Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Paljastuksia kirjailijoiden arjesta: Lehtolainen on meikittä, Itkonen katkaisee netin, Tervosta tulee todella kiimainen

Kirjailijat Jari Tervo, Leena Lehtolainen, Juha Itkonen, Miina Supinen ja Saila Susiluoto kertovat kirjailijan arjesta kaiken sen, mistä ei julkisuudessa yleensä puhuta.

HS Ilta
 

Haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien kirja-aiheisessa Teema-lehdessä 5/2015.

Kirjailijoiden uusista kirjoista puhutaan julkisuudessa paljon mutta arjesta ei juuri lainkaan. Jari Tervo, Leena Lehtolainen, Juha Itkonen, Miina Supinen ja Saila Susiluoto kertovat, miten kirjailijan arkipäivät sujuvat ja miten kirjailijan ammatti vaikuttaa muuhun elämään.

 

Miten kirjoittamisen saa joka päivä vauhtiin?

Rio Gandara / HS
Juha Itkonen
Juha Itkonen

Juha Itkonen: ”Kannattaa ryhtyä hommiin heti aamupäivällä. Aivan ideaali olisi päästä heti heräämisen jälkeen tuoreilla aivoilla liikenteeseen, mutta itsellä ovat nämä käytännön rajoitteet, aamiaistappelut ja päiväkotikuljetukset lasten kanssa. Aamupäivällä mieli on lähempänä sisäistä todellisuutta, mistä varsinkin fiktion kirjoittaminen kumpuaa. Olen huomannut, että aamulla tekstiä tulee myös nopeammin.”

Leena Lehtolainen: ”Kannattaa tehdä sormiharjoituksia. Itse vastaan yleensä päivän aluksi sähköposteihin. Siinä saa vähän lämpöä. Luen aina myös ensin edellisen kirjoituspäivän tekstin, jotta saan kiinni tekstin rullaavuudesta.”

Jari Tervo: ”Ensin pitää hoitaa rutiinit alta pois. Minun tapauksessani pitää tyhjentää ja täyttää tiskikone, viedä roskat ja käydä kaupassa. Romaanin kirjoittaminen on järjestyksen yrittämistä, ja siksi tällaiset arkiset hommat pitää olla järjestyksessä ja pois häiritsemästä. Sitten työhuoneen ovi kiinni ja kirjoittamaan.”

 

Mitä pitää tehdä, jos kirjoittaminen tökkii?

Miina Supinen: ”Minä yksinkertaisesti pakotan itseni. Monet ihmisethän osaisivat kirjoittaa kirjoja, mutta heiltä puuttuu sitkeys viedä projekti loppuun. Eikä pakottaminen kivalta tunnu, mutta ei ole vaihtoehtoja. Ja aina pitää olla deadline! Ellei sitä ole annettu, kehitän sen itse. Joillekin sopii myös sanatavoite. Minulla se on 500 sanaa arkipäivässä.”

Saila Susiluoto: ”Käytän joskus viisi runoa päivässä -päänaukaisumetodia. Kirjoitan kritiikittömästi ja kerään materiaalia. Luen myös muuta kirjallisuutta ja teen tutkimustyötä. Monelle on yllätys, että myös runoilijat tekevät huolellista taustatyötä.”

Jari Tervo: ”Ohjeeni on naurettavan helppo. Kun lause keskeytyy, nouse seisaalleen miettimään sitä. Ihminen on laiska ja haluaa päästä takaisin istumaan, joten ratkaisu ongelmaan tulee pian. Minusta on hurmaavaa, että elämässä lähes kaikki asiat ovat käytännön asioita.”

 

Miten kirjailija pystyy keskittymään?

Juha Itkonen: ”Itse laitan usein kännykän pois päältä. Lounastauolla saatan käydä Facebookissa, mutta se on aina vähän siinä, kannattaako sellaista ärsykettä itselleen antaa. Sikäli maailma on tullut koomiseen pisteeseen, että käytän välillä Freedom-ohjelmaa. Se on ohjelma, jolla pystyy kytkemään itsensä pois netistä. Siihen merkitään, montako minuuttia haluaa nettiyhteyksien olevan poikki. Minulla on myös nolo eikä yhtään hammasystävällinen tapa imeskellä kirjoittaessa jotain, Fisherman’s Friendiä tai Mynthonia. Tämä liittyy nimenomaan kirjoittaessa keskittymiseen, en muutoin tunnista tätä tarvetta.”

