampaat ja kanat. Enää se ei käy, jos on tarkoitus tuottaa ravintoa myyntiin eikä vain omaan käyttöön.

Ei joulupossun elämä ja kuolema pihapiirissä kuitenkaan ole kokonaan siirtynyt historiaan. Päin vastoin se on palaamassa muotiin. Nyt löytyy taas ihmisiä, jotka haluavat vaalia perinteistä, omavaraista elämäntapaa. Opetellaan kehräämään itse lankoja, tekemään päreitä ja pettuleipää – ja otetaan oma sika joulukinkkua varten.

Nyt puhutaan kotisian kasvatuksesta. Se on eettisempää kuin lihan kasvatus tuotantolaitoksissa. Netissä vaihdetaan kokemuksia teurastuksesta ja lihan paloittelusta.

Vieläkö Juvalla teurastetaan kotipihalla lasten kanssa joulupossuja?

Vanhassa lehtijutussa esiintyvää perhettä emme tavoita. Langan päähän löytyy sen sijaan juvalainen Sirkka Laitinen, joka on 40 vuotta kiertänyt taloissa teurastamassa eläimiä. Ensin miehensä kanssa ja nyt yksin.

Kyllä, kotipossuja on Juvalla yhä, mutta aika harvinaista se on, Laitinen sanoo. Hän ei ole kahteen vuoteen teurastanut yhtään sikaa, lampaita kylläkin.

Ennen Juvallakin sika saattoi kulkea vapaana ja mennä lehmien mukaan metsään laitumelle.

”Sika on hyvin seurallinen elukka ja tarkka aikatauluistaan. Jos lehmä ei olisi tullut ajallaan lypsettäväksi, possu toi sen mukanaan. Lehmä ei välittänyt aikatauluista, possu välitti.”

Maatilalla sian teurastusta pidetään vieläkin luonnollisena juttuna. Mutta kyllä asenteet ovat sielläkin kovasti muuttuneet, Laitinen kertoo.

”Aikoinaan omat lapset olivat meillä mukana, kierrettiin porukalla teurastuksissa. Nyt lapset eivät halua, että heidän omat lapsensa näkisivät sellaista. Ne ajat on olleet ja menneet.”

Niin. Nykyajan lapset eivät näe joulukinkun matkaa juhlapöytään. He eivät näe sian elämää, eivätkä he näe sen kuolemaa.

Jos joku haluaa eläimestä leikkikaverin, hän ei halua syödä sitä. Jos haluaa syödä sikaa, on helpompaa ja halvempaa ostaa kinkku kaupasta.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?