Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutiset
perjantaina 25. joulukuuta 2015

Tarinakahvilat lisäävät mielen hyvinvointia

Kun muistoja ja muita asioita jakaa toisten kanssa, saa kokea yhteisöllisyyden voiman.

HS Ilta
 
Helsingin Sanomat

Yhteisöllisyyttä kaivataan nykyään yhä enemmän. Missä sitä voi kokea? Missä ovat kaiken kansan olohuoneet, joihin voi piipahtaa kertomaan tuntemuksiaan ja kertomaan kuulumisiaan tai muistelemaan menneitä – ja ennen kaikkea voimaantumaan?

Me suomalaiset emme yleensä kovin herkästi kysele naapuriemme kuulumisia. Ja jos emme itse jaksa olla aktiivisia ystävien hankinnassa, jäämme usein oman kotimme vangiksi. Etenkin vanhat ihmiset kaipaavat juttuseuraa.

Olen pitänyt tämän syksyn ajan tarinakahvilaa joka toinen viikko. Sain tilat lähikirkosta. Seurakunta maksaa myös tarjoilut.

Kävijöitä on ollut mukavasti. Tällaiseen toimintaan lienee tiloja muillakin kuin seurakunnilla. Niitä voisivat olla esimerkiksi taloyhtiöiden kerhotilat, kirjastot ja koulut.

Sain idean tarinakahvilan pitämiseen Tukholmasta, jossa kirjailija Göran Palm aloitti 1980-luvulla tarinankerrontaan erikoistuneen kahvilan pitämisen. Olen kuitenkin joutunut muokkaamaan alkuperäistä mallia osallistujien toiveiden mukaisesti.

Tarinakahvilan alussa vetäjä kertoo päivän teeman. Valmiiksi kirjoitettuja tarinoita ei lueta, ei omia eikä toisten. Puhumisen pakkoa ei ole, vaan osallistuja voi vain kuunnella. Tarinankerrontaa seuraavat kuulumisten vaihtaminen ja esimerkiksi pari yhteislaulua. Ohjaajana olen varautunut kertomaan itsekin lyhyitä tarinoita.

Oman elämän tapahtumista ja sattumuksista kertominen parantaa muistia ja hoitaa ihmistä kaikin puolin. Kun muistoja ja muita asioita jakaa toisten kanssa, saa kokea yhteisöllisyyden voiman. Jokaisen elämä on tarinan arvoinen.

Marja Vilkama

tarinakahvilan vetäjä, Lahti

UUTISET

Lisää digitaaliset aikakauslehdet tilaukseesi

Suositut digitaaliset aikakauslehdet Hesarin kautta. Tilaus sisältää seuraavat lehdet: Glorian ruoka ja viini, Kodin kuvalehti, Tiede, HS Teema, Meidän perhe ja Hyvä terveys.

Hesarin tilaajille alk. 5 eur/kk. Tutustu 2 viikkoa maksutta!

Tilaa tästä!

Oletko jo tilaaja?