Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Kirjavuosi 2015: Suomalaiset pärjäävät maailmalla nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin

Sofi Oksasen vetoapu hinaa maailmalle myös muita kirjailijoita, eikä edes menestyminen Amerikassa ole enää ihan mahdoton ajatus.

HS Ilta
 
Petteri Kokkonen
Riikka Pulkkinen meni metrolla Lontoon kirjamessuille huhtikuussa 2011.
Riikka Pulkkinen meni metrolla Lontoon kirjamessuille huhtikuussa 2011. Kuva: Petteri Kokkonen

Viime viikolla arvovaltainen The New Yorker -lehti valitsi päättyvän vuoden parhaiden kirjojen joukkoon Leena Krohnin jyhkeän proosakokoelman Collected Fiction – muun muassa tuoreen Nobel-voittajan Svetlana Aleksijevitšin, Roland Barthesin, Don DeLillon, Marguerite Durasin, Elena Ferranten ja Michel Houellebeqin teosten rinnalle.

Vanhalla mantereella vähintään yhtä arvostettu The Guardian nosti omalle vuoden valiolistalleen Sofi Oksasen romaanin When the Doves Disappeared (Kun kyyhkyset katosivat).

Ranskassa Riikka Pulkkisen Totta ilmestyi vuonna 2012 ja on tähän mennessä myynyt jo enemmän kuin Suomessa, peräti 130 000 kappaletta.

Huhtikuussa Emmi Itärannan Memory of Water (Teemestarin kirja) valittiin yhdeksi Arthur C. Clarke -palkinnon kuudesta finalistista kaikkiaan 107 kansainvälisen ehdokkaan joukosta.

Muutakin mukavaa on tapahtunut. Suomalainen kirjallisuus näkyy nyt maailmalla laveammin kuin koskaan aikaisemmin.

Keskeisiä syitä kehitykseen on neljä.

Sofi Oksasen romaani Puhdistus (2008) on ilmestynyt hiljan kaikkiaan 40 maassa, eikä etenkään amerikkalaisen Purge-version vetoapua voi vähätellä: muualla seurataan, mistä Yhdysvalloissa pidetään.

Toinen syy on viime vuonna järjestetyt Frankfurtin kirjamessut, joissa Suomi oli teemamaa. Koko kirja-ala, säätiöt ja valtiovalta panostivat merkittävästi viennin kannalta olennaisen tärkeään tapahtumaan.

Kolmas tekijä ovat uudet suomalaiset kirja-agentuurit sekä ainakin suurimpien kustantamoiden oma, aktiivinen myyntityö.

Neljäs tekijä on Kirjallisuuden vientikeskuksen Filin jo vuosikymmeniä jatkunut yhteydenpito ulkomaisiin kääntäjiin ja kustantajiin. Nyt suomalaista kirjallisuutta halutaan kääntää erityisesti saksaksi, englanniksi, viroksi, unkariksi, ranskaksi ja kiinaksi, Filistä kerrotaan.

Kaikkiaan maailmalla tänä vuonna julkaistujen suomalaisten käännösnimikkeiden määrä kipuaa pitkälle yli kahdensadan.

Oksasen Kun kyyhkyset katosivat (2012) ehti ilmestyä käännöksinä jo yli 20 maassa, ennen kuin Knopf New Yorkissa, Aransi Press Torontossa ja Atlantic Books Lontoossa julkaisivat sen tänä vuonna.

Salomonsson-agentuuri on myynyt myös Oksasen tämän syksyn uutuutta Normaa vauhdikkaasti. Käännöskieliä on jo parisenkymmentä sovittuna, ja työ jatkuu.

Muut suomalaisnimet etupäässä ruotsalaisten kirjailijoiden teosten tietä tasoittavan Salomonssonin listalla ovat Monika Fagerholm, Johanna Holmström ja Antti Tuomainen.

Perinteisesti ulkomaisella kirjallisuudella ei ole juuri ollut asiaa angloamerikkalaisille markkinoille. Mutta Stieg Larssonin ja Karl Ove Knausgårdin teosten kaltaiset pohjoismaiset jymymenestykset ovat vääntäneet ovea auki myös suomalaisille. Nyt suurten kielialueiden toimijat tajuavat aiempaa paremmin etsiä kiintoisia kirjoja täältäkin.

Myös italialainen Elena Ferrante on tehnyt valtavan vaikutuksen englanninkielisillä markkinoilla. Tietysti suureen maailmaan yritetään kiivaasti muiltakin pieniltä kielialueilta kuin täältä. Esimerkiksi unkarilaisen Magda Szabón teos The Door on menestynyt mahtilehtien valiolistoilla.

Larssonin Millennium-sarjan tai Knausgårdin Taisteluni-sarjan kaltaisista läpimurroista ei tosin voi puhua, merkittävistä tunnustuksista siis kyllä.

Jo hiukan ennen The New Yorkerin valintaa Leena Krohnin Collected Fiction ehti jo nousta amerikkalaisen kulttuurisivuston A.V. Clubin 20 parhaan kirjan listalle. Sille pääsi myös toinen niin sanottuun spekulatiiviseen fiktioon lukeutuva suomalainen teos, Pari Ilmari Jääskeläisen romaani The Rabbit Back Literature Society (Lumikko ja yhdeksän muuta, 2006).