Laura Oja
Saila Susiluoto
Saila Susiluoto

Saila Susiluoto: ”Kirjoitan työhuoneella tai kotona, näissä melkein missä vain olosuhteissa, mutta aina kuulokkeet korvilla. Kuuntelen paljon elokuvasäveltäjien tuotantoa tai itämaista musiikkia. Musiikki tuo kiinnostavia rytmiikoita ja eristää sopivasti muusta maailmasta. Tärkeää on myös se, että kalenterissa on puhtaita päiviä. Jos iltapäivällä on meno, aamupäivänkin työskentely on vaikeampaa.”

 

Saako tuttujen ja tuntemattomien juttuja varastaa omiin kirjoihinsa?

Leif Rosas
Leena Lehtolainen
Leena Lehtolainen

Leena Lehtolainen: ”Minulla on tähän selvä periaate: kaikkea saa varastaa, mutta jos käytän jotain ystäväni kokemusta, kysyn luvan. En halua olla ystäväni hyväksikäyttäjä.”

Jari Tervo: ”Perusperiaatehan on se, että kirjailija varastaa kaiken, mitä ei ole pultattu seinään, enkä näe tässä mitään ongelmaa. Juttuja pitää sitä paitsi aina muokata, jos niitä käyttää. Kun vaikkapa anoppi kertoo kirjailijalle jonkin hyvän tarinan ja kirjailija käyttää sitä romaanissaan, saattaa käydä niin, että kun anoppi lukee kirjan, hän kysyy, miksi kirjailija vihaa häntä, kun tapaus on laitettu kirjassa moraalisesti ala-arvoiselle ihmiselle. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että kirjailija inhoaisi anoppia, vaan siitä, että tarinat ovat romaanissa eri tehtävissä kuin ne ovat elävässä elämässä. Asia on näin. Tiedän kyllä kaksi ihmistä, joilla ei ole ollut¬ minulle kovin paljon sanottavaa sen jälkeen, kun heidän kertomansa asia oli päätynyt kirjaan. On vanha totuus, että kirjoittaminen on kehtaamislaji. Jos kovasti pelkää ja kunnioittaa kaikkia maailman ihmisiä, eipä siitä kirjoittamisesta sitten paljon mitään taida tulla.”

 

Saako kirjailija lukea muiden kirjoja?

Jari Tervo: ”Proosan lukeminen on kyllä itselleni hankalaa ja riskaabelia silloin, kun kirjoittaminen on käynnissä. Luenkin silloin pääasiassa tietokirjoja, ja niiden lukeminen on ok ja usein välttämätöntäkin, kun haen tietoa ja yksityiskohtia.”

Juha Itkonen: ”Asia on hyvin selvä: jos lakkaa lukemasta, lakkaa kirjoittamasta. Lukeminen on kaivon täyttämistä.”

 

Miten kirjailijan työ heijastuu parisuhteeseen?

Juha Itkonen: ”Kyllä tämän työn huonoihin puoliin kuuluu paineiden tuominen kotiin. Parin ensimmäisen kirjan ajan itse toin kotiin kaiken. Meillä oli itse asiassa tästä silloin kotona kunnon konfliktikin, jossa raskaana oleva vaimo itki ja sanoi, että hän ei vaan jaksa enää avautumistani. Se oli herätys. Tajusin olevani todella itsekäs, ja sittemmin muutinkin tätä aivan täysin. Romaanit ovat pitkiä prosesseja ja kirjoittaja on koko ajan aika yksin, joten ne ruokkivat äärikäyttäytymistä ja vaino¬harhaa. Mutta olen oppinut purkamaan näitä asioita muualla kuin kotona, esimerkiksi toisten kirjailijoiden kanssa.”

Jari Tervo: ”Vaimoni on sanonut, että kun kirjoittamistyö on käynnissä, olen hänen mielestään todella kiimainen. Itse en ole kiimaisuutta huomannut, mutta kai se niinkin voi olla. Jos kirjailijana kirjoittaa yksityiskohtaisen aistillista tekstiä, voihan sitä itsekin siinä villiintyä.”

