Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Näköpiirissä vanhuus ilman vakavia sairauksia

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Useimmat ihmiset haluavat elää pitkään, mutta harva haluaa tulla vanhaksi. Vanhenemiseen liittyvät mielikuvat ovat valtaosin kielteisiä, vaikka vanhuus ja viisaus mielellään yhdistetäänkin. Moni pelkää vanhuuteen liittyvän raihnaisuutta ja toimintakyvyn hupenemista.

Tuore tutkimus osoittaa kuitenkin, että eliniän pidentymisen lisäksi entistä useammat elävät pidempään terveinä. Mielikuvia alkaa olla korkea aika päivittää.

Brittitutkijat vertailivat vuosina 1991 ja 2011 tehtyjä tutkimuksia, joissa haastateltiin yli 65-vuotiaita brittejä. Tutkimukset oli tehty identtisin menetelmin, ja niissä kysyttiin muun muassa omaa käsitystä terveydestä sekä kartoitettiin terveydentilaa. Tiedelehti Lancetissa ilmestyneestä tutkimuksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Duodecim.

Kyseisten kahdenkymmenen vuoden aikana odotettavissa oleva elinaika on lisääntynyt huimasti Britanniassa – sama on tapahtunut myös Suomessa. Britanniassa miesten odotettavissa olevat elinvuodet lisääntyivät 4,5 vuodella ja naisten 3,6 vuodella.

Keskimäärin elinikä näyttää pidentyvän kehittyvissä maissa noin kaksi vuotta yhden vuosikymmenen aikana. Kehitys ei ole ainakaan toistaiseksi, elintasosairauksista huolimatta, osoittanut hidastumisen merkkejä.

Brittitutkimuksen mukaan aiempaa useammat ikääntyneet pitivät omaa terveyttään hyvänä tai erinomaisena. Mittausten perusteella lisävuodet eivät johtaneet lisääntyvässä määrin muistin tai muiden mielentoimintojen heikentymiseen.

Vakavat vaivat vähenivät selvästi. Sen sijaan vähemmän vakavat vaivat näyttävät lisääntyvän – etenkin naisille tuli eliniän pitenemisen myötä kaikenlaisia terveysongelmia, joista oli haittaa muun muassa itsenäiselle liikkumiselle. Tutkijoiden mukaan yksi syy tähän voi olla yleistynyt lihavuus jälkiseurauksineen.

On huikea saavutus, että kehittyneissä maissa ihmiset elävät koko sen täyden elinkaaren, johon ihminen on tarkoitettu. Yhteisin ponnistuksin on päädytty esimerkiksi siihen, että lapset syntyvät elävinä ja pysyvät terveinä ja hyvinvoivina, äidit eivät kuole synnytyksiin eivätkä kulkutaudit tai aliravitsemus niitä väestöä.

Seuraavat ponnistukset näyttäisi olevan syytä keskittää siihen, että pitenevästä vanhuudesta tulee yhä terveempi. Sille on sekä kansanterveydellisiä että kansantaloudellisia perusteita. Jo siitä tulee paljon säästöjä, että yhä useampi pystyy asumaan kotonaan.

Nyt ollaan jo hyvällä tiellä, mutta brittitutkimus antaa viitteitä, että paljon olisi vielä tehtävissä. Voimia pitäisi keskittää ennaltaehkäisyyn, esimerkiksi elintapojen korjaamiseen keski-ikäisenä.

Kuka tietää, millaisia harppauksia ihmisellä on vielä edessään – esimerkiksi Piilaaksossa on vireillä kymmeniä tutkimushankkeita, jotka tähtäävät ihmisen eliniän pidentämiseen. Edessä häämöttäville lisävuosille kannattaa rakentaa ajoissa hyvät perustukset.

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?