Oklahomassa ilmestyvä, perinteikäs World Literature Today -lehti puolestaan mainitsee Harri Nykäsen Ariel Kafka -sarjan romaanin Behind God’s Back (Jumalan selän takana, 2009) sekä Philip Teirin avioliittoromaanin The Winter War (Vinterkriget, Talvisota, 2013) 75:n parhaan käännöskirjan listallaan.

Vahvassa nosteessa olevan Riikka Pulkkisen käännösoikeuksia on myyty 18 eri maahan. Totta on ilmestynyt yhteensä 15 eri kielellä, englanniksi niin Amerikassa kuin Australiassakin. Kuluvan vuoden aikana Pulkkisen romaani Vieras ilmestyi Ruotsissa ja Tanskassa, ja keräsi erinomaisia arvioita. Jyllands-Posten antoi sille viisi tähteä.

Useimmat Katja Ketun Kätilön käännökset ilmestyivät jo viime vuonna, mutta vielä tänäkin vuonna se on ilmestynyt viidessä maassa. Tanskassa teos oli iso puheenaihe kevätkesällä ja meni nopeasti toiseen painokseen, kuten Tšekissäkin. Islannissa Kätilö oli parhaimmillaan myyntilistan kakkonen, edellään vain Jo Nesbø.

Ketun tämän syksyn romaanin Yöperhosen oikeudet on myyty tähän mennessä yhdeksään maahan.

Kati Hiekkapellon rikosromaanien oikeuksia on myyty kahdeksaan maahan. Sekä Kolibri että Suojattomat ovat menestyneet etenkin Saksassa. Kolibrin runsas vuosi sitten ilmestynyttä saksannosta on myyty tähän mennessä 20 000 kappaletta.

Hiekkapellon teosten brittiversiot ovat saaneet arvostetuilta kriitikoilta kiittäviä blogi- ja nettiarvioita. Englantilaiseen tapaan rikoskirjallisuutta käsitellään enimmäkseen juuri siellä.

Suurin osa Tommi Kinnusen esikoisromaanin Neljäntienristeys käännöksistä ilmestyy myöhemmin, mutta esimerkiksi Belgiassa, Hollannissa ja Tanskassa se on jo saanut erinomaisia kritiikkejä.

Vuonna 2009 perustetun Elina Ahlbäck Literary Agencyn menestyksiin lukeutuu Maria Turtschaninoffin nuortenkirja Maresi, jonka arvio löytyy muun muassa The Guardianin palstoilta.

Saman kunnian sai Emmi Itärannan tulevaisuuskuvitelma Teemestarin kirja: The Guardianin lisäksi sen ovat arvostelleet muun muassa Publishers Weekly, The Washington Post sekä Library Journal. Teos on käännetty arabiaksikin.

Johanna Sinisalon romaanista Auringon ydin kritiikin julkaisivat esimerkiksi The Kirkus Review ja Publishers Weekly. Myös Marko Hautalan julmansynkkää Kuokkamummoa (The Black Tongue) ymmärrettiin Yhdysvalloissa saakka.

Salla Simukan Lumikki-trilogiaa Ahlbäckin agentuuri on myynyt menestyksekkäästi jo pidemmän aikaa. Sen osa As Red as Blood noteerattiin jopa Financial Timesissa. Samoin vuoden menestyjiin lukeutuvat Minna Lindgrenin koko Ehtoolehto-trilogia ja Leena Lehtolaisen Ensimmäinen murhani. Espanjassa Lindgrenin kirjat ovat edenneet painoksiin ja saaneet hyviä arvioita.

Myytyjen oikeuksien perusteella lähitulevaisuuden huomattavia käännösnimikkeitä ovat Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksen ohella ainakin Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia sekä Laura Lindstedtin Oneiron, kaikki kotimaassa palkittuja ja pidettyjä kirjoja.

Lasten- ja nuortenkirjailijoista etenkin Saksassa erittäin suositun Timo Parvelan kääntämiseen on haettu ja myönnetty eniten tukia. Vientiä on myös Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatuilla ja Patuilla, Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen ponikirjoilla sekä muun muassa Mauri Kunnaksen ja Siri Kolun teoksilla.

Tietokirjoille ohjautuu noin 11 prosenttia Filin myöntämistä tuista. Kaikkiaan jaettavana oli nyt 700 000 euroa.

Ulkomaisten kustantajien lisäksi tukea on myönnetty myös suomalaiskirjailijoiden matkoihin ulkomaille edistämään tuoreen käännöksen myyntiä sekä näytekäännöksiin, joiden avulla teoksia myydään ulkomaille. Lisäksi Fili jakaa tukea vähälevikkisen kirjallisuuden suomentamiseen.

Kaikkiaan tukea sai vuoden 2015 aikana lähes 500 hanketta.

Oikaisu 30.12. 2015 klo 16.11: Johanna Sinisalon kirjan nimi on Auringon ydin, ei Auringon asema

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?