Miina Supinen: ”Kirjailijan ammatti on aika itseensä käpertyvä ammatti. Välillä pitää pystyä sulkemaan muut ihmiset pois. Silloinkin pitää muistaa, että ihmiset ovat tärkeämpiä kuin kirjat. Tämä ammatti ei ole niin erityislaatuinen, että se oikeuttaisi laiminlyömään ihmisiä.”

 

Miten kirjailija nukkuu?

Juha Itkonen: ”Itselläni on ainakin niin, että mitä enemmän nukkuu, sitä helpompi on kirjoittaa. Pitkä lepo stimuloi kirjoittamista.”

Leena Lehtolainen: ”Itseltäni on joskus kysytty, että näkeekö dekkaristi paljon painajaisia, kun kirjoit¬taa työssään murhista ja tappamisesta. Mutta sillä ei ole kyllä mitään merkitystä unien kannalta, mitä minä kirjoitan. Elämäni pahimmat painajaiset olen nähnyt purjeveneessä, kun olin edellispäivänä lukenut Rikosta ja rangaistusta.”

 

Mitä kirjailijan kannattaa syödä?

Saila Susiluoto: ”Juon paljon kahvia, mutta syöminen jää kirjoittaessa muutamaan hedelmään. Minulle syöminen aiheuttaa laiskistumisen ja väsähtämisen tunteen."

Miina Supinen: ”Kunhan syö jotain.”

Jari Tervo: ”Kirjailijan kannattaa välttää kehittämästä itselleen minkäänlaista ruuallista palkitsemisjärjestelmää. Silloin kun vielä poltin, palkitsin itseäni parvekkeella aina kun olin mielestäni saanut jotakin aikaiseksi. Kun lopetin polttamisen, aloin syödä samassa tilanteessa aina omenan. Voin vakuuttaa, että kun syö päivässä viisikin omenaa, se ei matkaansaata hyvää oloa vaan vatsanväänteitä ja piereskelyä. Itse siirryin sittemmin käsipainojen nosteluun.”

 

Miten kirjailijan kannattaa pukeutua?

Leena Lehtolainen: ”Tärkeää on, että ei ole pitsejä tai saumoja eikä mitään, mikä kiristää. Itselläni on rönttövaatteet, yleensä verkkarit tai leggingsit ja vuodenajasta riippuen t-paita, huppari¬ tai villapaita. Lämmintä pitää olla, sillä kirjoittaessa tulee helposti kylmä. On muuten ainakin itselleni tärkeää, ettei kirjoittaessa ole meikkiä naamassa. Kaikki muut korutkin paitsi vihkisormukset pitää olla pois. Niistä tulee jotenkin levoton olo, ei pysty kirjoittamaan.”

 

Kannattaako kirjailijan juhlia?

Miina Supinen: ”Kirjailijat järjestävät paljon juhlia. Olen itse pitänyt kirjojeni julkaisun kunniaksi piknikin, aamiaisen ja iltabileet. En ryyppää melkein yhtään. En voi, koska yritän saavuttaa taiteellisia voittoja ja hankkia rahaa perheelle ja siihen elämäntilanteeseen se ei vain sovi. Mutta mikään inhimillinen ei saisi olla kirjailijalle vierasta, joten juomiseen ei kannata suhtautua moralistisesti. Joillekin se on ehkä välttämätöntä pään nollaamista.”

Jari Tervo: ”Juovuksissa tai krapulassa on turha yrittää kirjoittaa. Mutta juhlimisesta on tietysti myös hyötyä. Parhaimpia ovat juhlat, joissa on ihmisiä, joille oikeasti myös tapahtuu elämässä jotain ja joilla voi olla on kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan. Tarkoitan tällä siis muuta kuin kirjallisuus-, taide- ja mediaväkeä, joille ei yleensä tapahdu yhtään mitään.”

 

Mitkä ovat kirjailijan ammattitaudit?

Miina Supinen: ”Työasento on usein epäergonominen, ja monella on jännetupentulehduksia ja kaikkea muuta. Niska menee helposti jumiin. Ja pitäähän se sanoa ääneen, että kirjailijoiden ammattitauteja ovat masennus ja muut mielenterveysongelmat. Onneksi itse olen niiltä säästynyt. Yhden tai kaksi kirjaa voi kirjoittaa nuoruuden tarmolla ja vaikka päihteiden avulla, mutta sitten kirjoittamiselle pitää löytää jotain vastapainoa. Itselleni vastapainoksi riittää usein ihan se, että muistan lähteä kävelylle.”

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?